Adres
Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu w Warszawie
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
fax. 22 610 23 66
mail: zmt@ibprs.pl
PM – Pracownia Przetwórstwa Mięsa
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
mail: zmt.ppm@ibprs.pl
PT – Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
mail: dt@ibprs.pl
PS – Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej w Poznaniu
ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41
fax. 61 830 54 51
mail: surowce.poznan@ibprs.pl
Kierownik Zakładu ZMT
dr inż. Piotr Szymański
tel. (+48) 22 509 70 27
kom. (+48) 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Kierownik Pracowni Przetwórstwa Mięsa w Warszawie
mgr inż. Jakub Kern-Jędrychowski
tel. (22) 509 70 29
kom. (+48) 609 668 303
e-mail: jakub.kern@ibprs.pl
Kierownik Pracowni Przetwórstwa Tłuszczów w Warszawie
Prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik
tel. (22) 509 70 20
kom. (+48) 605 834 914
e-mail: stanislaw.ptasznik@ibprs.pl
Kierownik Pracowni Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej w Poznaniu
tel. (48) 61 830 52 41
tel. kom. (+48) 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl
Struktura Zakładu
PM – Pracownia Przetwórstwa Mięsa
LB – Laboratorium Badania Żywności i Środowiska
PT – Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów
SA – Sekcja Administracyjna
JM – Stanowisko ds. Jakości
Pracownia Zamienników Białek Pochodzenia Zwierzęcego
PS – Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej
adres: ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41, fax. 61 830 54 51
surowce.poznan@ibprs.pl
Kontakty ZMT
Nazwisko i Imię | Tytuł/ Stopień | Symbol Pracowni | telefon | |
---|---|---|---|---|
Borzuta Karol | dr hab., prof. IBPRS | PS | 61 830 52 41 | karol.borzuta@ibprs.pl |
Grześkiewicz Stanisław | inż. | LB | 22 509 70 31 | stanislaw.grzeskiewicz@ibprs.pl |
Grześkowiak-Lisiak Eugenia | dr hab., prof.IBPRS | PS | 61 830 52 41 | eugenia.grzeskowiak@ibprs.pl |
Janiszewski Piotr | dr | PS | 61 830 52 41 | piotr.janiszewski@ibprs.pl |
Kern-Jędrychowska Aneta | mgr inż. | LB | 22 509 70 17 | aneta.kern@ibprs.pl |
Kern-Jędrychowski Jakub Kierownik PM | mgr inż. | PM | 22 509 70 29 | jakub.kern@ibprs.pl |
Kosiewicz Dorota Sekretariat | mgr inż. | SA | 22 509 70 00 | dorota.kosiewicz@ibprs.pl |
Lisiak Beata | mgr | PS | 61 830 52 41 | beata.lisiak@ibprs.pl |
Lisiak Dariusz Kierownik PS | dr hab. inż., prof. IBPRS | PS | 61 830 52 41 603 645 800 | dariusz.lisiak@ibprs.pl |
Łaszkiewicz Beata | mgr inż. | PM | 22 509 70 25 | beata.laszkiewicz@ibprs.pl |
Łepecka Anna | dr inż. | pok. 103 ZMT-W | 22 509 70 25 | anna.lepecka@ibprs.pl |
Malitka Agnieszka | mgr | PM | 22 509 70 21 | agnieszka.malitka@ibprs.pl |
Okoń Anna | 22 509 70 25 | anna.okon@ibprs.pl | ||
Onacik-Gür Sylwia | dr inż. | pok. 103 ZMT-W | 22 509 70 25 | sylwia.onacik-gur@ibprs.pl |
Popławska Wiesława | tech. | LB | 22 509 70 32 22 509 70 34 | wieslawa.poplawska@ibprs.pl |
Powałowski Krzysztof | mgr inż. | PS | 61 830 52 41 | krzysztof.powalowski@ibprs.pl |
Ptasznik Stanisław Kierownik PT | Prof. dr hab inż. | PT | 22 509 70 20 605 834 914 | stanislaw.ptasznik@ibprs.pl |
Samardakiewicz Łukasz | mgr inż. | PS | 61 830 52 41 | lukasz.samardakiewicz@ibrs.pl |
Siekierko Urszula Kierownik LB Stanowisko ds. Jakości | mgr inż. | LB | 22 509 70 32 | urszula.siekierko@ibprs.pl |
Szymański Piotr Kierownik ZMT | dr inż. | PM | 22 509 70 27 603 500 203 | piotr.szymanski@ibprs.pl |
Tyszkiewicz Stanisław | prof. dr hab. | PM | 22 509 70 10 | stanislaw.tyszkiewicz@ibprs.pl |
Wawrzyniewicz Maria | mgr | LB | 22 509 70 12 22 509 70 13 | maria.wawrzyniewicz@ibprs.pl |
Skorupska Magdalena | mgr inż. | LB | 22 509 70 32 | magdalena.skorupska@ibprs.pl |
Grzeszczak Dorota | mgr inż. | LB | 22 509 70 21, 509 70 13 | dorota.grzeszczak@ibprs.pl |
Kontakty PS (Pracowni Badania Surowców i Prod. Rzeźnianej w Poznaniu)
Kierownik
dr hab. inż. Dariusz Lisiak
tel. 0048 61 830 52 41
tel. kom. +48 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl
Nazwisko i Imię | Tytuł | Telefon | |
---|---|---|---|
Borzuta Karol | dr hab. prof. IBPRS | 61 830 58 51 603 500 213 | karol.borzuta@ibprs.pl |
Grześkowiak Eugenia | dr hab, prof. IBPRS | 61 830 52 41 | surowce.poznan@ibprs.pl |
Janiszewski Piotr | mgr | 61 830 52 41 | piotr.janiszewski@ibprs.pl |
Lisiak Beata | mgr inż. | 61 830 52 41 600 288 792 | beata.lisiak@ibprs.pl |
Powałowski Krzysztof | mgr inż. | 61 830 52 41 | krzysztof.powalowski@ibprs.pl |
Samardkiewicz Łukasz | 61 830 52 41 | lukasz.samardakiewicz@ibprs.pl |
Zakres działania Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS
- Opracowywanie metod oceny i klasyfikacji jakościowej żywca rzeźnego i tusz oraz innych surowców pochodzenia zwierzęcego;
- Badanie wpływu czynników przyżyciowych i poubojowych na wartość rzeźną żywca, przebieg procesów biochemicznych w tkankach oraz przydatność technologiczną mięsa;
- Doskonalenie procesów technologicznych i techniki uboju, wychładzania, rozbioru i wykrawania, produkcji mięsa kulinarnego oraz transportu i przechowywania mięsa;
- Ocena przydatności technologicznej surowców mięsnych, dodatków do żywności, przypraw, środków aromatyzujących i materałów pomocniczych do produkcji żywności z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawnych;
- Badanie mechanizmów kształtowania cech jakościowych surowców i produktów żywnościowych w procesie przetwórczym i w czasie przechowywania;
- Badania oleju rzepakowego i innych tłuszczów pod względem żywieniowym i funkcjonalnym;
- Opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących technologiii przetwórstwa ii przechowalnictwa tłuszczów oraz projektowanie i wdrażanie produkcji spożywczych i technicznych wyrobów tłuszczowych;
- Badania mikrobiologiczne, chemiczne, fizykochemiczne i sensoryczne surowców, półproduktów i produktów w aspekcie bezpieczeństwa i zdrowotności oraz jakości handlowej żywności;
- Opracowywanie, doskonalenie i wdrażanie metod badań chemicznych, fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych surowców, półproduktów, produktów oraz opakowań i materiałów pomocniczych stosowanych w przemysłach mięsnym i olejarskim;
- Ocena jakości funkcjonalnych składników żywności oraz substancji dodatkowych do żywności i materiałów pomocniczych stosowanych w przetwórstwie spożywczym;
- Wykonywanie usługowo pomiarów fizykochemicznych i analiz chemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych surowców rolnych, żywności, środków technicznych, pasz oraz substancji istotnych z punktu widzenia ochrony środowiska;
- Wykonywanie analiz porównawczych przepisów prawa żywnościowego oraz prac studialnych dotyczących opisu jaskościowego żywności stosowanego w komunikacji społecznej i normalizacji;
- Wykonywanie ekspertyz towaroznawczych rynkowych surowców i produktów spożywczych;
- Prowadzenie badań rozpoznawczych i pilotowych oraz produkcja doświadczalna wyrobów spożywczych i dodatków do żywności z uwzględnieniem preferencji konsumenckich oraz wymagań międzynarodowego prawa żywnościowego;
- Organizowanie szkoleń pracowników przemysłu i instytucji nadzoru nad żywnością;
- Organizowanie konferencji i seminariów naukowych oraz narad, konsultacji i konkursów jakości produktów dla przemysłu;
- Prowadzenie działalności normalizacyjnej i patentowej;
- Redagowanie i wydawanie czasopism naukowych oraz specjalistycznych wydawnictw nieperiodycznych;
- Wdrażanie nowoczesnych rozwiązań techniczno-technologicznych oraz systemów jakości w przemyśle spożywczym.
NIP, KRS, Nr KONTA
NIP: 525-000-82-64
KRS: 0000126823
Regon: 000053835
konto: Bank PEKAO SA X Oddział w Warszawie ul. Fieldorfa 18
nr: 67 124010951111000003365564
Akredytacja
Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem
Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 553 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Oferta na badania
Wzór zlecenia na badania
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Usługi:
Szkolenia:
- szkolenia klasyfikatorów tusz wieprzowych i wołowych
- szkolenia i konsultacje dotyczące systemów HACCP
- szkolenia auditorów wewnętrznych HACCP oraz prowadzenie auditów zewnętrznych HACCP
- szkolenia w zakresie nowoczesnych technologii, metod badawczych, oceny jakości produktów tłuszczowych
- szkolenia w zakresie wrażliwości sensorycznej sędziów
Ekspertyzy:
- optymalizacja zaplecza surowcowego zakładów mięsnych
- ocena wartości rzeźnej i jakości mięsa tusz zwierząt rzeźnych i wdrożenie metod kontroli, oceny i selekcji tusz
- ekspertyzy w zakresie technologii i techniki produkcji rzeźnianej (ubój, wychładzanie, rozbiór, produkcja mięsa kulinarnego)
- wskaźniki uzysku surowców i ubytków w fazach produkcji rzeźnianej
- opiniowanie projektów technologicznych nowych i modernizowanych zakładów
- opiniowanie linii uboju i rozbioru oraz jednostkowych operacji technologicznych
- wdrażanie systemów identyfikacji pochodzenia mięsa wołowego.
- ocena przydatności technologicznej substancji dodatkowych stosowanych do mięsa i przetworów mięsnych
- ocena przydatności do przetworów mięsnych zrąbków wędzarniczych, preparatów dymu wędzarniczego,
osłonek, kultur startowych itp. - ekspertyzy celne dotyczące surowców i produktów tłuszczowych
- inne ekspertyzy związane z olejami, tłuszczami i stosowanymi technologiami
- ekspertyzy dotyczące produktów tłuszczowych
- ekspertyzy dotyczące technologii produkcji olejów roślinnych i margaryn
Doradztwo:
- doradztwo w zakresie wdrażania klasyfikacji tusz w systemie EUROP (urządzenia, systemy rozliczeń, wzorce itp.)
- doradztwo technologiczne w zakresie produkcji wędlin i konserw
- doradztwo w zakresie higieny, mikrobiologii i systemu HACCP
- doradztwo w zakresie doboru metod sensorycznych
- doradztwo i szkolenia w zakresie stosowania metod analizy chemicznej
- porady w zakresie technologii i analityki tłuszczów dla małych i średnich zakładów produkcyjnych
- doradztwo w dziedzinie biopaliw uzyskiwanych z olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Projekty i szkolenia w siedzibie Zakładu:
Oferujemy Państwu możliwość przeprowadzania w warunkach półtechnicznych produkcji doświadczalnych i pokazowych wraz z możliwością prowadzenia seminariów i szkoleń oraz ekspozycji maszyn i urządzeń. Nasza oferta obejmuje:
1. Wykonywanie dowolnie ustalonej produkcji doświadczalnej w zakresie:
- wynajęcie hali półtechnicznej i chłodni (wyposażenie to m.in. komory chłodnicze, nastrzykiwarki, masownice bębnowe, wilki, kutry, nadziewarka próżniowa, komory wędzarniczo-parzelnicze);
- obsługa maszyn i urządzeń przez pracowników Oddziału oraz sprzątanie, mycie i dezynfekcję maszyn i urządzeń po zakończeniu produkcji;
- zakup surowca.
2. Organizowanie seminariów i szkoleń:
- udostępnienie sali konferencyjnej z klimatyzacją i zapleczem socjalnym oraz pomocy dydaktycznych: audio video, rzutnik folii i projektor do PC;
- przygotowanie oceny sensorycznej.
3. Obsługa gastronomiczna w sali konferencyjnej to m.in.:
- gorące i zimne napoje, drobne przekąski;
- lunche, dania gorące.
Zapewniamy również pomoc merytoryczną i konsultacje w zakresie prowadzonych przez Państwa prac, a także możliwość przeprowadzenia wszechstronnych badań wyprodukowanej żywności oraz przygotowania oceny sensorycznej. Przy organizowaniu większych, kilkudniowych spotkań jesteśmy w stanie pomóc w organizowaniu posiłków oraz noclegów. Dysponujemy własnym parkingiem a w pobliżu znajdują się dwa hotele.
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Oferta współpracy dla Firm współpracujących z branżą mięsną:
W Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego. Z firmami kooperującymi z zakładami przetwórstwa mięsnego stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak:
- Umowy dwustronne w formie ”Know-how”. W ramach umowy oferujemy: opracowania dotyczące zmian przepisów prawa żywnościowego istotnych dla przemysłu mięsnego m.in. w zakresie stosowania dozwolonych substancji dodatkowych, znakowania, higieny i bezpieczeństwa żywności. Materiały regularnie przesyłamy do Państwa firmy. Wykaz przykładowych opracowań przesyłamy w załączeniu.doradztwo pisemne i telefoniczne.
- Zachęcamy Państwa do skorzystania z naszej półtechniki. Wykonujemy produkcje doświadczalne przetworów mięsnych, przeprowadzamy badania porównawcze skuteczności działania substancji dodatkowych, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych. Posiadamy półtechnikę wyposażoną w niezbędne urządzenia (nastrzykiwarki, kutry, maskownice, komory wędzarnicze) do przeprowadzenia prób technologicznych w skali półprzemysłowej.
- Opiniujemy surowce, substancje dodatkowe i materiały pomocnicze (w tym zrębki wędzarnicze) stosowane w przetwórstwie mięsa.
- Istnieje możliwość reklamy Państwa firmy podczas DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.
- Organizujemy sympozja i szkolenia tematyczne, również szkolenia wewnętrzne dla firm z pokazami technologicznymi.
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Oferta współpracy dla Zakładów Mięsnych
W Instytucie realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego i drobiarskiego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego.
W kontaktach z przemysłem stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak: umowy dwustronne w formie ”Know-how” (udostępnienie technologii), organizowanie sympozjów i szkoleń tematycznych, organizowanie DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO połączone z ogłoszeniem wyników KONKURSU „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” oraz indywidualną współpracę z zakładem.
Umowy know-how obejmują następującą tematykę:
- Technika i technologia produkcji z mięsa czerwonego i drobiowego: wędlin, wyrobów garmażeryjnych i konserw.
- Stosowanie dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych.
- Zasady znakowania i etykietowania przetworów mięsnych.
- Postępowanie przedubojowe z żywcem oraz technika i technologia uboju i rozbioru.
- Identyfikacja pochodzenia mięsa wołowego.
- Obiektywna klasyfikacja poubojowa tusz.
- Technika i technologia wychładzania, zamrażania, rozmrażania i przechowywania surowca mięsnego.
- Metodyka badań fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych stosowanych do kontroli jakości produktów mięsnych.
- Interpretacja krajowego prawa żywnościowego i przepisów Unii Europejskiej.
- Interpretacja przepisów weterynaryjnych dotyczących zasad higieny produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
Proponujemy Państwu zawarcie umowy dwustronnej o udostępnienie rozwiązań Instytutu w formie „Know-how” obejmującą w/w tematykę.
W ramach umowy oferujemy:
- poradniki, przewodniki oraz wszelkie opracowania dotyczące w/w tematyki, które regularnie przesyłamy do Państwa firmy,
- doradztwo pisemne i telefoniczne,
- wystawianie opinii,
- pomoc w wyjaśnianiu wszelkich innych problemów związanych z produkcją przetworów mięsnych
Następne lata przyniosą nam kolejne zmiany prawa żywnościowego, które w praktyce poskutkują zmianą dotychczasowych wymagań. Instytut monitorując aktualny stan prawny będzie na bieżąco informował Państwa o zmianach w ustawodawstwie krajowym.
Po wyrażeniu zgody na współpracę prześlemy Państwu komplet dotychczas opracowanych materiałów. Zapraszamy do kontaktu.
Międzynarodowa współpraca naukowa
6. Resource Transforms International LTD, Waterloo. Kanada – zastosowanie szybkiej pirolizy
Współpraca z organizacjami międzynarodowymi
1. Europejska Organizacja Normalizacyjna