Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu, Jubilerska 4, 04-190 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych,
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów zewnętrznych - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań;
- Uczestnictwo w badaniach zleconych, organizowanie konferencji i konkursów w Zakładzie.
- Opracowywanie ekspertyz i opinia dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych.
- Inicjowanie nowych kierunków badawczych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań właściwości technologicznych i żywieniowych olejów roślinnych oraz właściwości reologicznych i strukturalnych oleożeli otrzymanych z udziałem różnych rodzajów olejów roślinnych i wosku pszczelego oraz możliwości ich zastosowania w produkcji żywności w celu poprawy jakości żywieniowej i zdrowotnej produktu;
- dorobek naukowy: co najmniej 15 publikacji w czasopismach posiadających IF znajdujących się w bazie JCR oraz sumaryczny współczynnik IF nie niższy niż 25;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań aplikacyjnych w postaci min. 1 patentu krajowego lub zagranicznego;
- dobra znajomość teoretyczna i praktyczna wiedzy w obszarze: technologii żywności, w szczególności pozyskiwania i przetwarzania tłuszczy roślinnych, olejów tłoczonych i rafinowanych, emulsji tłuszczowych, znajomość technik analiz fizyko-chemicznych produktów tłuszczowych w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności;
- znajomość procedur i doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w realizacji projektów badawczych (udział w przynajmniej 3 projektach finansowanych ze źródeł zewnętrznych);
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia promotora/kierownika (samodzielnego pracownika naukowego) stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 18.02.2023 r.