Innowacyjny wysokociśnieniowy proces dla przedłużenia trwałości żywności ekologicznej „gotowej do spożycia”-„ready to eat”
Produkcja ekologiczna wyrobów mięsnych z ras rodzimych trzody z wykorzystaniem bakterii środowiskowych
BIOSTRATEG – Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów żywnościowych
Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych
Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Temat: Technologia produkcji ekologicznych wyrobów mięsnych z dodatkiem octu owocowego.
Wytwarzanie octu owocowego w województwie łódzkim, mazowieckim i śląskim we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego jako innowacji produktowej, procesowej i technologicznej, w ramach konsorcjum z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Zastosowanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego do optymalizacji procesu produkcji ekologicznych twarogów
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: Badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych
Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów
Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej
Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Opracowanie technologii drożdży ekologicznych
Prowadzenie Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego jako unikatowego miejsca badawczego o ogólnokrajowym znaczeniu
Prowadzenie Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego jako unikatowego miejsca badawczego o ogólnokrajowym znaczeniu
Bioaktywne flawonoidy pochodzenia roślinnego i ich metalokompleksy w skojarzeniu z antybiotykami antracyklinowymi w terapii chorób nowotworowych
Zastosowanie chemiluminescencji w badaniu pierwotnych produktów utleniania zoosteroli i fitosteroli – czynników miażdżycogennych występujących i powstających w żywności oraz powstających w trakcie w przewodzie pokarmowym człowieka
Wpływ wybranych czynników fizykochemicznych na kierunek przemian degradacyjnych polibromowanych eterów difenylowych w żywności
Strategia zapewnienia i ewaluacji bazy tanich, efektywnych i bezpiecznych paszowych surowców energetycznych do produkcji zwierzęcej, w oparciu o zasoby krajowe ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych odmian żyta
Opracowanie i wdrożenie systemu do oceny jakości tusz wieprzowych z wykorzystaniem technik laserowych
Opracowanie innowacyjnych produktów owocowych o wysokim potencjale prozdrowotnym, przeznaczonych szczególnie dla osób o specyficznych potrzebach żywieniowych
Zmiany profilu związków polifenolowych owoców pod wpływem wysokiego ciśnienia z uwzględnieniem aktywności enzymów tkankowych
Biosynteza maskowanych mikotoksyn u roślin pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) oraz ich przemiany w wybranych procesach technologicznych
Badanie kinetyki inaktywacji enzymów roślinnych z grupy oksydoreduktaz przy użyciu ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym i wysokich ciśnień hydrostatycznych
Potencjał szlaków metabolicznych grzybów z rodzaju Trichoderma w procesie degradacji/transformacji mykotoksyn fuzaryjnych wraz z oceną biodostępności nowopowstałych produktów w warunkach in vitro
Naturalne substancje bioaktywne rodzimych roślin zielarskich w biologicznej ochronie zbóż – od kompleksowej analizy ich składu i aktywności po modelowanie parametrów procesu
Projekt MRiRW – Produkcja ekologicznych twarogów
„Zastosowanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego do optymalizacji procesu produkcji ekologicznych twarogów”
Więcej na stronie projektu
Projekt MRiRW – Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi
„Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym”
Więcej na stronie projektu
Projekty MRiRW – Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi
„Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów”
Więcej na stronie projektu
Projekt MRiRW – Optymalizacja technologii procesów wędzenia
„Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych”
Więcej na stronie projektu
Projekt MRiRW – Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych
„Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów”
Więcej na stronie projektu
Projekt MRiRW – Biokonserwacja ziarna zbóż
„Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej”
Więcej na stronie projektu
Projekt MRiRW – Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi
„Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej”
Więcej na stronie projektu
Projekt MRiRW – Drożdże ekologiczne
„Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Opracowanie technologii drożdży ekologicznych”
Więcej na stronie projektu
Sprawozdania merytoryczne z badań w zakresie rolnictwa ekologicznego (2008-2014)
- Sprawozdanie merytoryczne z zadań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2014 r. realizowanych przez IBPRS, finansowanych zgodnie z § 10 ust. 1 pkt 2, ust. 6 i 10 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i późn. zm.):
„Praktyczne aspekty produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów” [ pobierz.pdf ] - Sprawozdania merytoryczne z zadań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2013 r. realizowanych przez IBPRS, finansowanych zgodnie z § 10 ust. 1 pkt 2, ust. 6 i 10 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i późn. zm.):
„Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów” [ pobierz.pdf ] - Sprawozdania merytoryczne z zadań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2012 r. realizowanych przez IBPRS, finansowanych zgodnie z § 10 ust. 1 pkt 2, ust. 6 i 10 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772):
„Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów” [ pobierz.pdf ] - Tekst sprawozdania za rok 2011 b [ pobierz.pdf ]
- Tekst sprawozdania za rok 2011 a [ pobierz.pdf ]
- Tekst sprawozdania za rok 2010 [ pobierz.pdf ]
- Tekst sprawozdania za rok 2009 [ pobierz.pdf ]
- Tekst sprawozdania za rok 2008 [ pobierz.pdf ]
- Dane IBPRS niezbędne do kompletnego wypełniania wniosku o finansowanie projektu badawczego finansowanego ze środków NCN [ pobierz.pdf ]
„Nowy szczep Lactobacillus buchneri A o zdolności do syntezy i metabolizmu 1,2-propanodiolu oraz wieloskładnikowy preparat do konserwowania roślin wysokoskrobiowych”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Szerzenie wiedzy pracowników sektora spożywczego kluczem do sukcesu przedsiębiorstw”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Specjalistyczna wiedza pracowników drogą do sukcesu jednostki naukowej”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Nowoczesne technologie dla sektora rolno-spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Ochrona patentowa wynalazku dotyczącego szczepu drożdży i sposobu uzyskiwania suszonego preparatu tych drożdży, gwarantującego zachowanie cech technologicznych, umożliwiających fermentowanie brzeczek (miodowych) o wysokich stężeniach cukrów”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Ochrona patentowa wynalazku dotyczącego szczepów i sposobu otrzymywania prozdrowotnego produktu na bazie pyłku kwiatowego i miodu pszczelego”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Ochrona patentowa wynalazku pt. Sposób uruchomienia fermentacji octowej w warunkach przemysłowych”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Ochrona patentowa prozdrowotnych napojów wytwarzanych na drodze fermentacji matryc roślinnych”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Nowy szczep bakterii Lactobacillus plantarum S”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Opatentowanie makaronu instant nowej generacji”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
„Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów żywnościowych”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Więcej na stronie projektu
Wykaz projektów krajowych i międzynarodowych realizowanych w IBPRS w latach 2015 – 06.2020
Wykaz projektów finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki w latach 2015 – 06.2020:
Badanie kinetyki inaktywacji enzymów roślinnych z grupy oksydoreduktaz przy użyciu ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym i wysokich ciśnień hydrostatycznych
Więcej na stronie projektu