tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Szanowni Państwo!

Kontynuując realizację wprowadzonego przed laty przez Św. P. Pana  Profesora Janusza Budnego hasła „łączyć tych, którzy potrzebują z tymi,  którzy potrafią”, mamy zaszczyt zaprosić Państwa na 44 już  konferencję, pod aktualnym, szczególnie w ostatnich latach, tytułem „Problemy gospodarski energią i środowiskiem w przemyśle  rolno-spożywczym”, która obradować będzie w dniach 6-8 października w Stegnie (Szczegóły w komunikacie nr 1).

Celem konferencji jest wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja  środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką  gospodarki energią i środowiskiem w produkcji i przetwórstwie żywności. Prezentowane innowacyjne rozwiązania techniczne ułatwią z kolei  realizację strategii „Rozwoju zrównoważonego” oraz wszelkich nowych  pojawiających się koncepcji w tym problemów wynikających z „Zielonego ładu”.

Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów  przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego, ogrodnictwa, ich zastępców,  głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji  technicznych, logistycznych właścicieli firm specjalistycznych,  pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych gospodarką energią i środowiskiem. Jednym z argumentów przemawiającym za czynnym uczestnictwem w  konferencji jest tematyka tegorocznej konferencji związana między innymi  ze stosowaniem filtrów aktywnych, których celem  jest zapewnienie  zgodności z obowiązującymi normami jakości energii elektrycznej jak  również poprawa współczynnika mocy (cosφ), czy kontrola zmian napięcia.  Zastosowanie ich w daje w efekcie poprawę jakości dostarczanej do  zakładu energii elektrycznej i jej znaczną oszczędność, co w ostatnich  latach nabiera coraz większego znaczenia (Załącznik 1) i (Załącznik 2).

Bardzo ważnym filarem każdej konferencji jest rola tzw. „Gospodarza Regionalnego”, którym w tym roku jest Pomorskie Hurtowe Centrum  Rolno-Spożywcze S.A. w Gdańsku, które jest dynamicznym rynkiem hurtowym zapewniającym łatwy dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów  rolno-spożywczych. Łączy lokalnych producentów z odbiorcami z całego  regionu, przyczyniając się do rozwoju lokalnej gospodarki i zapewniając  mieszkańcom dostęp do dobrej żywności. (Załącznik 3).

Serdecznie zapraszamy:

prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica – przewodniczący konferencjiInstytut Nauk o Zarządzaniu i Jakości
Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Pl. Cieszyński 1, 10-957 Olsztyn, tel. 89 523 36 30,

e-mail: ryszard.zywica@uwm.edu.pl

dr hab. inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska, prof. UWM –przewodnicząca  komitetu organizacyjnego:

Więcej na stronie Konferencji:

Konferencja 2025