Rodzaj projektu:
Projekt finansowany przez ministra rolnictwa ze środków budżetu Państwa
Nazwa programu:
badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego
Nazwa projektu:
„Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej”
Nr projektu:
Decyzja MRiRW HOR.re.027.1.2018, zadanie 1
Kierownik projektu:
dr inż. Marta Kupryś-Caruk
Termin realizacji:
24.04.2018-15.11.2018
Wnioskodawca projektu:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Wartość dofinansowania:
167 348 ZŁ
Całkowity koszt inwestycji:
167 348 ZŁ
Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej
Krótki opis projektu: (Cel projektu, zadania, grupy docelowe, efekty projektu)
Celem zadania projektu było opracowanie innowacyjnej metody biokonserwacji ziarna zbóż z zastosowaniem preparatu składającego się ze szczepów drożdży o właściwościach antagonistycznych wobec różnych gatunków grzybów pleśniowych. W wyniku prowadzonych doświadczeń wyizolowano ze środowiska naturalnego szczep drożdży z gatunku Rhodotorulla graminis, który wykazywał wysoką aktywność antypleśniową, hamując w warunkach laboratoryjnych wzrost różnych gatunków pleśni wyizolowanych ze zboża. Szczep ten zdolny był do efektywnego hamowania wzrostu pleśni również w niskiej temperaturze oraz syntezy lotnych metabolitów o działaniu przeciw drobnoustrojowym. Wykazano przydatność szczepu drożdży do produkcji preparatu utrwalonego metodą liofilizacji. Zastosowanie preparatu zawierającego szczep Rhodotorulla graminis do ziarna pszenicy podczas jego kilku miesięcznego przechowywania skutkowało zwiększeniem w ziarnie liczby drożdży w stosunku do pleśni w porównaniu do ziarna tuż po zbiorze oraz prób kontrolnych, co w perspektywie dłuższego magazynowania może przyczynić się do obniżenia skażenia ziarna mikotoksynami typowo przechowalniczymi.
Publikacja: Kupryś-Caruk M.P. “Occurence of mycotoxins in cereal grains from organic farming after a long storage time”, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering;
Wyniki pracy zostały przedstawione na konferencji pt. „Podsumowanie zadań badawczych z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w roku 2018” w Radomiu,zorganizowanej w marcu 2019 r.przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział Radom. Wyniki pracy zostały także przedstawione w postaci instrukcji technologicznej zamieszczonej na stronie internetowej MRiRW oraz IBPRS.
Raport z badań: