Z przyjemnością informujemy, że Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego będzie realizował nowy projekt w ramach programu Horizon Europe pod tytułem; Alternative PROteins from MIcrobial fermentation of non-conventional SEA sources for Next-Generation food, feed and non-food bio-based applications’ (PROMISEANG). PROMISEANG ma na celu opracowanie nowych, alternatywnych białek z niedostatecznie eksploatowanych źródeł morskich poprzez fermentację biomasy i generowanie nowej biomasy białka mikrobiologicznego i spełnienie wymagań rynkowych dla zastosowań biologicznych w żywności, paszy i dla nieżywnościowych zastosowań biologicznych (biomedycyna, farmacja i kosmetyki). Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego-PIB będzie koordynował Work Package 4 projektu oraz prowadził badania w ramach innych pakietów roboczych.
Zwycięskie konsorcjum projektu PROMISEANG tworzy 11 partnerów z: Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Polski i Węgier. UNIVERSIDAD DE VIGO z Hiszpanii jest koordynatorem projektu PROMISEANG.
Realizacja projektu rozpocznie się w drugiej połowie 2023 roku i potrwa 48 miesięcy.