Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów
Zakres działania:
- Doskonalenie istniejących technologii przerobu surowców oleistych, zwłaszcza nowych odmian, w kierunku podwyższenia efektywności stosowanych procesów, oraz otrzymywania olejów oraz makuchów i śruty o pożądanych cechach żywieniowychi funkcjonalnych.
- Opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących technologii przetwórstwa tłuszczów, obejmujących procesy ich rafinacji
(odszlamowywanie,odkwaszanie, odbarwianie, dezodoryzacja) i modyfikowania (uwodornianie, przeestryfikowanie,frakcjonowana krystalizacja). - Opracowywanie technologii przygotowania oleju rzepakowego do procesu odkwaszania destylacyjnego.
- Opracowywanie nowych i ulepszanie stosowanych metod oraz procesów technologicznych wytwarzania gotowych wyrobów tłuszczowych i produktów pochodnych.
- Opracowywanie nowych asortymentów wyrobów o pożądanych cechach funkcjonalnych – technologie i receptury (margaryny, miksy, tłuszcze cukiernicze, do lodów, piekarskie, kuchenne, tłuszczowe produkty specjalne).
- Opracowywanie nowych i adaptacja istniejących analitycznych metod chemicznych, fizyko-chemicznych i sensorycznych olejów i tłuszczów.
- Unifikacja metod analitycznych i ich harmonizacja ze standardami Unii Europejskiej.
- Wykonywanie analiz technicznych, rozjemczych, rzeczoznawstwo, opracowywanie ekspertyz, prowadzenie doradztwa technicznego i technologicznego z zakresu olejarstwa, przetwórstwa tłuszczów, urządzeń i aparatury wchodzących w skład linii technologicznych.
- Ocena jakościowa produktów : czekoladowych zawierających tłuszcze kakaowe , namiastki masła kakaowego, oliwy z oliwek, masła i serów w aspekcie wymogów unijnych.
- Wykonywanie analiz oraz ocena tłuszczów importowanych w zakresie taryfikacji celnej.
- Wdrażanie systemów HACCP dla zakładów tłuszczowych – prowadzenie audytów i konsultacji.
- Wykonywanie oceny przydatności surowców tłuszczowych (roślinnych i zwierzęcych) do produkcji biopaliw.
Oferta:
Prowadzimy stałą, niezależną kontrolę surowców i produktów na zlecenie firm. Wykonujemy analizy standardowe i rozjemcze.
Wykonujemy oznaczenia w:
- olejach palmowych i ich frakcjach,
- maśle kakaowym, namiastkach masła kakaowego i innych tłuszczach wykazujących polimorfizm,
- tłuszczach cukierniczych – do nadzień, mas, kremów, lodów, wypieków itp.,
- tłuszczach uwodornionych stałych i półpłynnych,
- margarynach piekarskich, a w szczególności do ciast francuskich i półfrancuskich.
Nasza oferta obejmuje:
- Badanie masła w szerokim zakresie:
- Określanie składu kwasów tłuszczowych
- Oznaczanie steroli
- Oznaczanie cholesterolu
- Wykrywanie obecności tłuszczów pochodzenia roślinnego w produktach mleczarskich (masło, śmietana, żółte sery).
- Badania analityczne wszystkich gatunków oliwy z oliwek (extra virgin, pomace, olej z pestek winogron):
- Analiza chemiczna
- Ocena organoleptyczna
- Potwierdzenie autentyczności
- Prowadzenie badań przechowalniczych produktów tłuszczowych (margaryny, miksy, tłuszcze 100% – owe).
- Oznaczanie izomerów trans w produktach tłuszczowych:
- Margarynach
- Tłuszczach cukierniczych
- Tłuszczach piekarskich
- Tłuszczach do smażenia
- Badanie surowców oleistych pod kątem zawartych w nich składników żywieniowych i zdrowotnych (kwasów gamma, alfa linolenowych).
- Ocena jakościowa dodatków funkcjonalnych stosowanych w przetwórstwie tłuszczów (barwniki, aromaty, przeciwutleniacze).
- Kompleksowa ocena oleju rzepakowego surowego, tłoczonego i rafinowanego.
- Ocena jakościowa tłuszczów paszowych, utylizacyjnych, odpadowych.
- Opracowywanie sposobów utylizacji produktów ubocznych i odpadowych powstających w trakcie składowania i przerobu nasion oleistych, rafinacji olejów i produkcji wyrobów gotowych.
Kierownik Pracowni:
dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS
tel.: +48 605 834 914
tel.: 22 509 70 20
e-mail: stanislaw.ptasznik@ibprs.pl
e-mail: dt@ibprs.pl
dr. hab. inż. Karol Mińkowski, prof. IBPRS
tel.: 22 509 70 23
tel. kom.: +48 695 158 083
e-mail: karol.minkowski@ibprs.pl