

Adres
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
fax. 22 610 23 66
mail: zmt@ibprs.pl
PT – Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów
ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
tel. 22 509 70 00
mail: dt@ibprs.pl
PS – Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej w Poznaniu
ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41
fax. 61 830 54 51
mail: surowce.poznan@ibprs.pl
Kierownik Zakładu ZMT w Warszawie
tel. (+48) 22 509 70 27
kom. (+48) 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Kierownik Pracowni Przetwórstwa Tłuszczów w Warszawie
tel. (22) 509 70 20
kom. (+48) 605 834 914
e-mail: stanislaw.ptasznik@ibprs.pl
Kierownik Pracowni Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej w Poznaniu
tel. (48) 61 830 52 41
tel. kom. (+48) 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl
Struktura Zakładu
PM – Pracownia Przetwórstwa Mięsa
LB – Laboratorium Badania Żywności i Środowiska
PT – Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów
SA – Sekcja Administracyjna
JM – Stanowisko ds. Jakości
Pracownia Zamienników Białek Pochodzenia Zwierzęcego
PS – Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej
adres: ul. Głogowska 239, 60-111 Poznań
tel. 61 830 52 41, fax. 61 830 54 51
surowce.poznan@ibprs.pl
Kontakty ZMT
Nazwisko i Imię | Tytuł/ Stopień | Symbol Pracowni | telefon | |
---|---|---|---|---|
Borzuta Karol | dr hab., prof. IBPRS | PS | 61 830 52 41 | karol.borzuta@ibprs.pl |
Dębska Małgorzata | LB | 22 509 70 16 | ||
Grześkiewicz Stanisław | inż. | LB | 22 509 70 31 | stanislaw.grzeskiewicz@ibprs.pl |
Grześkowiak-Lisiak Eugenia | dr hab., prof.IBPRS | PS | 61 830 52 41 | eugenia.grzeskowiak@ibprs.pl |
Janiszewski Piotr | dr | PS | 61 830 52 41 | piotr.janiszewski@ibprs.pl |
Kern-Jędrychowska Aneta | mgr inż. | LB | 22 509 70 17 | aneta.kern@ibprs.pl |
Kern-Jędrychowski Jakub Kierownik PM | mgr inż. | PM | 22 509 70 29 | jakub.kern@ibprs.pl |
Kosiewicz Dorota Sekretariat | mgr inż. | SA | 22 509 70 00 | dorota.kosiewicz@ibprs.pl |
Lisiak Beata | mgr | PS | 61 830 52 41 | beata.lisiak@ibprs.pl |
Lisiak Dariusz Kierownik PS | dr hab. inż., prof. IBPRS | PS | 61 830 52 41 603 645 800 | dariusz.lisiak@ibprs.pl |
Łaszkiewicz Beata | mgr inż. | PM | 22 509 70 25 | beata.laszkiewicz@ibprs.pl |
Łepecka Anna | dr inż. | pok. 103 ZMT-W | 22 509 70 25 | anna.lepecka@ibprs.pl |
Mińkowski Karol | dr hab., prof. IBPRS | PT | 22 509 70 23 | karol.minkowski@ibprs.pl |
Okoń Anna | 22 509 70 25 | |||
Onacik-Gür Sylwia | dr inż. | pok. 103 ZMT-W | 22 509 70 25 | sylwia.onacik-gur@ibprs.pl |
Popławska Wiesława | tech. | LB | 22 509 70 32 22 509 70 34 | wieslawa.poplawska@ibprs.pl |
Powałowski Krzysztof | mgr inż. | PS | 61 830 52 41 | krzysztof.powalowski@ibprs.pl |
Ptasznik Stanisław Kierownik PT | dr hab inż., prof. IBPRS | PT | 22 509 70 20 605 834 914 | stanislaw.ptasznik@ibprs.pl |
Samardakiewicz Łukasz | mgr inż. | PS | 61 830 52 41 | lukasz.samardakiewicz@ibrs.pl |
Siekierko Urszula Kierownik LB Stanowisko ds. Jakości | mgr inż. | LB | 22 509 70 32 | urszula.siekierko@ibprs.pl |
Szumska Julia | 22 509 70 21 | |||
Szymański Piotr Kierownik ZMT | dr inż. | PM | 22 509 70 27 603 500 203 | piotr.szymanski@ibprs.pl |
Tyszkiewicz Stanisław | prof. dr hab. | PM | 22 509 70 10 | stanislaw.tyszkiewicz@ibprs.pl |
Wawrzyniewicz Maria | mgr | LB | 22 509 70 12 22 509 70 13 | maria.wawrzyniewicz@ibprs.pl |
Piotrowska Anna | anna.piotrowska@ibprs.pl |
Kontakty PS (Pracowni Badania Surowców i Prod. Rzeźnianej w Poznaniu)
Kierownik
dr hab. inż. Dariusz Lisiak
tel. 0048 61 830 52 41
tel. kom. +48 603 645 800
e-mail: dariusz.lisiak@ibprs.pl
Nazwisko i Imię | Tytuł | Telefon | |
---|---|---|---|
Borzuta Karol | dr hab. prof. IBPRS | 61 830 58 51 603 500 213 | karol.borzuta@ibprs.pl |
Grześkowiak Eugenia | dr hab, prof. IBPRS | 61 830 52 41 | surowce.poznan@ibprs.pl |
Janiszewski Piotr | mgr | 61 830 52 41 | piotr.janiszewski@ibprs.pl |
Lisiak Beata | mgr inż. | 61 830 52 41 600 288 792 | beata.lisiak@ibprs.pl |
Powałowski Krzysztof | mgr inż. | 61 830 52 41 | krzysztof.powalowski@ibprs.pl |
Samardkiewicz Łukasz | 61 830 52 41 | lukasz.samardakiewicz@ibprs.pl |
Zakres działania Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS
- Opracowywanie metod oceny i klasyfikacji jakościowej żywca rzeźnego i tusz oraz innych surowców pochodzenia zwierzęcego;
- Badanie wpływu czynników przyżyciowych i poubojowych na wartość rzeźną żywca, przebieg procesów biochemicznych w tkankach oraz przydatność technologiczną mięsa;
- Doskonalenie procesów technologicznych i techniki uboju, wychładzania, rozbioru i wykrawania, produkcji mięsa kulinarnego oraz transportu i przechowywania mięsa;
- Ocena przydatności technologicznej surowców mięsnych, dodatków do żywności, przypraw, środków aromatyzujących i materałów pomocniczych do produkcji żywności z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawnych;
- Badanie mechanizmów kształtowania cech jakościowych surowców i produktów żywnościowych w procesie przetwórczym i w czasie przechowywania;
- Badania oleju rzepakowego i innych tłuszczów pod względem żywieniowym i funkcjonalnym;
- Opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących technologiii przetwórstwa ii przechowalnictwa tłuszczów oraz projektowanie i wdrażanie produkcji spożywczych i technicznych wyrobów tłuszczowych;
- Badania mikrobiologiczne, chemiczne, fizykochemiczne i sensoryczne surowców, półproduktów i produktów w aspekcie bezpieczeństwa i zdrowotności oraz jakości handlowej żywności;
- Opracowywanie, doskonalenie i wdrażanie metod badań chemicznych, fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych surowców, półproduktów, produktów oraz opakowań i materiałów pomocniczych stosowanych w przemysłach mięsnym i olejarskim;
- Ocena jakości funkcjonalnych składników żywności oraz substancji dodatkowych do żywności i materiałów pomocniczych stosowanych w przetwórstwie spożywczym;
- Wykonywanie usługowo pomiarów fizykochemicznych i analiz chemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych surowców rolnych, żywności, środków technicznych, pasz oraz substancji istotnych z punktu widzenia ochrony środowiska;
- Wykonywanie analiz porównawczych przepisów prawa żywnościowego oraz prac studialnych dotyczących opisu jaskościowego żywności stosowanego w komunikacji społecznej i normalizacji;
- Wykonywanie ekspertyz towaroznawczych rynkowych surowców i produktów spożywczych;
- Prowadzenie badań rozpoznawczych i pilotowych oraz produkcja doświadczalna wyrobów spożywczych i dodatków do żywności z uwzględnieniem preferencji konsumenckich oraz wymagań międzynarodowego prawa żywnościowego;
- Organizowanie szkoleń pracowników przemysłu i instytucji nadzoru nad żywnością;
- Organizowanie konferencji i seminariów naukowych oraz narad, konsultacji i konkursów jakości produktów dla przemysłu;
- Prowadzenie działalności normalizacyjnej i patentowej;
- Redagowanie i wydawanie czasopism naukowych oraz specjalistycznych wydawnictw nieperiodycznych;
- Wdrażanie nowoczesnych rozwiązań techniczno-technologicznych oraz systemów jakości w przemyśle spożywczym.
NIP, KRS, Nr KONTA
KRS: 0000126823
Regon: 000053835
konto: Bank PEKAO SA X Oddział w Warszawie ul. Płowiecka 1/3
nr: 67 124010951111000003365564
Akredytacja
Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem
Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 553 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Zakres Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 553
Spis metod badawczych wraz z cennikiem (stan na dzień 03.04.2019)
Oferta na badania
Wzór zlecenia na badania
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Usługi:
Szkolenia:
- szkolenia klasyfikatorów tusz wieprzowych i wołowych
- szkolenia i konsultacje dotyczące systemów HACCP
- szkolenia auditorów wewnętrznych HACCP oraz prowadzenie auditów zewnętrznych HACCP
- szkolenia w zakresie nowoczesnych technologii, metod badawczych, oceny jakości produktów tłuszczowych
- szkolenia w zakresie wrażliwości sensorycznej sędziów
Ekspertyzy:
- optymalizacja zaplecza surowcowego zakładów mięsnych
- ocena wartości rzeźnej i jakości mięsa tusz zwierząt rzeźnych i wdrożenie metod kontroli, oceny i selekcji tusz
- ekspertyzy w zakresie technologii i techniki produkcji rzeźnianej (ubój, wychładzanie, rozbiór, produkcja mięsa kulinarnego)
- wskaźniki uzysku surowców i ubytków w fazach produkcji rzeźnianej
- opiniowanie projektów technologicznych nowych i modernizowanych zakładów
- opiniowanie linii uboju i rozbioru oraz jednostkowych operacji technologicznych
- wdrażanie systemów identyfikacji pochodzenia mięsa wołowego.
- ocena przydatności technologicznej substancji dodatkowych stosowanych do mięsa i przetworów mięsnych
- ocena przydatności do przetworów mięsnych zrąbków wędzarniczych, preparatów dymu wędzarniczego,
osłonek, kultur startowych itp. - ekspertyzy celne dotyczące surowców i produktów tłuszczowych
- inne ekspertyzy związane z olejami, tłuszczami i stosowanymi technologiami
- ekspertyzy dotyczące produktów tłuszczowych
- ekspertyzy dotyczące technologii produkcji olejów roślinnych i margaryn
Doradztwo:
- doradztwo w zakresie wdrażania klasyfikacji tusz w systemie EUROP (urządzenia, systemy rozliczeń, wzorce itp.)
- doradztwo technologiczne w zakresie produkcji wędlin i konserw
- doradztwo w zakresie higieny, mikrobiologii i systemu HACCP
- doradztwo w zakresie doboru metod sensorycznych
- doradztwo i szkolenia w zakresie stosowania metod analizy chemicznej
- porady w zakresie technologii i analityki tłuszczów dla małych i średnich zakładów produkcyjnych
- doradztwo w dziedzinie biopaliw uzyskiwanych z olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Projekty i szkolenia w siedzibie Zakładu:
Oferujemy Państwu możliwość przeprowadzania w warunkach półtechnicznych produkcji doświadczalnych i pokazowych wraz z możliwością prowadzenia seminariów i szkoleń oraz ekspozycji maszyn i urządzeń. Nasza oferta obejmuje:
1. Wykonywanie dowolnie ustalonej produkcji doświadczalnej w zakresie:
- wynajęcie hali półtechnicznej i chłodni (wyposażenie to m.in. komory chłodnicze, nastrzykiwarki, masownice bębnowe, wilki, kutry, nadziewarka próżniowa, komory wędzarniczo-parzelnicze);
- obsługa maszyn i urządzeń przez pracowników Oddziału oraz sprzątanie, mycie i dezynfekcję maszyn i urządzeń po zakończeniu produkcji;
- zakup surowca.
2. Organizowanie seminariów i szkoleń:
- udostępnienie sali konferencyjnej z klimatyzacją i zapleczem socjalnym oraz pomocy dydaktycznych: audio video, rzutnik folii i projektor do PC;
- przygotowanie oceny sensorycznej.
3. Obsługa gastronomiczna w sali konferencyjnej to m.in.:
- gorące i zimne napoje, drobne przekąski;
- lunche, dania gorące.
Zapewniamy również pomoc merytoryczną i konsultacje w zakresie prowadzonych przez Państwa prac, a także możliwość przeprowadzenia wszechstronnych badań wyprodukowanej żywności oraz przygotowania oceny sensorycznej. Przy organizowaniu większych, kilkudniowych spotkań jesteśmy w stanie pomóc w organizowaniu posiłków oraz noclegów. Dysponujemy własnym parkingiem a w pobliżu znajdują się dwa hotele.
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Oferta współpracy dla Firm współpracujących z branżą mięsną:
W Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego. Z firmami kooperującymi z zakładami przetwórstwa mięsnego stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak:
- Umowy dwustronne w formie ”Know-how”. W ramach umowy oferujemy: opracowania dotyczące zmian przepisów prawa żywnościowego istotnych dla przemysłu mięsnego m.in. w zakresie stosowania dozwolonych substancji dodatkowych, znakowania, higieny i bezpieczeństwa żywności. Materiały regularnie przesyłamy do Państwa firmy. Wykaz przykładowych opracowań przesyłamy w załączeniu.doradztwo pisemne i telefoniczne.
- Zachęcamy Państwa do skorzystania z naszej półtechniki. Wykonujemy produkcje doświadczalne przetworów mięsnych, przeprowadzamy badania porównawcze skuteczności działania substancji dodatkowych, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych. Posiadamy półtechnikę wyposażoną w niezbędne urządzenia (nastrzykiwarki, kutry, maskownice, komory wędzarnicze) do przeprowadzenia prób technologicznych w skali półprzemysłowej.
- Opiniujemy surowce, substancje dodatkowe i materiały pomocnicze (w tym zrębki wędzarnicze) stosowane w przetwórstwie mięsa.
- Istnieje możliwość reklamy Państwa firmy podczas DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.
- Organizujemy sympozja i szkolenia tematyczne, również szkolenia wewnętrzne dla firm z pokazami technologicznymi.
dr inż. Piotr Szymański
Kierownik ZTM IBPRS
tel: 22 509 70 27
kom: 603 500 203
e-mail: piotr.szymanski@ibprs.pl
Oferta współpracy dla Zakładów Mięsnych
W Instytucie realizowane są zadania naukowo-badawcze poświęcone rozwojowi nauki o mięsie i technologii produkcji oraz rozwiązywaniu bieżących problemów przemysłu mięsnego i drobiarskiego ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa żywnościowego.
W kontaktach z przemysłem stosujemy różnorodne formy współpracy, takie jak: umowy dwustronne w formie ”Know-how” (udostępnienie technologii), organizowanie sympozjów i szkoleń tematycznych, organizowanie DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO połączone z ogłoszeniem wyników KONKURSU „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” oraz indywidualną współpracę z zakładem.
Umowy know-how obejmują następującą tematykę:
- Technika i technologia produkcji z mięsa czerwonego i drobiowego: wędlin, wyrobów garmażeryjnych i konserw.
- Stosowanie dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych.
- Zasady znakowania i etykietowania przetworów mięsnych.
- Postępowanie przedubojowe z żywcem oraz technika i technologia uboju i rozbioru.
- Identyfikacja pochodzenia mięsa wołowego.
- Obiektywna klasyfikacja poubojowa tusz.
- Technika i technologia wychładzania, zamrażania, rozmrażania i przechowywania surowca mięsnego.
- Metodyka badań fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych stosowanych do kontroli jakości produktów mięsnych.
- Interpretacja krajowego prawa żywnościowego i przepisów Unii Europejskiej.
- Interpretacja przepisów weterynaryjnych dotyczących zasad higieny produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
Proponujemy Państwu zawarcie umowy dwustronnej o udostępnienie rozwiązań Instytutu w formie „Know-how” obejmującą w/w tematykę.
W ramach umowy oferujemy:
- poradniki, przewodniki oraz wszelkie opracowania dotyczące w/w tematyki, które regularnie przesyłamy do Państwa firmy,
- doradztwo pisemne i telefoniczne,
- wystawianie opinii,
- pomoc w wyjaśnianiu wszelkich innych problemów związanych z produkcją przetworów mięsnych
Następne lata przyniosą nam kolejne zmiany prawa żywnościowego, które w praktyce poskutkują zmianą dotychczasowych wymagań. Instytut monitorując aktualny stan prawny będzie na bieżąco informował Państwa o zmianach w ustawodawstwie krajowym.
Po wyrażeniu zgody na współpracę prześlemy Państwu komplet dotychczas opracowanych materiałów. Zapraszamy do kontaktu.
Międzynarodowa współpraca naukowa
6. Resource Transforms International LTD, Waterloo. Kanada – zastosowanie szybkiej pirolizy
Współpraca z organizacjami międzynarodowymi
1. Europejska Organizacja Normalizacyjna