tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • Polski
Address

Meat and Fat Technology Department in Warsaw
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
fax. 22 610 23 66
mail: zmt@ibprs.pl

PT – Fats Processing Laboratory
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
mail: dt@ibprs.pl

PS – Survey Laboratory of Raw Materials and Slaughter Production in Poznań
ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41
fax. 61 830 54 51
mail: surowce.poznan@ibprs.pl

Head of Department

dr inż. Piotr Szymański
tel. (+48) 22 509 70 27
kom. (+48) 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl

Head of the Fats Processing Laboratory in Warsaw

dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS
tel. (22) 509 70 20
kom. (+48) 605 834 914
e-mail: stanislaw.ptasznik@ibprs.pl

Head of the Survey Laboratory of Raw Materials and Slaughter Production in Poznań

dr hab. inż. Dariusz Lisiak
tel. (48) 61 830 52 41
tel. kom. (+48) 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl

Department Structure

PMMeat Processing Laboratory
LBFood and Environment Research Laboratory
PTFats Processing Laboratory
SAAdministrative Section
JMQuality Officer
PSSurvey Laboratory of Raw Materials and Slaughter Production
address: ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41, fax. 61 830 54 51
surowce.poznan@ibprs.pl

ZMT Contacts

Nazwisko i ImięTytuł/
Stopień
Symbol Pracownitelefone-mail
Borzuta Karoldr hab.,
prof. IBPRS
PS61 830 52 41karol.borzuta@ibprs.pl
Grześkiewicz Stanisławinż.LB22 509 70 31stanislaw.grzeskiewicz@ibprs.pl
Grześkowiak-Lisiak Eugeniadr hab., prof.IBPRSPS61 830 52 41eugenia.grzeskowiak@ibprs.pl
Janiszewski PiotrdrPS61 830 52 41piotr.janiszewski@ibprs.pl
Kern-Jędrychowska Anetamgr inż.LB22 509 70 17aneta.kern@ibprs.pl
Kern-Jędrychowski Jakub
Kierownik PM
mgr inż.PM22 509 70 29jakub.kern@ibprs.pl
Kosiewicz Dorota
Sekretariat
mgr inż.SA22 509 70 00dorota.kosiewicz@ibprs.pl
Lisiak BeatamgrPS61 830 52 41beata.lisiak@ibprs.pl
Lisiak Dariusz
Kierownik PS
dr hab. inż., prof. IBPRSPS61 830 52 41
603 645 800
dariusz.lisiak@ibprs.pl
Łaszkiewicz Beatamgr inż.PM22 509 70 25beata.laszkiewicz@ibprs.pl
Łepecka Annadr inż.pok. 103 ZMT-W22 509 70 25anna.lepecka@ibprs.pl
Malitka AgnieszkamgrPM22 509 70 21agnieszka.malitka@ibprs.pl
Okoń Anna22 509 70 25anna.okon@ibprs.pl
Onacik-Gür Sylwiadr inż.pok. 103 ZMT-W22 509 70 25sylwia.onacik-gur@ibprs.pl
Popławska Wiesławatech.LB22 509 70 32
22 509 70 34
wieslawa.poplawska@ibprs.pl
Powałowski Krzysztofmgr inż.PS61 830 52 41krzysztof.powalowski@ibprs.pl
Ptasznik Stanisław
Kierownik PT
Prof. dr hab inż.PT22 509 70 20
605 834 914
stanislaw.ptasznik@ibprs.pl
Samardakiewicz Łukaszmgr inż.PS61 830 52 41lukasz.samardakiewicz@ibrs.pl
Siekierko Urszula
Kierownik LB
Stanowisko ds. Jakości
mgr inż.LB22 509 70 32urszula.siekierko@ibprs.pl
Szymański Piotr
Kierownik ZMT
dr inż.PM22 509 70 27
603 500 203
piotr.szymanski@ibprs.pl
Tyszkiewicz Stanisławprof. dr hab.PM22 509 70 10stanislaw.tyszkiewicz@ibprs.pl
Wawrzyniewicz MariamgrLB22 509 70 12
22 509 70 13
maria.wawrzyniewicz@ibprs.pl
Skorupska Magdalenamgr inż.LB22 509 70 32magdalena.skorupska@ibprs.pl
Grzeszczak Dorotamgr inż.LB22 509 70 21, 509 70 13dorota.grzeszczak@ibprs.pl
PS contacts (Survey Laboratory of Raw Materials and Slaughterhouse Production in Poznań)

Manager
dr hab. inż. Dariusz Lisiak
tel. 0048 61 830 52 41
tel. kom. +48 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl

Nazwisko i ImięTytułTelefone-mail
Borzuta Karoldr hab. prof. IBPRS61 830 58 51
603 500 213
karol.borzuta@ibprs.pl
Grześkowiak Eugeniadr hab, prof. IBPRS61 830 52 41surowce.poznan@ibprs.pl
Janiszewski Piotrmgr61 830 52 41piotr.janiszewski@ibprs.pl
Lisiak Beatamgr inż.61 830 52 41
600 288 792
beata.lisiak@ibprs.pl
Powałowski Krzysztofmgr inż.61 830 52 41krzysztof.powalowski@ibprs.pl
Samardkiewicz Łukasz61 830 52 41lukasz.samardakiewicz@ibprs.pl

Meat and Fat Technology Department scope of activity
  • Development of methods for the assessment and qualitative classification of slaughter cattle and carcases and other animal-derived materials;
  • Study of the influence of vital and post-mortem factors on the slaughter value of live cattle, the course of biochemical processes in tissues and technological usefulness of meat;
  • Improvement of technological processes and techniques of slaughter, chilling, cutting and punching, culinary meat production as well as meat transport and storage;
  • Evaluation of the technological suitability of raw meat materials, food additives, spices, flavorings and auxiliary materials for the production of food taking into account applicable legal provisions;
  • Research on the mechanisms of shaping the quality traits of raw materials and food products in the processing and storage processes;
  • Research on rapeseed oil and other fats in terms of nutrition and functionality;
  • Development of new and improvement of existing technologies, processing and fat storage as well as design and implementation of food and technical production of fat products;
  • Microbiological, chemical, physico-chemical and sensory tests of raw materials, semi-finished products and products in the aspect of safety and health and food quality;
  • Development, improvement and implementation of chemical, physicochemical, microbiological and sensory methods of raw materials, semi-finished products, packaging and auxiliary materials used in the meat and oil industries;
  • Evaluation of the quality of functional food ingredients and additives to foods and auxiliary materials used in food processing;
  • Performing physicochemical and chemical, microbiological and sensory analyzes of agricultural raw materials, food, technical means, feed and substances essential from the point of view of environmental protection;
  • Performing comparative analyzes of food laws and studies on the description of food in a social context used in social communication and standardization;
  • Performing expert reports on market raw materials and food products;
  • Conducting reconnaissance and pilot studies as well as experimental production of food products and food additives, taking into account consumer preferences and the requirements of international food laws;
  • Organizing training of industry employees and food supervision institutions;
  • Organization of scientific conferences and seminars as well as conferences, consultations and product quality competitions for industry;
  • Conducting standardization and patent activity;
  • Editing and publishing of scientific journals and specialist non-periodic publications;
  • Implementation of modern technical and technological solutions and quality systems in the food industry.

Bank Account

NIP: 525-000-82-64
National Court Register: 0000126823
Regon: 000053835
Bank PEKAO SA X Oddział w Warszawie
ul. Płowiecka 1/3
Account No.: 67  124010951111000003365564

Accreditation

 

The of Meat and Fat Technology Department performs tests confirmed by the Research Laboratory Accreditation Certificate No. AB 553 issued by the Polish Center for Accreditation

Zakres Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 553

Spis metod badawczych wraz z cennikiem (stan na dzień 03.04.2019)

Wzór zlecenia

Spis metod badawczych wraz z cennikiem. Oferta aktualna od 03.04.2019.

Wzór zlecenia na badania

Wszelkich informacji udziela:
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl

Usługi:

Szkolenia:

  • szkolenia klasyfikatorów tusz wieprzowych i wołowych
  • szkolenia i konsultacje dotyczące systemów HACCP
  • szkolenia auditorów wewnętrznych HACCP oraz prowadzenie auditów zewnętrznych HACCP
  • szkolenia w zakresie nowoczesnych technologii, metod badawczych, oceny jakości produktów tłuszczowych
  • szkolenia w zakresie wrażliwości sensorycznej sędziów

Ekspertyzy:

  • optymalizacja zaplecza surowcowego zakładów mięsnych
  • ocena wartości rzeźnej i jakości mięsa tusz zwierząt rzeźnych i wdrożenie metod kontroli, oceny i selekcji tusz
  • ekspertyzy w zakresie technologii i techniki produkcji rzeźnianej (ubój, wychładzanie, rozbiór, produkcja mięsa kulinarnego)
  • wskaźniki uzysku surowców i ubytków w fazach produkcji rzeźnianej
  • opiniowanie projektów technologicznych nowych i modernizowanych zakładów
  • opiniowanie linii uboju i rozbioru oraz jednostkowych operacji technologicznych
  • wdrażanie systemów identyfikacji pochodzenia mięsa wołowego.
  • ocena przydatności technologicznej substancji dodatkowych stosowanych do mięsa i przetworów mięsnych
  • ocena przydatności do przetworów mięsnych zrąbków wędzarniczych, preparatów dymu wędzarniczego,
    osłonek, kultur startowych itp.
  • ekspertyzy celne dotyczące surowców i produktów tłuszczowych
  • inne ekspertyzy związane z olejami, tłuszczami i stosowanymi technologiami
  • ekspertyzy dotyczące produktów tłuszczowych
  • ekspertyzy dotyczące technologii produkcji olejów roślinnych i margaryn

Doradztwo:

  • doradztwo w zakresie wdrażania klasyfikacji tusz w systemie EUROP (urządzenia, systemy rozliczeń, wzorce itp.)
  • doradztwo technologiczne w zakresie produkcji wędlin i konserw
  • doradztwo w zakresie higieny, mikrobiologii i systemu HACCP
  • doradztwo w zakresie doboru metod sensorycznych
  • doradztwo i szkolenia w zakresie stosowania metod analizy chemicznej
  • porady w zakresie technologii i analityki tłuszczów dla małych i średnich zakładów produkcyjnych
  • doradztwo w dziedzinie biopaliw uzyskiwanych z olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych

Wszelkich informacji udziela:
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl

Projekty i szkolenia w siedzibie Zakładu:

Oferujemy Państwu możliwość przeprowadzania w warunkach półtechnicznych produkcji doświadczalnych i pokazowych wraz z możliwością prowadzenia seminariów  i szkoleń oraz ekspozycji maszyn i urządzeń.  Nasza oferta obejmuje:

1. Wykonywanie dowolnie ustalonej produkcji doświadczalnej w zakresie:

  • wynajęcie hali półtechnicznej i chłodni (wyposażenie to m.in. komory chłodnicze, nastrzykiwarki, masownice bębnowe, wilki, kutry, nadziewarka próżniowa, komory wędzarniczo-parzelnicze);
  • obsługa maszyn i urządzeń przez pracowników Oddziału oraz sprzątanie, mycie i dezynfekcję maszyn i urządzeń po zakończeniu produkcji;
  • zakup surowca.

2. Organizowanie seminariów i szkoleń:

  • udostępnienie sali konferencyjnej z klimatyzacją i zapleczem socjalnym oraz pomocy dydaktycznych: audio video, rzutnik folii i projektor do PC;
  • przygotowanie oceny sensorycznej.

3. Obsługa gastronomiczna w sali konferencyjnej to m.in.:

  • gorące i zimne napoje, drobne przekąski;
  • lunche, dania gorące.

Zapewniamy również pomoc merytoryczną i konsultacje w zakresie prowadzonych przez Państwa prac, a także możliwość przeprowadzenia wszechstronnych badań wyprodukowanej żywności oraz przygotowania oceny sensorycznej. Przy organizowaniu większych, kilkudniowych spotkań jesteśmy w stanie pomóc w organizowaniu posiłków oraz  noclegów.  Dysponujemy własnym parkingiem a w pobliżu znajdują się dwa hotele.

Wszelkich informacji udziela:
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl

Oferta współpracy dla Firm współpracujących z branżą mięsną:

W Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego. Z firmami kooperującymi z zakładami przetwórstwa mięsnego stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak:

  • Umowy dwustronne w formie ”Know-how”. W ramach umowy oferujemy: opracowania dotyczące zmian przepisów prawa żywnościowego istotnych dla przemysłu mięsnego m.in. w zakresie stosowania dozwolonych substancji dodatkowych, znakowania, higieny i bezpieczeństwa żywności. Materiały regularnie przesyłamy do Państwa firmy. Wykaz przykładowych opracowań przesyłamy w załączeniu.doradztwo pisemne i telefoniczne.
  • Zachęcamy Państwa do skorzystania z naszej półtechniki. Wykonujemy produkcje doświadczalne przetworów mięsnych, przeprowadzamy badania porównawcze skuteczności działania substancji dodatkowych, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych. Posiadamy półtechnikę wyposażoną w niezbędne urządzenia (nastrzykiwarki, kutry, maskownice, komory wędzarnicze) do przeprowadzenia prób technologicznych w skali półprzemysłowej.
  • Opiniujemy surowce, substancje dodatkowe i materiały pomocnicze (w tym zrębki wędzarnicze) stosowane w przetwórstwie mięsa.
  • Istnieje możliwość reklamy Państwa firmy podczas DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.
  • Organizujemy sympozja i szkolenia tematyczne, również szkolenia wewnętrzne dla firm z pokazami technologicznymi.

Wszelkich informacji udziela:
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl

Oferta współpracy dla Zakładów Mięsnych

W Instytucie realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego i drobiarskiego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego.

W kontaktach z przemysłem stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak: umowy dwustronne w formie ”Know-how” (udostępnienie technologii), organizowanie sympozjów i szkoleń tematycznych, organizowanie DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO połączone z ogłoszeniem wyników KONKURSU „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” oraz indywidualną współpracę z zakładem.

Umowy know-how obejmują następującą tematykę:

  • Technika i technologia produkcji z mięsa czerwonego i drobiowego: wędlin, wyrobów garmażeryjnych i konserw.
  • Stosowanie dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych.
  • Zasady znakowania i etykietowania przetworów mięsnych.
  • Postępowanie przedubojowe z żywcem oraz technika i technologia uboju i rozbioru.
  • Identyfikacja pochodzenia mięsa wołowego.
  • Obiektywna klasyfikacja poubojowa tusz.
  • Technika i technologia wychładzania, zamrażania, rozmrażania i przechowywania surowca mięsnego.
  • Metodyka badań fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych stosowanych do kontroli jakości produktów mięsnych.
  • Interpretacja krajowego prawa żywnościowego i przepisów Unii Europejskiej.
  • Interpretacja przepisów weterynaryjnych dotyczących zasad higieny produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.

Proponujemy Państwu zawarcie umowy dwustronnej o udostępnienie rozwiązań Instytutu w formie „Know-how” obejmującą w/w tematykę.

W ramach umowy oferujemy:

  • poradniki, przewodniki oraz wszelkie opracowania dotyczące w/w tematyki, które regularnie przesyłamy do Państwa firmy,
  • doradztwo pisemne i telefoniczne,
  • wystawianie opinii,
  • pomoc w wyjaśnianiu wszelkich innych problemów związanych z produkcją przetworów mięsnych

Następne lata przyniosą nam kolejne zmiany prawa żywnościowego, które w praktyce poskutkują zmianą dotychczasowych wymagań. Instytut monitorując aktualny stan prawny będzie na bieżąco informował Państwa o zmianach w ustawodawstwie krajowym.

Po wyrażeniu zgody na współpracę prześlemy Państwu komplet dotychczas opracowanych materiałów. Zapraszamy do kontaktu.

Międzynarodowa współpraca naukowa

1. Duński Instytut Mięsny, Roskilde, Dania – w zakresie doskonalenia procesu uboju, metod uboju oraz metod oceny i klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych
2. Federalny Instytut Badawczy Mięsa Kulmbach, Niemcy – w dziedzinie badań nad pomiarami mięsności tuczników
3. Rutgers University, New Jersey, USA – zastosowanie szybkiej pirolizy
4. Litewska Akademia Rolnicza w Kownie, Litwa – nowe trendy w technologii przetwórstwa żywności
5. Firma Broste, Dania,
6. Resource Transforms International LTD, Waterloo. Kanada – zastosowanie szybkiej pirolizy

Współpraca z organizacjami międzynarodowymi

1.   Europejska Organizacja Normalizacyjna

2.   Europejska Komisja Gospodarcza ONZ Grupa Robocza ds. Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych
3.   Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO)
4.   Miedzynarodowa Organizacja Chemików Analityków Żywności AOAC
5.   Towarzystwo Europejskie Prawa  Żywnościowego (EFLA)
6.   Komisja Kodesku Żywnośxciowego
7.   Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików (AOCS)
8.   Międzynarodowa Federacja Producentów Margaryny (IFMA)
9.   American Meat Science Association
10. Central Science Laboratory FAO
11. European Fed for the  Science and Technology of Lipid