tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych

istnieje od 1954 roku. Od chwili powstania ściśle współpracuje z przemysłem owocowo-warzywnym, a także z innymi gałęziami przemysłu spożywczego. 

Kierownik Zakładu

prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek
tel. +48 22 606 37 24
e-mail: krystian.marszalek@ibprs.pl

Sekretariat ZO

Monika Kaczkowska
tel.: 22 606 36 03
e–mail: monika.kaczkowska@ibprs.pl

Struktura Zakładu

PBJFS – Pracownia Badania Jakości Fizykochemicznej i Sensorycznej
p.o. Kierownika mgr inż. Jakub Kosiński

PT – Pracownia Technologiczna
p.o. Kierownika: dr inż. Justyna Szczepańska-Stolarczyk

Kontakty

Nazwisko i ImięTytułSymbol PracowniTelefone-mail
Skąpska Sylwiadr inż.PT22 606 36 30sylwia.skapska@ibprs.pl
Duluk TomaszmgrPBJFS22 606 36 13tomasz.duluk@ibprs.pl
Jasińska Urszulamgr inż.PT22 606 36 35urszula.jasinska@ibprs.pl
Kosiński Jakubmgr inż.PBJFS22 606 37 88jakub.kosinski@ibprs.pl
Marszałek Krystianprof. dr hab. inż. [ Kierownik Zakładu ]PT22 606 37 24, 22 606 37 81krystian.marszalek@ibprs.pl
Ignaczak Annamgr inż.22 606 37 24anna.ignaczak@ibprs.pl
Stelmach Zbigniewmgr inż.PBJFS22 606 36 16zbigniew.stelmach@ibprs.pl
Szczepańska-Stolarczyk Justynadr inż.PT22 606 36 04justyna.szczepanska@ibprs.pl
Trych Urszuladr inż.PT22 606 36 15urszula.trych@ibprs.pl
Zhe Chenmgr inż.PT22 606 37 24zhe.chen@ibprs.pl
Baniak Marta mgrPBJFS22 606 36 13marta.baniak@ibprs.pl
Cywińska-Antonik Magdalena mgrPBJFS22 606 36 16magdalena.cywinska@ibprs.pl
Czuryło-Chojnacka Monika mgr inż.PBJFS22 606 36 16monika.czurylo@ibprs.pl
Kaczkowska Monika[ Sekretariat ]22 606 36 03monika.kaczkowska@ibprs.pl
Jian Huangmgr inż.22 606n37 24jian.huang@ibprs.pl

Akredytacja

Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji

Zakres Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 

Oferta analityczna

Analizy Fizykochemiczne i Sensoryczne - PBJFS i PT. Oferta na badania.

Działalność badawcza:

  • opracowywanie technologii przetworów owocowych i warzywnych o właściwościach prozdrowotnych i specjalnego żywieniowego przeznaczenia, tzw. żywności funkcjonalnej, również z zastosowaniem procesów biotechnologicznych;
  • badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik i technologii przetwarzania i utrwalania produktów owocowych i warzywnych;
  • opracowywanie technologii produktów owocowych i warzywnych z wykorzystaniem mniej znanych, regionalnych i/lub ekologicznych surowców o wysokimi potencjale prozdrowotnym;
  • opracowywanie technologii produkcji napojów fermentowanych na bazie słodowanego ziarna zbóż;
  • ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej, mikrobiologicznej i sensorycznej oraz opracowywanie i adaptacja nowych metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, słodowniczego i piwowarskiego;
  • ocenę przydatności do produkcji nowych rodów i odmian jęczmienia browarnego oraz chmielu, proponowanych do uprawy w Polsce;
  • doskonalenie technologii produkcji słodu i produktów chmielowych;
  • doskonalenie technologii wytwarzania brzeczki, fermentacji, dojrzewania i filtracji piwa;
  • opracowanie technologii i techniki zagospodarowywania odpadów produkcyjnych przemysłu słodowniczego i piwowarskiego;
  • otrzymywanie i badanie naturalnych aromatów i barwników spożywczych;
  • badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik do ekstrakcji związków bioaktywnych;
  • biodostępność składników biologicznie czynnych;
  • zagospodarowanie wytłoków z owoców i warzyw;

Działalność usługowa:

  • badanie jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, słodowniczego i piwowarskiego, przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych,
  • badanie wartości odżywczej i energetycznej surowców i produktów rolno-spożywczych,
  • ekspertyzy w zakresie badania autentyczności soków, soków zagęszczonych, nektarów, napojów i przecierów owocowych;
  • badanie jakości półproduktów i produktów owocowo-warzywnych i piwowarskich
  • kontrolę procesów cieplnego utrwalania produktów spożywczych;
  • prowadzenie wybranych procesów technologicznych z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego i słodownictwa w skali mikrotechnicznej;
  • udział w opracowywaniu i nowelizacji norm przedmiotowych branży przemysłu owocowo-warzywnego pod kątem ich dostosowania do dyrektyw UE oraz norm międzynarodowych (EN, ISO, CAC/FAO-WHO).

Działalność szkoleniowa:

Szkolenia w zakresie fizykochemicznych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.

Ankieta badań satysfakcji Klienta IBPRS