tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów

Zakres działania:

  • Doskonalenie istniejących technologii przerobu surowców oleistych, zwłaszcza nowych odmian, w kierunku podwyższenia efektywności stosowanych procesów, oraz otrzymywania olejów oraz makuchów i śruty o pożądanych cechach żywieniowychi funkcjonalnych.
  • Opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących technologii przetwórstwa tłuszczów, obejmujących procesy ich rafinacji
    (odszlamowywanie,odkwaszanie, odbarwianie, dezodoryzacja) i modyfikowania (uwodornianie, przeestryfikowanie,frakcjonowana krystalizacja).
  • Opracowywanie technologii przygotowania oleju rzepakowego do procesu odkwaszania destylacyjnego.
  • Opracowywanie nowych i ulepszanie stosowanych metod oraz procesów technologicznych wytwarzania gotowych wyrobów tłuszczowych i produktów pochodnych.
  • Opracowywanie nowych asortymentów wyrobów o pożądanych cechach funkcjonalnych – technologie i receptury (margaryny, miksy, tłuszcze cukiernicze, do lodów, piekarskie, kuchenne, tłuszczowe produkty specjalne).
  • Opracowywanie nowych i adaptacja istniejących analitycznych metod chemicznych, fizyko-chemicznych i sensorycznych olejów i tłuszczów.
  • Unifikacja metod analitycznych i ich harmonizacja ze standardami Unii Europejskiej.
  • Wykonywanie analiz technicznych, rozjemczych, rzeczoznawstwo, opracowywanie ekspertyz, prowadzenie doradztwa technicznego i technologicznego z zakresu olejarstwa, przetwórstwa tłuszczów, urządzeń i aparatury wchodzących w skład linii technologicznych.
  • Ocena jakościowa produktów : czekoladowych zawierających tłuszcze kakaowe , namiastki masła kakaowego, oliwy z oliwek, masła i serów w aspekcie wymogów unijnych.
  • Wykonywanie analiz oraz ocena tłuszczów importowanych w zakresie taryfikacji celnej.
  • Wdrażanie systemów HACCP dla zakładów tłuszczowych – prowadzenie audytów i konsultacji.
  • Wykonywanie oceny przydatności surowców tłuszczowych (roślinnych i zwierzęcych) do produkcji biopaliw.

Oferta:

Prowadzimy stałą, niezależną kontrolę surowców i produktów na zlecenie firm. Wykonujemy analizy standardowe i rozjemcze.
Wykonujemy oznaczenia w:

  • olejach palmowych i ich frakcjach,
  • maśle kakaowym, namiastkach masła kakaowego i innych tłuszczach wykazujących polimorfizm,
  • tłuszczach cukierniczych – do nadzień, mas, kremów, lodów, wypieków itp.,
  • tłuszczach uwodornionych stałych i półpłynnych,
  • margarynach piekarskich, a w szczególności do ciast francuskich i półfrancuskich.

Nasza oferta obejmuje:

  • Badanie masła w szerokim zakresie:
  • Określanie składu kwasów tłuszczowych
  • Oznaczanie steroli
  • Oznaczanie cholesterolu
  • Wykrywanie obecności tłuszczów pochodzenia roślinnego w produktach mleczarskich (masło, śmietana, żółte sery).
  • Badania analityczne wszystkich gatunków oliwy z oliwek (extra virgin, pomace, olej z pestek winogron):
  • Analiza chemiczna
  • Ocena organoleptyczna
  • Potwierdzenie autentyczności
  • Prowadzenie badań przechowalniczych produktów tłuszczowych (margaryny, miksy, tłuszcze 100% – owe).
  • Oznaczanie izomerów trans w produktach tłuszczowych:
  • Margarynach
  • Tłuszczach cukierniczych
  • Tłuszczach piekarskich
  • Tłuszczach do smażenia
  • Badanie surowców oleistych pod kątem zawartych w nich składników żywieniowych i zdrowotnych (kwasów gamma, alfa linolenowych).
  • Ocena jakościowa dodatków funkcjonalnych stosowanych w przetwórstwie tłuszczów (barwniki, aromaty, przeciwutleniacze).
  • Kompleksowa ocena oleju rzepakowego surowego, tłoczonego i rafinowanego.
  • Ocena jakościowa tłuszczów paszowych, utylizacyjnych, odpadowych.
  • Opracowywanie sposobów utylizacji produktów ubocznych i odpadowych powstających w trakcie składowania i przerobu nasion oleistych, rafinacji olejów i produkcji wyrobów gotowych.

Kierownik Pracowni:
dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS
tel.: +48 605 834 914
tel.: 22 509 70 20
e-mail: stanislaw.ptasznik@ibprs.pl

e-mail: dt@ibprs.pl

dr. hab. inż. Karol Mińkowski, prof. IBPRS
tel.: 22 509 70 23
tel. kom.: +48 695 158 083
e-mail: karol.minkowski@ibprs.pl

Chcesz wiedzieć więcej?