tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Delegacja IBPRS udała się do Poznania, aby uczestniczyć w targach Polagra Food 2019. Stoisko Instytutu znajdowało się na Wyspie Innowacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas targów odwiedził nas Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaprezentowaliśmy zasoby Kolekcji Kultur i Drobnoustrojów IBPRS, które uczestnicy mogli obejrzeć pod mikroskopem, przedstawiliśmy nowe technologie opracowane przez Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych – opakowania jadalne, mleko grochowe oraz inne potrawy przygotowane z białka grochowego. Przeprowadziliśmy degustację kiszonek przygotowanych przez Zakład Technologii Fermentacji, degustację wędlin i olejów przygotowanych przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu. Ponad to przedstawiliśmy ofertę badań wraz z prezentacją produktów, jakie badamy w instytucie, w Zakładzie Technologii Przetworów Owocowo-Warzywnych, Zakładzie Analizy Żywności oraz Zakładzie Technologii Zbóż i Piekarnictwa.

IBPRS reprezentowali: dr inż. Elżbieta Wojtowicz, kierownik Zakładu Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, dr inż. Marzena Połaska, dr inż. Roman Zielonka, dr inż. Bożena Grześ, dr hab. inż. Dariusz Lisiak, mgr inż. Katarzyna Zając, inż. Irena Jóźwiak, dr inż. Joanna Thanh-Blicharz, Patrycja Serafin, Marcin Salamończyk, Katarzyna Dąbrowska, Aneta Łukaszewicz i Zuzanna Małyszek. Podczas targów prezentowały się: Zakład Mikrobiologii, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu oraz Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych. Przez 4 dni prowadzono akcję promocyjną naszej oferty, nowych technologii oraz działalności IBPRS. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym!