Rodzaj projektu:
Projekt finansowany przez Ministra Rolnictwa ze środków budżetu Państwa
Nazwa programu:
Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego
Nazwa projektu:
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Produkcja ekologiczna wyrobów mięsnych z ras rodzimych trzody z wykorzystaniem bakterii środowiskowych
Nr projektu:
Decyzja nr DEJ.re.765.23.2024
Kierownik projektu:
dr inż. Piotr Szymański, prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski
Termin realizacji:
08.04.2024-15.11.2024
Wnioskodawca projektu:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB
Wartość dofinansowania:
224 533 zł
Całkowity koszt inwestycji:
299 377 zł
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Produkcja ekologiczna wyrobów mięsnych z ras rodzimych trzody z wykorzystaniem bakterii środowiskowych.
Krótki opis projektu: (Cel projektu, zadania, grupy docelowe, efekty projektu)
W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie zrealizowany został projekt pt. „Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Produkcja ekologiczna wyrobów mięsnych z ras rodzimych trzody z wykorzystaniem bakterii środowiskowych” na podstawie dotacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2024 r.
Badanie to zrealizowano w okresie maj-listopad 2024r. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS.
W badaniach podjęta została próba opracowania innowacyjnej technologii, zakładającej zastosowanie specjalnie dobranych środowiskowych bakterii fermentacji mlekowej do poprawy jakości technologicznej, właściwości prozdrowotnych i sensorycznych ekologicznych wyrobów mięsnych z mięsa rodzimych ras trzody.
Planuje się opublikowanie oczekiwanych rezultatów wspieranego projektu w formie sprawozdania na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB do dnia 15.11.2024 r.
Oczekiwane rezultaty opublikowane zostaną na stronie internetowej www.ibprs.pl w zakładce „Projekty i programy”.
Rezultaty wspieranego projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w sektorze przetwórstwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Za pośrednictwem CDR-u i ODR-ów udostępniony zostanie poradnik podstawowych zasad higieny i procesu technologicznego ekologicznych wyrobów mięsnych z mięsa rodzimych ras trzody.