tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • Polski

Kodeks Etyki Żywnościowej

„Kodeks kierujemy do wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego,  którzy mają jakikolwiek wpływ na produkcję, przetwarzanie i obrót żywnością, a zatem nie tylko do producentów płodów rolnych i przetwórców żywności, ale także do producentów pasz oraz składników i substancji dodatkowych, producentów pestycydów,...

Przetarg DA.22.2.2020.ZM – sekwenator

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ogłasza przetarg pisemny nieograniczony na   Dostawę nowego, nieużywanego systemu następnej generacji wraz z niezbędnymi modułami zapewniającymi kompleksową funkcjonalność sytemu z pakietem szkoleń aplikacyjnych, dedykowanym zestawem...

COVID-19. Ważne informacje.

Szanowni Państwo, Dbając o bezpieczeństwo i zdrowie pracowników Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego informuję, że z dniem 12.03.2020 r. wstrzymane zostają służbowe wyjazdy krajowe i zagraniczne, wizyty gości i klientów do odwołania. Działając zapobiegająco i...

Doktoraty – Seminaria doktoranckie

Szanowni Państwo,   Mając na uwadze bezpieczeństwo naszych pracowników, a także zewnętrznych uczestników organizowanych seminariów oraz trudny do przewidzenia rozwój sytuacji związanej z szerzeniem się zachorowań związanych z koronawirusem uprzejmie informujemy, że planowane seminaria zostają czasowo zawieszone. Nowe...

Seminaria Instytutowe

Seminaria Instytutowe Szanowni Państwo Mając na uwadze bezpieczeństwo naszych pracowników, a także zewnętrznych uczestników organizowanych seminariów oraz trudny do przewidzenia rozwój sytuacji związanej z szerzeniem się zachorowań związanych z koronawirusem uprzejmie informujemy, że planowane seminaria zostają...

Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agriculture and Food Biotechnology was founded in 1949 in Warsaw as the Main Institute of Agricultural and Food Industry. Having changed its name several times, last one given in 2012 before the incorporation into its structures of two other institutes with a long tradition: The Institute of Meat and Fat Industries and the Sugar Industry Institute, as well as several other research laboratories. Currently, the institute consists of 12 departments equipped with modern laboratories and using more than 600 accredited research methods.

The main task of the Institute is to conduct basic and applied research in the field of agri-food biotechnology, safe food production and storage, supporting agri-food industry and carrying out activities aimed at improving the quality of people’s life. The Institute cooperates with industrial partners from various areas of the agri-food sector and related sectors, including environmental protection, renewable energy and refrigeration.

The Institute employs over 200 employees, including three titular professors, nine associate professors and 33 PhD researchers.

Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agriculture and Food Biotechnology conducts scientific, development and implementation work in the field of biotechnology and agri-food technology. These works, of final application type, encompass many disciplines, such as:

technical microbiology and food microbiology, cellular engineering, process engineering, chemistry and biochemistry, food technology, human nutrition and dietetics. The Institute’s fields of activity also include many sectors of the agri-food industry: yeast industry, spirit distillation, viticulture, vinegar production, beer brewing, fruit and vegetable processing, cereal processing and storage, potato and starch processing, bakery and confectionery, food concentrates, frozen and chilled food, sugar production, meat and fat processing, and the production of microbiological preparations (enzymatic, probiotic, starter cultures and others)

Research areas – key words:

food safety, food analysis, food quality, biodiversity, functional food, food concentrates, renewable energy sources, starch products, fermentation technology, meat and fat industry, fruits, vegetables, cereal processing, bakery, distillers, refrigeration, sugar industry, microbiology, dairy industry, collection of cultures.

Szlachetne drożdże winiarskie i miodowe
o unikalnych właściwościach
do produkcji
win i miodów pitnych
otrzymywane
w Zakładzie Mikrobiologii.

Wideo:

12 zakładów merytorycznych:

Aktualności:

Asystent w ZF

Asystent w ZF

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Fermentacji  ogłasza konkurs na stanowisko ASYSTENT   Termin składania ofert do: 06.03.2020 r.   Opis stanowiska: Prowadzenie badań dotyczących rozwoju...

read more
Praca: Technolog cukrownictwa

Praca: Technolog cukrownictwa

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Cukrownictwa zatrudni osobę na stanowisko Technologa Cukrownictwa Opis stanowiska: Udział w prowadzonej działalności usługowej na rzecz przemysłu cukrowniczego i innych...

read more
Praca: Technolog żywności w Zakładzie Cukrownictwa

Praca: Technolog żywności w Zakładzie Cukrownictwa

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Cukrownictwa zatrudni osobę na stanowisko Technologa żywności Opis stanowiska: Udział w prowadzonej działalności usługowej na rzecz przemysłu spożywczego; Udział w prowadzonych...

read more
Szkolenia w systemie EUROP w 2020 roku

Szkolenia w systemie EUROP w 2020 roku

Informacja o szkoleniach dla rzeczoznawców klasyfikacji tusz wieprzowych wołowych w systemie EUROP W poczuciu odpowiedzialności za komfort i zdrowie uczestników oraz prelegentów z przykrością informujemy, że szkolenia klasyfikatorów tusz wieprzowych i wołowych zostają...

read more
Pracownicze Plany Kapitałowe

Pracownicze Plany Kapitałowe

W dniu 8 stycznia 2020r. w gmachu IBPRS przy ul. Rakowieckiej 36 w Warszawie 
odbyło się spotkanie informacyjne dot. Pracowniczych Planów Kapitałowych zwanych „PPK” mające na celu poszerzenie wiedzy o programie PPK. Szkolenie skierowane do wszystkich pracowników...

read more
Specjalista w DI

Specjalista w DI

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Dział Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu zatrudni osobę na stanowisko SPECJALISTY Opis stanowiska: obsługa formalna zadań badawczych realizowanych w ramach subwencji...

read more
Szkolenie F-Gazowe

Szkolenie F-Gazowe

TERMINARZ na 2020 r. SZKOLEŃ i EGZAMINÓW F-gazowych prowadzonych przez Pracownię Chłodnictwa i Ochrony Środowiska w Zakładzie Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS w Łodzi dla chłodników i operatorów instalacji: w zakresie stacjonarnych urządzeń chłodniczych,...

read more