tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

XXIX Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych” odbyła się w dniach 15 – 16 czerwca 2023 roku w ośrodku konferencyjnym Biznes i Wypoczynek w Falentach k. Warszawy. Organizatorem Konferencji był IBPRS-PIB (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu) oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO). W Konferencji uczestniczyło 105 osób reprezentujących krajowe placówki naukowe, zakłady przetwórstwa olejów i tłuszczów oraz firmy związane z przemysłem tłuszczowym.

Opiekę merytoryczną sprawował Komitet Naukowy w składzie:

  • prof. dr hab. inż. Artur H. Świergiel – IBPRS-PIB
  • dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS-PIB
  • dr inż. Sylwia Onacik-Gür, IBPRS-PIB
  • dr inż. Piotr Szymański, IBPRS-PIB
  • dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB
  • prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita – Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław
  • prof. dr hab. inż. Magdalena Rudzińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • dr hab. inż. Dominik Kmiecik, prof. UPP Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • dr inż. Aleksander J. Rostocki – Politechnika Warszawska
  • dr inż. Katarzyna Ratusz, SGGW Warszawa
  • prof. dr hab. inż. Anna Żbikowska, SGGW, Warszawa
  • dr hab. inż. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW, Warszawa
  • prof. dr hab. inż. Piotr Kiełczyński, Instytut Podstawowych Problemów Techniki PAN, Warszawa
  • dr hab. inż. Wojciech Golimowski, prof. UEW, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Tematyka konferencji obejmowała aktualne zagadnienia naukowe związane z technologią, metodami analitycznymi oraz aspektami zdrowotnymi i żywieniowymi olejów oraz tłuszczów roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem oleju rzepakowego. W konferencji uczestniczyli przedstawiciele hiszpańskiej organizacji „Extenda” (podmiot publiczny ustanowiony przez Rząd Autonomicznego Regionu Andaluzji), którzy prezentowali różne gatunki oliwy z oliwek, jak również przeprowadzili profesjonalną ocenę sensoryczną. Wszyscy konferencjusze uczestniczyli w ocenie sensorycznej oliwy z oliwek oraz tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. Poszczególne referaty dotyczyły znaczenia zdrowotnego, żywieniowego olejów roślinnych, substancji bioaktywnych, procesów technologicznych takich jak tłoczenie, rafinacja, obróbka termiczna (smażenie), zastosowania oleożeli, wykorzystania procesów wysokociśnieniowych i ultradźwiękowych w badaniach olejów. Ważnym tematem były przemiany zachodzące w olejach rafinowanych oraz tłoczonych na zimno oraz ich walory użytkowe i żywieniowe.

Wygłoszono 14 referatów, zaprezentowano 8 posterów, przeprowadzono degustację i ocenę produktów tłuszczowych. Istotnym i nierozłącznym elementem Konferencji była prezentacja produktów tłuszczowych „Jakość 2022”, zorganizowana przez Instytut dla producentów olejów i margaryn uczestniczących w Konferencji. Na prezentację i wystawę zgłoszono w sumie 15 produktów w tym margaryny i oleje rafinowane oraz tłoczone na zimno. Wszystkie nadesłane produkty zostały ocenione przez specjalistyczny zespół badawczy Instytutu. W prezentacji uczestniczyły firmy: Bunge Polska sp. z o.o. – Kruszwica, Bastik Sp. z o.o. Koźmin Wielkopolski. Podsumowanie prezentacji wyrobów przedstawił w swoim wystąpieniu dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS-PIB. Instytut doceniając wysiłek zakładów produkcyjnych w systematycznym podnoszenie jakości swoich wyrobów wyróżnił produkty pucharami i dyplomami „Jakość 2023”. Puchary „Jakość 2022” oraz dyplomy przyznano poniżej wymienionym produktom:

  • „Słynne MR Roślinne”, „naturima”, „FINUU Klasyczne Miks tłuszczowy do smarowania 75%”, SmakoWita maślany smak” – Bunge sp. z o.o., Kruszwica, Karczew
  • „Olej rzepakowy tłoczony na zimno’, Oleje Trawińscy – Bastik Sp. z o.o., Koźmin Wielkopolski

Organizatorzy gratulują wyróżnionym firmom i życzą sukcesów w doskonaleniu jakości produktów tłuszczowych. Bogaty i wszechstronny program naukowy konferencji jak również ocena jakościowa produktów, zostały przyjęte przez uczestników z uznaniem. Dużym zainteresowaniem cieszyła się profesjonalna prezentacja oceny sensorycznej oliwy z oliwek oraz uczestnictwo Konferencjuszy w tej ocenie. Uczestnicy konferencji otrzymali butelki hiszpańskiej oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Konferencjusze uznali, że konferencje o tematyce tłuszczowej są niezbędne i wnoszą wiele elementów poznawczych dla wszystkich grup zawodowych. Bezpośrednie spotkanie nauki z przemysłem uaktywnia te grupy i stwarza możliwości współpracy. Organizatorzy, podjęli decyzję o organizacji Konferencji w roku 2024. Należy podkreślić, że Konferencja mogła być zrealizowana dzięki wsparciu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) – sfinansowana z „Funduszu Promocji Roślin Oleistych”.

 

Z serdecznym pozdrowieniem dla wszystkich Uczestników.

Przewodniczący Konferencji – dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS-PIB

 

Fotografie do publikacji na stronach www i w materiałach dostępne są w linku do 16 lipca 2023: [ pobierz katalog 45 MB ]