SEMINARIA INSTYTUTOWE 2024 r.
Uwaga!
Seminaria będą się odbywać w czwartki o godz. 9:00 w sali A oraz w formie telekonferencji.
Obecność pracowników naukowych na seminariach jest obowiązkowa.
Stan na: 17-01-2024 r.
Lp. | Termin | Zakład | Autor | Temat |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | 18.01.2024 | ZO | dr inż. Urszula Trych | Wpływ ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym na stabilność i biodostępność antocyjanów w produktach o różnym stopniu przetworzenia |
2. | 22.02.2024 | ZM | mgr Anna Mikołajczuk-Szczyrba | Charakterystyka i potencjał probiotyczny szczepu Fructobacillus tropaeoli KKP 3032 |
3. | 21.03.2024 | ZMT | dr inż. Beata Łaszkiewicz | Zastosowanie wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego do poprawy jakości mikrobiologicznej mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie i produktów z jego udziałem – sprawozdanie z tematu statutowego |
4. | 18.04.2024 | ZO | mgr Zhe Chen | Evaluation of changes in the sensory attributes and volatile compounds in fruit and vegetables treated with supercritical carbon dioxide during storage |
5. | 16.05.2024 | ZA | dr inż. Łukasz Woźniak | Specjacja pierwiastków w nodze i kapeluszu boczniaka |
6. | 23.05.2024 | ZF | dr inż. Renata Choińska | Wykorzystanie ekstraktów winogronowych jako bogatego źródła związków bioaktywnych przy produkcji pasz- sprawozdanie z badań w projekcie NeoGiANT |
7. | 06.06.2024 | ZM | mgr inż. Michał Wójcicki | Fageom jako składnik mikrobioty jelitowej człowieka oraz właściwości immunomodulacyjne bakteriofagów. |
8. | 13.06.2024 | ZM | dr inż. Justyna Nasiłowska | Możliwości wykorzystania zasobów Kolekcji w badaniach naukowych i zastosowaniach komercyjnych. |
9. | 20.06.2024 | KJ | mgr inż. Anna Nurek | Zmiany w dokumentach PCA i dokumentacji systemu zarządzania IBPRS-PIB (AB 452) |
10. | 27.06.2024 | ZM | mgr inż. Paulina Emanowicz | Ocena biologicznego potencjału bakterii probiotycznych następnej generacji Akkermansia muciniphila i Feacalibacterium prausnitzii w neutralizacji obesogennej aktywności wybranych analogów bisfenolu A jako zanieczyszczeń chemicznych żywności |
11. | 27.06.2024 | ZM | mgr Paulina Średnicka | Interakcje związków endokrynnie czynnych obecnych w żywności z mikrobiotą jelitową człowieka |
12. | 12.09.2024 | ZJ | dr Agnieszka Krata | Opracowanie metody oznaczania glutaminianu sodu |
13. | 10.10.2024 | ZM | dr inż. Joanna Bucka-Kolendo | Zastosowanie analizy Multiplex PCR z wykorzystaniem starterów opartych na całych genomach do skutecznego wykrywania szczepów zdeponowanych w Kolekcji |
14. | 24.10.2024 | ZO | dr inż. Urszula Trych | Biodostępność związków lipofilowych w sokach pomidorowych utrwalanych wysokim ciśnieniem hydrostatycznym |
15. | 21.11.2024 | ZO | dr inż. Justyna Szczepańska-Stolarczyk | Zmiany właściwości reologicznych w soku warzywnym pod wpływem wysokiego ciśnienia |
16. | 28.11.2024 | KJ | mgr inż. Anna Nurek | Ważniejsze informacje dotyczące oceny PCA przeprowadzonej w 2024 r. w odniesieniu do Certyfikatu Akredytacji Nr AB 452 |
17. | 05.12.2024 | ZM | mgr Anna Mikołajczuk-Szczyrba | Charakterystyka szczepu Fructobacillus tropaeoli KKP 3032 i ocena jego zdolności do produkcji biomannitolu |