Historia Zakładu Koncentratów Spożywczych
i Produktów Skrobiowych w Poznaniu
1947 utworzenie Działu Kontroli Technicznej (DKT) w Centralnym Zarządzie Przemysłu Ziemniaczanego w Poznaniu
1950 utworzenie Laboratorium Badawczego, przy Poznańskich Zakładach Koncentratów Spożywczych AMINO
1955 przekształcenie DKT w Laboratorium Badawczo-Kontrolne Przemysłu Ziemniaczanego
1956 powołanie Centralnego Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego (CLPZ)
1959 utworzenie Laboratorium Naukowo-Badawczego Przemysłu Koncentratów Spożywczych
1962 powołanie Centralnego Laboratorium Przemysłu Koncentratów Spożywczych (CLPKS)
2003 przyłączenie CLPKS do Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie – IBPRS
i przekształcenie w Oddział Koncentratów Spożywczych IBPRS w Poznaniu
2008 przyłączenie CLPZ do IBPRS, włączenie w strukturę Oddziału w Poznaniu i utworzenie Oddziału
Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu (OK IBPRS)
2014 przekształcenie OK IBPRS w Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych w Poznaniu
(ZK IBPRS)