Zakład Technologii Fermentacji (ZF) powstał w 1954 roku i na początku swojej działalności ściśle współpracował z przemysłem spirytusowo-drożdżowym systematycznie rozszerzając obszar swoich zainteresowań badawczych. Obecna działalność ZF obejmuje głównie badania nad właściwościami mikroorganizmów – bakterii mlekowych i drożdży oraz ich wykorzystaniem w przemyśle spożywczym i rolnictwie.
Adres
IBPRS-PIB Zakład Technologii Fermentacji
ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji
dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
tel. (+48) 22 606 36 56
e-mail: katarzyna.piasecka@ibprs.pl
Struktura - kontakty
dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak – Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji (ZF)
– główne zainteresowania i obszary badawcze: wykorzystanie mikroorganizmów (bakterii fermentacji mlekowej i drożdży) do poprawy jakości żywności, biokonserwacja żywności i pasz, charakterystyka właściwości mikroorganizmów – fenotypowa i genotypowa.
22 606 36 56, katarzyna.piasecka@ibprs.pl
dr inż. Antoni Miecznikowski
– główne zainteresowania i obszary badawcze: technologia otrzymywania i utrwalania preparatów pochodzenia bakteryjnego przeznaczonych do różnych zastosowania w przemyśle spożywczym i rolnictwie, gorzelnictwo w zakresie technologii i procesów energetycznych
22 606 39 22, antoni.miecznikowski@ibprs.pl
dr rer nat inż. Renata Choińska – kierownik grupy problemowej ds. technologii wyrobów spirytusowych
-główne zainteresowania i obszary badawcze: analityka chromatograficzna metabolitów mikroorganizmów, analiza ubocznych produktów fermentacji mlekowej i alkoholowej, wykorzystanie mikroorganizmów do syntezy i degradacji polimerów
22 606 36 47, renata.choinska@ibprs.pl
mgr inż. Anna Dworska – analityka napojów spirytusowych czystych, gatunkowych oraz win, cydrów, analizy sensoryczne
22 606 3651, 22 606 37 38, anna.dworska@ibprs.pl
mgr inż. Monika Kliszcz – analityka napojów spirytusowych czystych, gatunkowych oraz win, cydrów, analizy sensoryczne, badania nad wykorzystaniem mikroorganizmów do poprawy jakości żywności
22 606 37 38, monika.kliszcz@ibprs.pl
mgr inż. Elżbieta Bartosiak –analiza chromatograficzna wyrobów spirytusowych
22 606 36 97, elzbieta.bartosiak@ibprs.pl
Technik Wiesława Jabłecka – analityka chemiczna, m.in. wydajność alkoholowa, zawartość białka, zawartość skrobi, włókna surowego, analizy aktywności fermentacyjnej drożdży
22 60 37 05, wieslawa.jablecka@ibprs.pl
mgr inż. Marzena Bujak
– główne zainteresowania i obszary badawcze: właściwości fizyczne żywności, suszenie sublimacyjne (liofilizacja), utrwalanie preparatów pochodzenia roślinnego, wykorzystanie mikroorganizmów do poprawy jakości żywności
22 606 38 96, marzena.bujak@ibprs.pl
inż. Piotr Pisarek – produkcja preparatów bakteryjnych, analityka chemiczna
22 606 36 43, 600 286 159, piotr.pisarek@ibprs.pl
mgr inż. Kinga Żyła – analityka napojów spirytusowych czystych, gatunkowych oraz win, cydrów, analizy sensoryczne , tel. 22 606 37 38, kinga.zyla@ibprs.pl
Patenty Zakładu Technologii Fermentacji IBPRS-PIB
Patenty:
- Patent UPRP nr 423972 pt. „Szczep Leuconostoc mesenteroides, zawierająca go kultura starterowa do prowadzenia zakwasu i zastosowanie szczepu oraz kultury starterowej do wytwarzania pieczywa.” Twórcy: Piasecka-Jóźwiak K., Chabłowska B., Słowik E.
- Patent No. US 9,370,199 pt. “Strain of Lactobacillus buchneri A, composition, a multi component preparation for starch rich plant preservation, their use and a method plant preservation.” Twórcy: Zielińska K., Stecka K., Fabiszewska A., Świątek M.
- Patent UPRP nr 225911 pt. „Biopreparat do konserwowania surowców odnawialnych przeznaczonych do produkcji biogazu.” Twórcy: Zielińska K., Fabiszewska A., Kupryś-Caruk M., Stecka K., Miecznikowski A.
- Patent UPRP nr 228711 pt. „Biopreparat bakteryjno-enzymatyczny do kiszenia traw, zwłaszcza traw wieloletnich, przeznaczonych do produkcji biogazu”. Twórcy: Zielińska K., Fabiszewska A., Kupryś-Caruk M., Miecznikowski A., Stecka K.
- Patent UPRP nr 190234 pt. „Drożdżowy biopreparat dla zwierząt i sposób wytwarzania drożdżowego biopreparatu dla zwierząt.” Twórcy: Stecka K., Grzybowski R.. Milewski J., Piasecka-Jóźwiak K.
- Patent UPRP nr 200944 pt. „Kultura starterowa bakteryjno-drożdżowa oraz sposób wytwarzania kultury starterowej bakteryjno-drożdżowej.” Twórcy: Stecka K., Piasecka-Jóźwiak K., Badocha E., Chabłowska B., Grzybowski R.
- Patent UPRP nr 217724 pt. „Bakteryjna kultura starterowa do kiszenia ogórków hamująca rozwój drożdży Geotrichum candidum.” Twórcy: Chabłowska B., Piasecka-Jóźwiak K., Rozmierska J., Stecka K.
- Patent UPRP nr 217703 pt. „Bakteryjna kultura starterowa do kiszenia ogórków.” Twórcy: Stecka K., Chabłowska B., Misiewicz A., Rozmierska J., Piasecka-Jóźwiak K., Grzybowski R., Złotkowska H., Urbanek J., Górska J.
- Patent UPRP nr 217701 pt. „Bakteryjna kultura starterowa do pieczywa z inuliną.” Twórcy: Piasecka-Jóźwiak K., Rozmierska J., Chabłowska B., Szkudzińska-Rzeszowiak E., Lehrer-Rychel L.
- Patent UPRP nr 225277 pt. „Szczep Weisella cibaria, zawierająca go kultura starterowa, zakwas, pieczywo oraz sposób otrzymywania pieczywa i zastosowanie szczepu, kultury starterowej lub zakwasu do wytwarzania pieczywa.” Twórcy: Piasecka-Jóźwiak K., Chabłowska B., Rozmierska J., Świątek M.
Akredytacja
Zakład Technologii Fermentacji wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Oferta – zakres badań Zakładu Technologii Fermentacji
Ankieta badań satysfakcji Klienta IBPRS-PIB
Wszelkich informacji udziela:
dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Kierownik ZF IBPRS-PIB
tel:(+48) 22 606 36 56
e-mail: katarzyna.piasecka@ibprs.pl
Potencjał i oferta współpracy
Posiadamy zasoby mikroorganizmów – wyizolowanych z naturalnych środowisk, zidentyfikowanych, scharakteryzowanych pod względem właściwości biotechnologicznych oraz doświadczenie w badaniach nad ich wykorzystywaniem do biokonserwacji i poprawy jakości żywności i pasz oraz w badaniach na rzecz ekologii, dlatego jesteśmy otwarci na różnorakie wyzwania i propozycje ze strony partnerów przemysłowych. Dysponujemy wysoką liczbą patentów i doświadczeniem w patentowaniu.
Posiadamy wyposażenie do badań w skali półtechnicznej, w tym linię do produkcji biopreparatów.