tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

SEMINARIA INSTYTUTOWE 2025 r.

Aktualne na dzień 03.09.2025 r.

Uwaga!

Seminaria będą się odbywać w czwartki o godz. 9:00 w sali A oraz w formie telekonferencji.
Obecność pracowników naukowych na seminariach jest obowiązkowa.

Lp.

Termin

Zakład

Autor

Temat

1

2

3

4

5

1

30.01.2025

ZO

prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek

ODBIÓR TEMATU ZO-167-01

Badanie skrobi opornej w produktach roślinnych oraz jej przemiany w procesach technologicznych

Recenzent: dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz, prof. IBPRS-PIB

2

06.02.2025

ZG

dr inż.
Katarzyna Kotarska

ODBIÓR TEMATU ZG-124-01
Badania nad połączeniem technologii produkcji bioetanolu pierwszej i drugiej generacji

Recenzent: dr inż. Antoni Miecznikowski

3

13.02.2025

ZG

dr inż.
Katarzyna Kotarska

ODBIÓR TEMATU ZG-135-01
Badania nad immobilizacją drożdży
z rodzaju Saccharomyces cerevisiae

Recenzent: dr inż. Joanna Bucka-Kolendo

4

20.02.2025

KJ

mgr inż.
Anna Nurek

Personel – upoważnienia, nadzorowanie
i monitorowanie kompetencji, w oparciu o wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025

5

20.03.2025

ZK

dr Zuzanna Małyszek,
dr inż.
Jacek Lewandowicz

ODBIÓR TEMATU ZK-124-01
Ocena procesu ozonowania skrobi grochowej w aspekcie właściwości reologicznych i bezpieczeństwa zdrowotnego

Recenzent: prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek

6

ODBIÓR TEMATU ZK-163-01

Opracowanie technologii otrzymywania nowych grochowych produktów skrobiowych możliwych do szerokiego wykorzystania w przemyśle spożywczym

Recenzent: dr inż. Piotr Szymański

7

27.03.2025

ZM

dr inż. Justyna Nasiłowska

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Możliwości wykorzystania zasobów Kolekcji w badaniach naukowych
i zastosowaniach komercyjnych

8

03.04.2025

DN

dr hab. inż.
Dariusz Lisiak,
prof. IBPRS-PIB

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

II konkurs Rządowego Programu NUTRITECH – najważniejsze zasady

 

 

1

2

3

4

5

9

10.04.2025

ZM

dr inż. Joanna
Bucka-Kolendo

ODBIÓR TEMATU ZM-103-01

Zmiany zachodzące w proteomie bakterii fermentacji mlekowej (LAB) pod wpływem działania czynników stresogennych

Recenzent: dr inż. Sylwia Onacik-Gür

10

Poznański Instytut Techno-logiczny

dr Maciej Niemir

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Wykorzystanie sztucznej inteligencji
w badaniach biotechnologicznych

11

24.04.2025

ZT

dr inż. Elżbieta Polak

 

Zadanie 1.
dr inż. Joanna Markowska

Zadanie 2.
dr hab. inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska

ODBIÓR TEMATU ZT-151-01

Optymalizacja technologii wytwarzania produktów spożywczych w celu racjonalnego gospodarowania energią dla tworzenia standardów dla nowych wyrobów

Zadanie 1. Badanie procesu zamrażania oraz właściwości fizykochemicznych
i organoleptycznych lodów bez cukru
i tłuszczu, jako przykład żywności
o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych

Zadanie 2. Wyznaczenie śladu węglowego (CF) technologii produkcji lodów tradycyjnych oraz bez cukru i tłuszczu.

Recenzent: dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz, prof. IBPRS-PIB

12

 

Kornelia Piech

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Możliwości finansowania prac badawczo-rozwojowych w ramach działania SMART

13

08.05.2025

DI

dr Dariusz Kurzątkowski

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Obszar działań i możliwości współpracy z Poznańskim Centrum Superkomputerowo-Sieciowym – PCSS

14

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Możliwości aplikowania w Programie Horyzont Europa, Klaster 6 oraz zaproszenie do udziału w spotkaniu brokerskim

15

22.05.2025

AgroWE

 

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Informacje dotyczące naboru do programu Interwencja (dawniej Współpraca)

16

DN/DI

dr hab. inż.
Dariusz Lisiak,
prof. IBPRS-PIB

dr Dariusz Kurzątkowski

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Informacje dotyczące naboru do programu Horyzont

17

26.06.2025

KJ

mgr inż.
Anna Nurek

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Zmiany w dokumentach PCA i dokumentacji systemu zarządzania IBPRS-PIB (AB 452)

18

18.09.2025

ZM

dr Paulina Średnicka

Metagenomika: Wykorzystanie technologii NGS w badaniach mikrobiologicznych. Utworzenie Grupy ds. Bioinformatyki

1

2

3

4

5

19

25.09.2025

ZK

mgr inż.
Roman Zielonka

ODBIÓR TEMATU ZK-150-01

Badania nad wykorzystaniem enzymów do kształtowania tekstury białek izolowanych z grochu jako funkcjonalnego składnika wyrobów wegańskich

Recenzent: dr inż. Piotr Szymański

20

DI

dr Dariusz Kurzątkowski

Możliwości aplikacji do Programu Prac Horyzont ogłoszonego na lata 2026-2027

21

09.10.2025

ZK

dr inż.
Krzysztof Przygoński

ODBIÓR TEMATU ZK-115-01

Wpływ mikroflory jelitowej na heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) oznaczane techniką chromatografii gazowej z detekcją mas (GC-MS)

Recenzent: dr inż. Krystyna Leśnowolska-Wnuczek

22

23.10.2025

ZJ

mgr
Olga Sęczkowska

Analizy ryzyka mikrobiologicznego produktów mlecznych wytwarzanych na małą skalę

23

30.10.2025

ZMT

dr inż. Anna Łepecka

ODBIÓR TEMATU ZMT-109-01

Aktywność proteolityczna
i antyoksydacyjna środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej wyizolowanych z surowo dojrzewających produktów mięsnych

Recenzent: dr inż. Joanna Bucka-Kolendo

24

13.11.2025

ZJ

mgr Jowita
Rzajew-Kozłowska

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Chemiczne zanieczyszczenia żywności, produkowanej w RHD

25

27.11.2025

KJ

mgr inż.
Anna Nurek

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Ważniejsze informacje dotyczące oceny PCA przeprowadzonej w 2025 r.

26

04.12.2025

ZM

dr inż. Joanna Bucka-Kolendo

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Identification of metagenomic differences as results of using different whole genome sequencing (NGS) strategies and potential effects on QMRA outcomes

27

11.12.2025

ZA

dr inż..
Łukasz Woźniak

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Korzyści i zagrożenia związane
z obecnością makroalg w diecie

Seminaria będą się odbywać w czwartki o godz. 900 w sali A oraz w formie telekonferencji.

Obecność pracowników naukowych na seminariach jest obowiązkowa.