Address
Meat and Fat Technology Department in Warsaw
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
fax. 22 610 23 66
mail: zmt@ibprs.pl
PT – Fats Processing Laboratory
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
mail: dt@ibprs.pl
PS – Survey Laboratory of Raw Materials and Slaughter Production in Poznań
ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41
fax. 61 830 54 51
mail: surowce.poznan@ibprs.pl
Head of Department
dr inż. Piotr Szymański
tel. (+48) 22 509 70 27
kom. (+48) 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Head of the Fats Processing Laboratory in Warsaw
dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS
tel. (22) 509 70 20
kom. (+48) 605 834 914
e-mail: stanislaw.ptasznik@ibprs.pl
Head of the Survey Laboratory of Raw Materials and Slaughter Production in Poznań
dr hab. inż. Dariusz Lisiak
tel. (48) 61 830 52 41
tel. kom. (+48) 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl
Department Structure
PM – Meat Processing Laboratory
LB – Food and Environment Research Laboratory
PT – Fats Processing Laboratory
SA – Administrative Section
JM – Quality Officer
PS – Survey Laboratory of Raw Materials and Slaughter Production
address: ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41, fax. 61 830 54 51
surowce.poznan@ibprs.pl
ZMT Contacts
Nazwisko i Imię | Tytuł/ Stopień | Symbol Pracowni | telefon | |
---|---|---|---|---|
Borzuta Karol | dr hab., prof. IBPRS | PS | 61 830 52 41 | karol.borzuta@ibprs.pl |
Grześkiewicz Stanisław | inż. | LB | 22 509 70 31 | stanislaw.grzeskiewicz@ibprs.pl |
Grześkowiak-Lisiak Eugenia | dr hab., prof.IBPRS | PS | 61 830 52 41 | eugenia.grzeskowiak@ibprs.pl |
Janiszewski Piotr | dr | PS | 61 830 52 41 | piotr.janiszewski@ibprs.pl |
Kern-Jędrychowska Aneta | mgr inż. | LB | 22 509 70 17 | aneta.kern@ibprs.pl |
Kern-Jędrychowski Jakub Kierownik PM | mgr inż. | PM | 22 509 70 29 | jakub.kern@ibprs.pl |
Kosiewicz Dorota Sekretariat | mgr inż. | SA | 22 509 70 00 | dorota.kosiewicz@ibprs.pl |
Lisiak Beata | mgr | PS | 61 830 52 41 | beata.lisiak@ibprs.pl |
Lisiak Dariusz Kierownik PS | dr hab. inż., prof. IBPRS | PS | 61 830 52 41 603 645 800 | dariusz.lisiak@ibprs.pl |
Łaszkiewicz Beata | mgr inż. | PM | 22 509 70 25 | beata.laszkiewicz@ibprs.pl |
Łepecka Anna | dr inż. | pok. 103 ZMT-W | 22 509 70 25 | anna.lepecka@ibprs.pl |
Malitka Agnieszka | mgr | PM | 22 509 70 21 | agnieszka.malitka@ibprs.pl |
Okoń Anna | 22 509 70 25 | anna.okon@ibprs.pl | ||
Onacik-Gür Sylwia | dr inż. | pok. 103 ZMT-W | 22 509 70 25 | sylwia.onacik-gur@ibprs.pl |
Popławska Wiesława | tech. | LB | 22 509 70 32 22 509 70 34 | wieslawa.poplawska@ibprs.pl |
Powałowski Krzysztof | mgr inż. | PS | 61 830 52 41 | krzysztof.powalowski@ibprs.pl |
Ptasznik Stanisław Kierownik PT | Prof. dr hab inż. | PT | 22 509 70 20 605 834 914 | stanislaw.ptasznik@ibprs.pl |
Samardakiewicz Łukasz | mgr inż. | PS | 61 830 52 41 | lukasz.samardakiewicz@ibrs.pl |
Siekierko Urszula Kierownik LB Stanowisko ds. Jakości | mgr inż. | LB | 22 509 70 32 | urszula.siekierko@ibprs.pl |
Szymański Piotr Kierownik ZMT | dr inż. | PM | 22 509 70 27 603 500 203 | piotr.szymanski@ibprs.pl |
Tyszkiewicz Stanisław | prof. dr hab. | PM | 22 509 70 10 | stanislaw.tyszkiewicz@ibprs.pl |
Wawrzyniewicz Maria | mgr | LB | 22 509 70 12 22 509 70 13 | maria.wawrzyniewicz@ibprs.pl |
Skorupska Magdalena | mgr inż. | LB | 22 509 70 32 | magdalena.skorupska@ibprs.pl |
Grzeszczak Dorota | mgr inż. | LB | 22 509 70 21, 509 70 13 | dorota.grzeszczak@ibprs.pl |
PS contacts (Survey Laboratory of Raw Materials and Slaughterhouse Production in Poznań)
Manager
dr hab. inż. Dariusz Lisiak
tel. 0048 61 830 52 41
tel. kom. +48 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl
Nazwisko i Imię | Tytuł | Telefon | |
---|---|---|---|
Borzuta Karol | dr hab. prof. IBPRS | 61 830 58 51 603 500 213 | karol.borzuta@ibprs.pl |
Grześkowiak Eugenia | dr hab, prof. IBPRS | 61 830 52 41 | surowce.poznan@ibprs.pl |
Janiszewski Piotr | mgr | 61 830 52 41 | piotr.janiszewski@ibprs.pl |
Lisiak Beata | mgr inż. | 61 830 52 41 600 288 792 | beata.lisiak@ibprs.pl |
Powałowski Krzysztof | mgr inż. | 61 830 52 41 | krzysztof.powalowski@ibprs.pl |
Samardkiewicz Łukasz | 61 830 52 41 | lukasz.samardakiewicz@ibprs.pl |
Meat and Fat Technology Department scope of activity
- Development of methods for the assessment and qualitative classification of slaughter cattle and carcases and other animal-derived materials;
- Study of the influence of vital and post-mortem factors on the slaughter value of live cattle, the course of biochemical processes in tissues and technological usefulness of meat;
- Improvement of technological processes and techniques of slaughter, chilling, cutting and punching, culinary meat production as well as meat transport and storage;
- Evaluation of the technological suitability of raw meat materials, food additives, spices, flavorings and auxiliary materials for the production of food taking into account applicable legal provisions;
- Research on the mechanisms of shaping the quality traits of raw materials and food products in the processing and storage processes;
- Research on rapeseed oil and other fats in terms of nutrition and functionality;
- Development of new and improvement of existing technologies, processing and fat storage as well as design and implementation of food and technical production of fat products;
- Microbiological, chemical, physico-chemical and sensory tests of raw materials, semi-finished products and products in the aspect of safety and health and food quality;
- Development, improvement and implementation of chemical, physicochemical, microbiological and sensory methods of raw materials, semi-finished products, packaging and auxiliary materials used in the meat and oil industries;
- Evaluation of the quality of functional food ingredients and additives to foods and auxiliary materials used in food processing;
- Performing physicochemical and chemical, microbiological and sensory analyzes of agricultural raw materials, food, technical means, feed and substances essential from the point of view of environmental protection;
- Performing comparative analyzes of food laws and studies on the description of food in a social context used in social communication and standardization;
- Performing expert reports on market raw materials and food products;
- Conducting reconnaissance and pilot studies as well as experimental production of food products and food additives, taking into account consumer preferences and the requirements of international food laws;
- Organizing training of industry employees and food supervision institutions;
- Organization of scientific conferences and seminars as well as conferences, consultations and product quality competitions for industry;
- Conducting standardization and patent activity;
- Editing and publishing of scientific journals and specialist non-periodic publications;
- Implementation of modern technical and technological solutions and quality systems in the food industry.
Bank Account
NIP: 525-000-82-64
National Court Register: 0000126823
Regon: 000053835
Bank PEKAO SA X Oddział w Warszawie
ul. Płowiecka 1/3
Account No.: 67 124010951111000003365564
Accreditation
The of Meat and Fat Technology Department performs tests confirmed by the Research Laboratory Accreditation Certificate No. AB 553 issued by the Polish Center for Accreditation
Zakres Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 553
Spis metod badawczych wraz z cennikiem (stan na dzień 03.04.2019)
Spis metod badawczych wraz z cennikiem. Oferta aktualna od 03.04.2019.
Wzór zlecenia na badania
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Usługi:
Szkolenia:
- szkolenia klasyfikatorów tusz wieprzowych i wołowych
- szkolenia i konsultacje dotyczące systemów HACCP
- szkolenia auditorów wewnętrznych HACCP oraz prowadzenie auditów zewnętrznych HACCP
- szkolenia w zakresie nowoczesnych technologii, metod badawczych, oceny jakości produktów tłuszczowych
- szkolenia w zakresie wrażliwości sensorycznej sędziów
Ekspertyzy:
- optymalizacja zaplecza surowcowego zakładów mięsnych
- ocena wartości rzeźnej i jakości mięsa tusz zwierząt rzeźnych i wdrożenie metod kontroli, oceny i selekcji tusz
- ekspertyzy w zakresie technologii i techniki produkcji rzeźnianej (ubój, wychładzanie, rozbiór, produkcja mięsa kulinarnego)
- wskaźniki uzysku surowców i ubytków w fazach produkcji rzeźnianej
- opiniowanie projektów technologicznych nowych i modernizowanych zakładów
- opiniowanie linii uboju i rozbioru oraz jednostkowych operacji technologicznych
- wdrażanie systemów identyfikacji pochodzenia mięsa wołowego.
- ocena przydatności technologicznej substancji dodatkowych stosowanych do mięsa i przetworów mięsnych
- ocena przydatności do przetworów mięsnych zrąbków wędzarniczych, preparatów dymu wędzarniczego,
osłonek, kultur startowych itp. - ekspertyzy celne dotyczące surowców i produktów tłuszczowych
- inne ekspertyzy związane z olejami, tłuszczami i stosowanymi technologiami
- ekspertyzy dotyczące produktów tłuszczowych
- ekspertyzy dotyczące technologii produkcji olejów roślinnych i margaryn
Doradztwo:
- doradztwo w zakresie wdrażania klasyfikacji tusz w systemie EUROP (urządzenia, systemy rozliczeń, wzorce itp.)
- doradztwo technologiczne w zakresie produkcji wędlin i konserw
- doradztwo w zakresie higieny, mikrobiologii i systemu HACCP
- doradztwo w zakresie doboru metod sensorycznych
- doradztwo i szkolenia w zakresie stosowania metod analizy chemicznej
- porady w zakresie technologii i analityki tłuszczów dla małych i średnich zakładów produkcyjnych
- doradztwo w dziedzinie biopaliw uzyskiwanych z olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Projekty i szkolenia w siedzibie Zakładu:
Oferujemy Państwu możliwość przeprowadzania w warunkach półtechnicznych produkcji doświadczalnych i pokazowych wraz z możliwością prowadzenia seminariów i szkoleń oraz ekspozycji maszyn i urządzeń. Nasza oferta obejmuje:
1. Wykonywanie dowolnie ustalonej produkcji doświadczalnej w zakresie:
- wynajęcie hali półtechnicznej i chłodni (wyposażenie to m.in. komory chłodnicze, nastrzykiwarki, masownice bębnowe, wilki, kutry, nadziewarka próżniowa, komory wędzarniczo-parzelnicze);
- obsługa maszyn i urządzeń przez pracowników Oddziału oraz sprzątanie, mycie i dezynfekcję maszyn i urządzeń po zakończeniu produkcji;
- zakup surowca.
2. Organizowanie seminariów i szkoleń:
- udostępnienie sali konferencyjnej z klimatyzacją i zapleczem socjalnym oraz pomocy dydaktycznych: audio video, rzutnik folii i projektor do PC;
- przygotowanie oceny sensorycznej.
3. Obsługa gastronomiczna w sali konferencyjnej to m.in.:
- gorące i zimne napoje, drobne przekąski;
- lunche, dania gorące.
Zapewniamy również pomoc merytoryczną i konsultacje w zakresie prowadzonych przez Państwa prac, a także możliwość przeprowadzenia wszechstronnych badań wyprodukowanej żywności oraz przygotowania oceny sensorycznej. Przy organizowaniu większych, kilkudniowych spotkań jesteśmy w stanie pomóc w organizowaniu posiłków oraz noclegów. Dysponujemy własnym parkingiem a w pobliżu znajdują się dwa hotele.
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Oferta współpracy dla Firm współpracujących z branżą mięsną:
W Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego. Z firmami kooperującymi z zakładami przetwórstwa mięsnego stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak:
- Umowy dwustronne w formie ”Know-how”. W ramach umowy oferujemy: opracowania dotyczące zmian przepisów prawa żywnościowego istotnych dla przemysłu mięsnego m.in. w zakresie stosowania dozwolonych substancji dodatkowych, znakowania, higieny i bezpieczeństwa żywności. Materiały regularnie przesyłamy do Państwa firmy. Wykaz przykładowych opracowań przesyłamy w załączeniu.doradztwo pisemne i telefoniczne.
- Zachęcamy Państwa do skorzystania z naszej półtechniki. Wykonujemy produkcje doświadczalne przetworów mięsnych, przeprowadzamy badania porównawcze skuteczności działania substancji dodatkowych, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych. Posiadamy półtechnikę wyposażoną w niezbędne urządzenia (nastrzykiwarki, kutry, maskownice, komory wędzarnicze) do przeprowadzenia prób technologicznych w skali półprzemysłowej.
- Opiniujemy surowce, substancje dodatkowe i materiały pomocnicze (w tym zrębki wędzarnicze) stosowane w przetwórstwie mięsa.
- Istnieje możliwość reklamy Państwa firmy podczas DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.
- Organizujemy sympozja i szkolenia tematyczne, również szkolenia wewnętrzne dla firm z pokazami technologicznymi.
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Oferta współpracy dla Zakładów Mięsnych
W Instytucie realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego i drobiarskiego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego.
W kontaktach z przemysłem stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak: umowy dwustronne w formie ”Know-how” (udostępnienie technologii), organizowanie sympozjów i szkoleń tematycznych, organizowanie DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO połączone z ogłoszeniem wyników KONKURSU „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” oraz indywidualną współpracę z zakładem.
Umowy know-how obejmują następującą tematykę:
- Technika i technologia produkcji z mięsa czerwonego i drobiowego: wędlin, wyrobów garmażeryjnych i konserw.
- Stosowanie dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych.
- Zasady znakowania i etykietowania przetworów mięsnych.
- Postępowanie przedubojowe z żywcem oraz technika i technologia uboju i rozbioru.
- Identyfikacja pochodzenia mięsa wołowego.
- Obiektywna klasyfikacja poubojowa tusz.
- Technika i technologia wychładzania, zamrażania, rozmrażania i przechowywania surowca mięsnego.
- Metodyka badań fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych stosowanych do kontroli jakości produktów mięsnych.
- Interpretacja krajowego prawa żywnościowego i przepisów Unii Europejskiej.
- Interpretacja przepisów weterynaryjnych dotyczących zasad higieny produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
Proponujemy Państwu zawarcie umowy dwustronnej o udostępnienie rozwiązań Instytutu w formie „Know-how” obejmującą w/w tematykę.
W ramach umowy oferujemy:
- poradniki, przewodniki oraz wszelkie opracowania dotyczące w/w tematyki, które regularnie przesyłamy do Państwa firmy,
- doradztwo pisemne i telefoniczne,
- wystawianie opinii,
- pomoc w wyjaśnianiu wszelkich innych problemów związanych z produkcją przetworów mięsnych
Następne lata przyniosą nam kolejne zmiany prawa żywnościowego, które w praktyce poskutkują zmianą dotychczasowych wymagań. Instytut monitorując aktualny stan prawny będzie na bieżąco informował Państwa o zmianach w ustawodawstwie krajowym.
Po wyrażeniu zgody na współpracę prześlemy Państwu komplet dotychczas opracowanych materiałów. Zapraszamy do kontaktu.
Międzynarodowa współpraca naukowa
6. Resource Transforms International LTD, Waterloo. Kanada – zastosowanie szybkiej pirolizy
Współpraca z organizacjami międzynarodowymi
1. Europejska Organizacja Normalizacyjna