Zakres działalności Zakładu Technologii Fermentacji obejmuje:
– działalność badawczą i aplikacyjną
- Opracowywanie nowych specyficznych preparatów zawierających żywe i aktywne kultury bakterii fermentacji mlekowej do zastosowania w przemyśle spożywczym (do kiszenia warzyw i owoców oraz do pieczywa) i w rolnictwie, w tym w systemie ekologicznym, do kiszenia pasz i żywienia zwierząt oraz przygotowywania surowców do produkcji biopaliw płynnych i gazowych.
 - Izolację nowych szczepów mikroorganizmów (drożdży i pleśni) ze środowisk naturalnych oraz charakterystykę ich specyficznych cech przydatnych w technologii i biologicznym utrwalaniu żywności i pasz.
 - Badania nad opracowywaniem ekologicznych metod produkcji żywności i pasz.
 - Analizę komponentów smakowo-zapachowych napojów spirytusowych.
 - Zastosowanie drożdży i bakterii kwasu mlekowego do ograniczenia wzrostu i rozwoju pleśni w żywności oraz podczas przechowywania ziarna.
 - Badania nad zastosowaniem wirusów bakteryjnych (bakteriofagów) jako niekonwencjonalnej metody zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności.
 
– działalność analityczno-usługową w zakresie
- analityki napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich,
 - drożdży i preparatów drożdżowych,
 - analizę fizykochemiczną kiszonek paszowych,
 - wydajności alkoholowej surowców gorzelniczych.
 
Ponadto działalność ZF obejmuje
- produkcję w skali półtechnicznej różnych preparatów mikrobiologicznych do wymienionych wyżej zastosowań
 - wytwarzanie na zlecenie próbek kultur starterowych do kiszenia warzyw i grzybów, kiszenia pasz, produkcji różnego rodzaju pieczywa zakwasowego
 

					