Rodzaj projektu:
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ze środków budżetu Państwa
Nazwa programu:
ERA-NET SUSFOOD2 and CORE Organic Cofunds Joint Call 2019: “Towards sustainable and organic food systems”
Nazwa projektu:
HO-FOOD. Innowacyjny wysoko ciśnieniowy proces dla przedłużenia trwałości żywności ekologicznej „gotowej do spożycia”/ „ready to eat”
Nr umowy:
SF-CO / HO-FOOD / 4/2021
Kierownik projektu:
prof. dr hab. Krystian Marszałek
Termin realizacji:
01.03.2021 — 30.06.2024
Wnioskodawca projektu:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego – PIB
Wartość dofinansowania:
777 699,80 zł
Innowacyjny wysokociśnieniowy proces dla przedłużenia trwałości żywności ekologicznej „gotowej do spożycia” – „ready to eat”
Krótki opis projektu: (Cel projektu, zadania, grupy docelowe, efekty projektu)
Rosnące zapotrzebowanie na zdrową żywność wymaga ewolucji łańcucha przetwórstwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem produktów świeżych i ekologicznych. Jakość i bezpieczeństwo są kluczowymi cechami zrównoważonego rozwoju.
Celem projektu jest wspieranie całego łańcucha świeżych surowców poprzez opracowanie nowej techniki utrwalania żywności opartej na wykorzystaniu CO2 pod wysokim ciśnieniem w niskich temperaturach. Technika ta ma być skuteczna w inaktywacji mikroorganizmów i enzymów odpowiedzialnych za psucie się żywności. Przed utrwalaniem produkt zostanie wstępnie zapakowany, co przyczyni się do uniknięcia ryzyka zanieczyszczenia. Dzięki zastosowaniu niskich temperatur (<45°C) zachowane zostaną właściwości sensoryczne i chemiczne, dzięki czemu żywność będzie cechowała się wysoką jakością sensoryczną, przy jednoczesnym zachowaniu składników fitochemicznych. Zastosowanie ww. techniki będzie przyczyniało się do otrzymania produktu o wydłużonym okresie przydatności do spożycia, wysokiej wartości odżywczej i ocenie sensorycznej. W projekcie zostanie zaprojektowana aparatura o małej i średniej skali, która będzie przeznaczona np. dla lokalnych gospodarstw ekologicznych. Wszystko po to, by opracować innowacyjne, zdrowe produkty przy jednoczesnym zmniejszeniu marnowania żywności i zmniejszenia kosztów energii, a także by wspierać rozwój zrównoważonego łańcucha dostaw.
Dostęp do surowych danych / Raw Data:
Squash: https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/2024/08/Squash.xlsx
Melon: https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/2024/08/Melon.xlsx
Almond: https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/2024/08/Almond.xlsx
Działania informacyjne: opracowano ulotki informacyjne w języku polskim i angielskim.
Pobierz plik .pdf: