Szanowni Państwo!
Kontynuując realizację wprowadzonego przed laty przez Św. P. Pana Profesora Janusza Budnego hasła „łączyć tych, którzy potrzebują z tymi, którzy potrafią”, mamy zaszczyt zaprosić Państwa na 44 już konferencję, pod aktualnym, szczególnie w ostatnich latach, tytułem „Problemy gospodarski energią i środowiskiem w przemyśle rolno-spożywczym”, która obradować będzie w dniach 6-8 października w Stegnie (Szczegóły w komunikacie nr 1).
Celem konferencji jest wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką gospodarki energią i środowiskiem w produkcji i przetwórstwie żywności. Prezentowane innowacyjne rozwiązania techniczne ułatwią z kolei realizację strategii „Rozwoju zrównoważonego” oraz wszelkich nowych pojawiających się koncepcji w tym problemów wynikających z „Zielonego ładu”.
Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego, ogrodnictwa, ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, logistycznych właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych gospodarką energią i środowiskiem. Jednym z argumentów przemawiającym za czynnym uczestnictwem w konferencji jest tematyka tegorocznej konferencji związana między innymi ze stosowaniem filtrów aktywnych, których celem jest zapewnienie zgodności z obowiązującymi normami jakości energii elektrycznej jak również poprawa współczynnika mocy (cosφ), czy kontrola zmian napięcia. Zastosowanie ich w daje w efekcie poprawę jakości dostarczanej do zakładu energii elektrycznej i jej znaczną oszczędność, co w ostatnich latach nabiera coraz większego znaczenia (Załącznik 1) i (Załącznik 2).
Bardzo ważnym filarem każdej konferencji jest rola tzw. „Gospodarza Regionalnego”, którym w tym roku jest Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze S.A. w Gdańsku, które jest dynamicznym rynkiem hurtowym zapewniającym łatwy dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów rolno-spożywczych. Łączy lokalnych producentów z odbiorcami z całego regionu, przyczyniając się do rozwoju lokalnej gospodarki i zapewniając mieszkańcom dostęp do dobrej żywności. (Załącznik 3).
Serdecznie zapraszamy:
prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica – przewodniczący konferencjiInstytut Nauk o Zarządzaniu i Jakości
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Pl. Cieszyński 1, 10-957 Olsztyn, tel. 89 523 36 30,
e-mail: ryszard.zywica@uwm.edu.pl
dr hab. inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska, prof. UWM –przewodnicząca komitetu organizacyjnego:
Więcej na stronie Konferencji: