Tu jesteś:  
O Instytucie

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego  prowadzi prace naukowe, rozwojowe, wdrożeniowe w zakresie biotechnologii i technologii rolno-spożywczej. Prace te, o ostatecznym aplikacyjnym charakterze, obejmują swym zakresem wiele dyscyplin: mikrobiologię techniczną i mikrobiologię żywności, inżynierię komórkową, inżynierię procesową, chemię i biochemię, technologię żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Kierunki działalności Instytutu obejmują także wiele branż przemysłu rolno-spożywczego: drożdżownictwo, gorzelnictwo, winiarstwo, octownictwo, browarnictwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo i przechowalnictwo zbóż, przetwórstwo ziemniaków i skrobi, piekarskiego i cukierniczego, koncentratów spożywczych, żywności mrożonej i schłodzonej, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego oraz produkcję mikrobiologicznych preparatów (enzymatycznych, probiotycznych, kultur starterowych i in.).

Aktualności

07-01-2019 r.

 

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa

 

ogłasza konkurs na stanowisko

 

ADIUNKTA

 

07-01-2019 r.

Szanowni Państwo,

 

     Z przykrością informuję, że zaplanowane na 08.01.2019 r. seminarium doktoranckie mgr inż. Justyny Nasiłowskiej (ZM) pt. "Mechanizm indukowania uszkodzeń subletalnych u bakterii patogennych wysokim ciśnieniem hydrostatycznym" zostaje przesunięte na późniejszy termin. Aktualny plan seminariów na 2019 rok zostanie podany wkrótce.

 

Pozdrawiam serdecznie,
dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS

 

EGZAMIN  F-GAZOWY SPRAWDZAJĄCY WIEDZĘ NIEZBĘDNĄ DO UZYSKANIA CERTYFIKATU*

 

TERMINY** EGZAMINÓW F-gazowych dla chłodników i operatorów instalacji:

 

Egzamin w zakresie stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających fluorowane gazy cieplarniane w celu otrzymania CERTYFIKATU* F GAZOWEGO z Urzędu Dozoru Technicznego

 

- 14 stycznia 2019

TERMINARZ na 2019 r.
SZKOLEŃ I EGZAMINÓW F-gazowych

 

prowadzonych przez Pracownię Chłodnictwa i Ochrony Środowiska
w Zakładzie Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS w Łodzi

 

TERMINY** SZKOLEŃ i EGZAMINÓW F-gazowych dla chłodników i operatorów instalacji:

 

Kurs w zakresie stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających fluorowane gazy cieplarniane w celu otrzymania CERTYFIKATU* F GAZOWEGO z Urzędu Dozoru Technicznego (2 dni szkolenie + 1 dzień egzamin prowadzi inny Ośrodek Egzaminacyjny w siedzibie IBPRS w Łodzi)

 

- 15-17 stycznia 2019

 

OBOWIĄZKOWE SZKOLENIE F-GAZOWE* dla obsługi klimatyzacji samochodowych

 

Szkolenie w zakresie odzysku substancji kontrolowanych oraz fluorowanych gazów cieplarnianych z SYSTEMÓW KLIMATYZACJI W NIEKTÓRYCH POJAZDACH SILNIKOWYCH

 

 

TERMINY SZKOLEŃ dla personelu klimatyzacji samochodowych:

 

- 8 lutego 2019

„Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów”

 

     W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie został realizowany projekt pt. „Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów” na podstawie dotacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2018 r. Badanie to realizowane było w okresie maj-listopad 2018 r. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS.

 

„Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych”

 

     W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie został realizowany projekt pt. „Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych” na podstawie dotacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2018 r. Badanie to realizowane było w okresie maj-listopad 2018 r. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS.

Kronika JUBILEUSZOWE 50. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

 

   Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Fundacją Techniki Polskiej zorganizował 29 listopada br. w Warszawie po raz pięćdziesiąty pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO pt. „Perspektywy stosowania azotynów i azotanów w przetwórstwie mięsa”. Podczas spotkania wygłoszono 3 referaty plenarne oraz odbyła się prezentacja archiwalnych zdjęć „Dni Przemysłu Mięsnego 1993-2018”. W drugiej części imprezy ogłoszono wyniki Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2018 oraz odbyła się wystawa nagrodzonych wędlin.

 

28-11-2018 r.

 

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Dział Finansowo-Księgowy

 

zatrudni osobę na stanowisko

 

ZASTĘPCY GŁÓWNEGO KSIĘGOWEGO

 

 

17-12-2018 r.

 

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Dział Administracyjno-Techniczny

 

zatrudni osobę na stanowisko

 

P R A C O W N I K   F I Z Y C Z N Y

 

Redakcje współpracujące z Instytutem

                       

 

copyright © ibprs.pl | projekt graficzny: Kinga Wesołowska, wdrożenie i wykonanie: synermedia.pl & inventor-factory.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.