tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English
wytwarzanie spersonalizowanych serów twarogowych

Rodzaj projektu:
Projekt finansowany przez Ministra Rolnictwa ze środków budżetu Państwa

Nazwa programu:
Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego

Nazwa projektu:
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Produkcja ekologiczna  wyrobów mięsnych z ras rodzimych trzody z wykorzystaniem bakterii środowiskowych

Nr projektu:
Decyzja nr DEJ.re.765.23.2024

Kierownik projektu:
dr inż. Piotr Szymański, prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski

Termin realizacji:
08.04.2024-15.11.2024

Wnioskodawca projektu:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB

Wartość dofinansowania:
224 533 zł

Całkowity koszt inwestycji:
299 377 zł

 

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Produkcja ekologiczna  wyrobów mięsnych z ras rodzimych trzody z wykorzystaniem bakterii środowiskowych.

Krótki opis projektu: (Cel projektu, zadania, grupy docelowe, efekty projektu)

W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie zrealizowany został projekt pt. „Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Produkcja ekologiczna  wyrobów mięsnych z ras rodzimych trzody z wykorzystaniem bakterii środowiskowych” na podstawie dotacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2024 r.

Badanie to zrealizowano w okresie maj-listopad 2024r. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS.

W badaniach podjęta została próba opracowania innowacyjnej technologii, zakładającej zastosowanie specjalnie dobranych środowiskowych bakterii fermentacji mlekowej do poprawy jakości technologicznej, właściwości prozdrowotnych i sensorycznych ekologicznych wyrobów mięsnych z mięsa rodzimych ras trzody.

Planuje się opublikowanie oczekiwanych rezultatów wspieranego projektu w formie sprawozdania na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB do dnia 15.11.2024 r.

Oczekiwane rezultaty opublikowane zostaną na stronie internetowej www.ibprs.pl w zakładce „Projekty i programy”.

Rezultaty wspieranego projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w sektorze przetwórstwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Za pośrednictwem CDR-u i ODR-ów udostępniony zostanie poradnik podstawowych zasad higieny i procesu technologicznego ekologicznych wyrobów mięsnych z mięsa rodzimych ras trzody.