tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English
wytwarzanie spersonalizowanych serów twarogowych

Rodzaj projektu:
Projekt finansowany przez Ministra Rolnictwa ze środków budżetu Państwa

Nazwa programu:
Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego

Nazwa projektu:
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego w produkcji ekologicznych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych.

Nr projektu:
Decyzja nr DEJ.re.765.9.2025

Kierownik projektu:
dr inż. Anna Okoń, prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski

Termin realizacji:
20.03.2025-15.11.2025

Wnioskodawca projektu:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB

Wartość dofinansowania:
224 842 zł

Całkowity koszt inwesycji:
299 791 zł

 

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego w produkcji ekologicznych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych

Krótki opis projektu: (Cel projektu, zadania, grupy docelowe, efekty projektu)

W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie zrealizowany został projekt pt. „Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego w produkcji ekologicznych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych” na podstawie dotacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2025r. 

Badanie to zrealizowano w okresie marzec-listopad 2025r. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS.

W badaniach podjęta została próba opracowania innowacyjnej technologii przygotowania odpowiedniego zakwasu na bazie wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego pozyskanych  z rodzimych produktów fermentowanych i bakterii środowiskowych znajdujących się  w otoczeniu producenta.

Planuje się opublikowanie oczekiwanych rezultatów wspieranego projektu w formie sprawozdania na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB do dnia 15.11.2025r.

Oczekiwane rezultaty opublikowane zostaną na stronie internetowej www.ibprs.pl w zakładce „Projekty i programy”.

Rezultaty wspieranego projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w sektorze przetwórstwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Za pośrednictwem CDR-u i ODR-ów udostępniony zostanie poradnik do produkcji serów twarogowych z wykorzystaniem własnego zakwasu środowiskowych bakterii kwasu mlekowego.