Pracownia Przetwórstwa Mięsa
Specjalności Pracowni Przetwórstwa Mięsa:
- opracowywanie i doskonalenie technologii przetwarzania surowców mięsnych.
- opracowywanie i doskonalenie asortymentów przetworów mięsnych z uwzględnieniem wymogów odbiorców.
- ocena przydatności i wartości technologicznej surowców mięsnych, dodatków funkcjonalnych, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych do konserw, wędlin i wyrobów garmażeryjnych z uwzględnieniem spraw legislacyjnych.
- doskonalenie operacji technologicznych w przetwórstwie mięsnym, przede wszystkim w zakresie: obróbki mechanicznej, termicznej i fizykochemicznej.
- prowadzenie produkcji doświadczalnych przetworów mięsnych.
- ekspertyzy w zakresie technologii przetwarzania mięsa ze szczególnym uwzględnieniem stosowanych substancji dodatkowych.
- szkolenia w zakresie przetwórstwa mięsa, ze szczególnym uwzględnieniem procesów technologicznych i dodatków do żywności.
- badania reologiczne surowców i produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów mięsnych
- badania jakościowe surowców i produktów spożywczych w tym mięsnych, przy zastosowaniu komputerowej analizy obrazu (Video Imaging Analysis) w skali makro i mikro.
- archiwizacja próbek z wykorzystaniem fotografii cyfrowej.
Pracownia Przetwórstwa Mięsa
Kierownik Działu:
mgr inż. Jakub Kern-Jędrychowski
e-mail: jakub.kern@ibprs.pl
tel.: +48 22 509 70 29
Pracownia Półtechniczna:
e-mail: zmt.ppm@ibprs.pl
tel.: +48 22 509 70 29