
Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych
istnieje od 1954 roku. Od chwili powstania ściśle współpracuje z przemysłem owocowo-warzywnym, a także z innymi gałęziami przemysłu spożywczego.
Kierownik Zakładu
prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek
tel. +48 22 606 37 24
e-mail: krystian.marszalek@ibprs.pl
Sekretariat ZO
Monika Kaczkowska
tel.: 22 606 36 03
e–mail: monika.kaczkowska@ibprs.pl
Struktura Zakładu
PBJFS – Pracownia Badania Jakości Fizykochemicznej i Sensorycznej
p.o. Kierownika mgr inż. Jakub Kosiński
PT – Pracownia Technologiczna
p.o. Kierownika: dr inż. Justyna Szczepańska-Stolarczyk
Kontakty
Nazwisko i Imię | Tytuł | Symbol Pracowni | Telefon | |
---|---|---|---|---|
Skąpska Sylwia | dr inż. | PT | 22 606 36 30 | sylwia.skapska@ibprs.pl |
Duluk Tomasz | mgr | PBJFS | 22 606 36 13 | tomasz.duluk@ibprs.pl |
Jasińska Urszula | mgr inż. | PT | 22 606 36 35 | urszula.jasinska@ibprs.pl |
Kosiński Jakub | mgr inż. | PBJFS | 22 606 37 88 | jakub.kosinski@ibprs.pl |
Marszałek Krystian | prof. dr hab. inż. [ Kierownik Zakładu ] | PT | 22 606 37 24, 22 606 37 81 | krystian.marszalek@ibprs.pl |
Ignaczak Anna | mgr inż. | 22 606 37 24 | anna.ignaczak@ibprs.pl | |
Stelmach Zbigniew | mgr inż. | PBJFS | 22 606 36 16 | zbigniew.stelmach@ibprs.pl |
Szczepańska-Stolarczyk Justyna | dr inż. | PT | 22 606 36 04 | justyna.szczepanska@ibprs.pl |
Trych Urszula | dr inż. | PT | 22 606 36 15 | urszula.trych@ibprs.pl |
Zhe Chen | mgr inż. | PT | 22 606 37 24 | zhe.chen@ibprs.pl |
Baniak Marta | mgr | PBJFS | 22 606 36 13 | marta.baniak@ibprs.pl |
Cywińska-Antonik Magdalena | mgr | PBJFS | 22 606 36 16 | magdalena.cywinska@ibprs.pl |
Czuryło-Chojnacka Monika | mgr inż. | PBJFS | 22 606 36 16 | monika.czurylo@ibprs.pl |
Kaczkowska Monika | [ Sekretariat ] | 22 606 36 03 | monika.kaczkowska@ibprs.pl | |
Jian Huang | mgr inż. | 22 606n37 24 | jian.huang@ibprs.pl |
Akredytacja
Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Oferta analityczna
Analizy Fizykochemiczne i Sensoryczne - PBJFS i PT. Oferta na badania.
Działalność badawcza:
- opracowywanie technologii przetworów owocowych i warzywnych o właściwościach prozdrowotnych i specjalnego żywieniowego przeznaczenia, tzw. żywności funkcjonalnej, również z zastosowaniem procesów biotechnologicznych;
- badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik i technologii przetwarzania i utrwalania produktów owocowych i warzywnych;
- opracowywanie technologii produktów owocowych i warzywnych z wykorzystaniem mniej znanych, regionalnych i/lub ekologicznych surowców o wysokim potencjale prozdrowotnym;
- opracowywanie technologii produkcji fermentowanych napojów zbożowych i owocowozbożowych;
- ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej i sensorycznej oraz opracowywanie i adaptacja nowych metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowowarzywnego
Działalność usługowa:
- badanie jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych;
- badanie wartości odżywczej i energetycznej surowców i produktów rolno-spożywczych;
- ekspertyzy w zakresie badania autentyczności soków, soków zagęszczonych, nektarów, napojów i przecierów owocowych;
- kontrolę procesów cieplnego utrwalania produktów spożywczych;
- prowadzenie wybranych procesów technologicznych z zakresu przetwórstwa owocowowarzywnego w skali mikrotechnicznej;
- udział w pracach normalizacyjnych Polskiego Komitetu Normalizacyjnego w zakresie przetworów owocowych i warzywnych i mikrobiologii żywności;
- udział laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.
Działalność szkoleniowa:
- szkolenia w zakresie fizykochemicznych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.