Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej
Specjalność Działu Surowcowo Inżynieryjnego:
- Kursy szkoleniowe inspektorów i klasyfikatorów tusz wieprzowych i wołowych.
- Opracowywanie systemów rozliczeń z dostawcą.
- Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.
- Doskonalenie metod oceny i klasyfikacji jakościowej żywca i mięsa.
- Badania czynników przyżyciowych i poubojowych wpływających na przebieg procesów biochemicznych oraz przydatność technologiczną mięsa.
- Doskonalenie procesów technologicznych produkcji mięsa i półproduktów.
- Ekspertyzy w zakresie produkcji żywca, uboju, chłodzenia, rozbioru i produkcji mięsa kulinarnego.
- Opracowywanie projektów technologicznych budowy lub modernizacji zakładów branży mięsnej.
- Opiniowanie projektów norm branży mięsnej i drobiarskiej.
Kierownik Pracowni:
dr hab. inż. Dariusz Lisiak
tel. 0048 61 830 52 41
tel. kom. +48 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl
Adres:
Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej
ul. Głogowska 239
60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41
fax. 61 830 54 51
e-mail: surowce.poznan@ibprs.pl
Kontakty
Nazwisko i Imię | Tytuł | Telefon | |
---|---|---|---|
Borzuta Karol | dr hab. prof. IBPRS | 61 830 58 51 603 500 213 | karol.borzuta@ibprs.pl |
Grześkowiak Eugenia | dr hab, prof. IBPRS | 61 830 52 41 | surowce.poznan@ibprs.pl |
Janiszewski Piotr | mgr | 61 830 52 41 | piotr.janiszewski@ibprs.pl |
Lisiak Beata | mgr inż. | 61 830 52 41 600 288 792 | beata.lisiak@ibprs.pl |
Powałowski Krzysztof | mgr inż. | 61 830 52 41 | krzysztof.powalowski@ibprs.pl |
Samardkiewicz Łukasz | 61 830 52 41 | lukasz.samardakiewicz@ibprs.pl |