tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • Polski

Przetarg – Projekt octowy

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ogłasza przetarg pisemny nieograniczony na Dostawę aparatury laboratoryjnej, odczynników, materiałów pomocniczych, wzorców, materiałów eksploatacyjnych oraz 3 laptopów w ramach projektu "Wytwarzanie octu owocowego w województwie...

Asystent w ZF

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Fermentacji  ogłasza konkurs na stanowisko ASYSTENT   Termin składania ofert do: 06.03.2020 r.   Opis stanowiska: Prowadzenie badań dotyczących rozwoju innowacyjnych technik utrwalania żywności, Praca...

Doktoraty – Seminaria doktoranckie

Szanowni Państwo,   Serdecznie zapraszam na najbliższe seminarium doktoranckie mgr Pauliny Grzelak (ZM) pt.  "Interakcje związków endokrynnie czynnych obecnych w żywności z mikroflorą jelitową człowieka", które odbędzie się w dniu 25.02.2020 (wtorek) o godz. 09:00 w Sali A. Seminaria odbywają się o godz. 9:00 lub...

Seminaria Instytutowe

Seminaria Instytutowe Szanowni Państwo Serdecznie zapraszamy na najbliższe seminarium instytutowe mgr inż. Anny Nurek (KJ) pt. "Audity wewnętrzne wg wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 (głównie dla auditorów wewnętrznych)", które odbędzie się w dniu 24.03.2020 roku o godz. 09:00 w Sali A, na I p. w budynku przy...

Praca: Technolog cukrownictwa

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Cukrownictwa zatrudni osobę na stanowisko Technologa Cukrownictwa Opis stanowiska: Udział w prowadzonej działalności usługowej na rzecz przemysłu cukrowniczego i innych zainteresowanych jednostek; Udział w prowadzonych pracach...

Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agriculture and Food Biotechnology was founded in 1949 in Warsaw as the Main Institute of Agricultural and Food Industry. Having changed its name several times, last one given in 2012 before the incorporation into its structures of two other institutes with a long tradition: The Institute of Meat and Fat Industries and the Sugar Industry Institute, as well as several other research laboratories. Currently, the institute consists of 12 departments equipped with modern laboratories and using more than 600 accredited research methods.

The main task of the Institute is to conduct basic and applied research in the field of agri-food biotechnology, safe food production and storage, supporting agri-food industry and carrying out activities aimed at improving the quality of people’s life. The Institute cooperates with industrial partners from various areas of the agri-food sector and related sectors, including environmental protection, renewable energy and refrigeration.

The Institute employs over 200 employees, including three titular professors, nine associate professors and 33 PhD researchers.

Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agriculture and Food Biotechnology conducts scientific, development and implementation work in the field of biotechnology and agri-food technology. These works, of final application type, encompass many disciplines, such as:

technical microbiology and food microbiology, cellular engineering, process engineering, chemistry and biochemistry, food technology, human nutrition and dietetics. The Institute’s fields of activity also include many sectors of the agri-food industry: yeast industry, spirit distillation, viticulture, vinegar production, beer brewing, fruit and vegetable processing, cereal processing and storage, potato and starch processing, bakery and confectionery, food concentrates, frozen and chilled food, sugar production, meat and fat processing, and the production of microbiological preparations (enzymatic, probiotic, starter cultures and others)

Research areas – key words:

food safety, food analysis, food quality, biodiversity, functional food, food concentrates, renewable energy sources, starch products, fermentation technology, meat and fat industry, fruits, vegetables, cereal processing, bakery, distillers, refrigeration, sugar industry, microbiology, dairy industry, collection of cultures.

Szlachetne drożdże winiarskie i miodowe
o unikalnych właściwościach
do produkcji
win i miodów pitnych
otrzymywane
w Zakładzie Mikrobiologii.

Wideo:

12 zakładów merytorycznych:

Aktualności:

Szkolenie F-Gazowe

Szkolenie F-Gazowe

TERMINARZ na 2020 r. SZKOLEŃ i EGZAMINÓW F-gazowych prowadzonych przez Pracownię Chłodnictwa i Ochrony Środowiska w Zakładzie Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS w Łodzi dla chłodników i operatorów instalacji: w zakresie stacjonarnych urządzeń chłodniczych,...

read more
52. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

52. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego (IBPRS), Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Fundacją Techniki Polskiej...

read more