tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • Polski

Przetarg DA.22.5.2020.ZAZ – odczynniki chemiczne

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ogłasza przetarg pisemny nieograniczony na Sukcesywną dostawę odczynników chemicznych dla Zakładu Analizy Zywności DA.22.5.2020.ZAŻ Numer ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: 543377-N-2020 Data ogłoszenia: 26.05.2020 r. Opis...

Konkurs na stanowisko Profesora nadzwyczajnego w ZM

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Mikrobiologii   ogłasza konkurs na stanowisko: Profesor nadzwyczajny Termin składania ofert: 10.06.2020 r. godz. 12:00 Planowany termin rozstrzygnięcia konkursu: 18.06.2020 r.     Przewidywany zakres pracy kandydata:...

XXVIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa – Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych

Wielce Szanowni, Drodzy Konferencjusze! Od wielu lat spotykaliśmy się na Międzynarodowych Konferencjach Naukowych „Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych” w różnych wspaniałych miejscach naszego kraju oraz za granicą. Wspólne spotkania przyczyniły się do poszerzenia naszej wiedzy w dziedzinie tematyki...

Przetarg DA.22.6.2020.ZM – komora beztlenowa

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ogłasza przetarg pisemny nieograniczony na Dostawę komory do pracy mikrobiologicznej w atmosferze beztlenowej DA.22.6.2020.ZM Numer ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: 532358-N-2020 Data ogłoszenia: 17.04.2020 r.   Opis...

Praca – Specjalista ds. Kadr

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Dział Spraw Pracowniczych zatrudni osobę na stanowisko   SPECJALISTY DS. KADR   Opis stanowiska: Administrowanie dokumentacją personalną (prowadzenie akt personalnych pracowników) zgodnie z obowiązującymi przepisami, obsługa...

Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agriculture and Food Biotechnology was founded in 1949 in Warsaw as the Main Institute of Agricultural and Food Industry. Having changed its name several times, last one given in 2012 before the incorporation into its structures of two other institutes with a long tradition: The Institute of Meat and Fat Industries and the Sugar Industry Institute, as well as several other research laboratories. Currently, the institute consists of 12 departments equipped with modern laboratories and using more than 600 accredited research methods.

The main task of the Institute is to conduct basic and applied research in the field of agri-food biotechnology, safe food production and storage, supporting agri-food industry and carrying out activities aimed at improving the quality of people’s life. The Institute cooperates with industrial partners from various areas of the agri-food sector and related sectors, including environmental protection, renewable energy and refrigeration.

The Institute employs over 200 employees, including three titular professors, nine associate professors and 33 PhD researchers.

Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agriculture and Food Biotechnology conducts scientific, development and implementation work in the field of biotechnology and agri-food technology. These works, of final application type, encompass many disciplines, such as:

technical microbiology and food microbiology, cellular engineering, process engineering, chemistry and biochemistry, food technology, human nutrition and dietetics. The Institute’s fields of activity also include many sectors of the agri-food industry: yeast industry, spirit distillation, viticulture, vinegar production, beer brewing, fruit and vegetable processing, cereal processing and storage, potato and starch processing, bakery and confectionery, food concentrates, frozen and chilled food, sugar production, meat and fat processing, and the production of microbiological preparations (enzymatic, probiotic, starter cultures and others)

Research areas – key words:

food safety, food analysis, food quality, biodiversity, functional food, food concentrates, renewable energy sources, starch products, fermentation technology, meat and fat industry, fruits, vegetables, cereal processing, bakery, distillers, refrigeration, sugar industry, microbiology, dairy industry, collection of cultures.

Szlachetne drożdże winiarskie i miodowe
o unikalnych właściwościach
do produkcji
win i miodów pitnych
otrzymywane
w Zakładzie Mikrobiologii.

Wideo:

12 zakładów merytorycznych:

Aktualności:

53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO Uprzejmie informujemy, że w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną w Polsce i na świecie 53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO oraz sympozjum Naukowo-Techniczne pt. „Postęp w Technologii Mięsa. Nauka – Praktyce”, które miały się odbyć 14 maja br....

read more
Konferencja przetwórstwa zbóż i piekarstwa

Konferencja przetwórstwa zbóż i piekarstwa

Uprzejmie informujemy, iż z przyczyn od nas niezależnych,cykliczna konferencja zbożowa w Krynicy Morskiej nie odbędzie się w tradycyjnym terminiemaj-czerwiec 2020 r. Planujemy zorganizować konferencję na początku października w innym miejscu. Na bieżąco monitorujemy...

read more
Kodeks Etyki Żywnościowej

Kodeks Etyki Żywnościowej

„Kodeks kierujemy do wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego,  którzy mają jakikolwiek wpływ na produkcję, przetwarzanie i obrót żywnością, a zatem nie tylko do producentów płodów rolnych i przetwórców żywności, ale także do producentów pasz oraz składników i...

read more
Przetarg DA.22.2.2020.ZM – sekwenator

Przetarg DA.22.2.2020.ZM – sekwenator

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ogłasza przetarg pisemny nieograniczony na   Dostawę nowego, nieużywanego systemu następnej generacji wraz z niezbędnymi modułami zapewniającymi kompleksową funkcjonalność sytemu z...

read more
COVID-19. Ważne informacje.

COVID-19. Ważne informacje.

Szanowni Państwo, Dbając o bezpieczeństwo i zdrowie pracowników Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego informuję, że z dniem 12.03.2020 r. wstrzymane zostają służbowe wyjazdy krajowe i zagraniczne, wizyty gości i klientów...

read more
Doktoraty – Seminaria doktoranckie

Doktoraty – Seminaria doktoranckie

Szanowni Państwo,   Mając na uwadze bezpieczeństwo naszych pracowników, a także zewnętrznych uczestników organizowanych seminariów oraz trudny do przewidzenia rozwój sytuacji związanej z szerzeniem się zachorowań związanych z koronawirusem uprzejmie informujemy, że...

read more
Seminaria Instytutowe

Seminaria Instytutowe

Seminaria Instytutowe Szanowni Państwo Mając na uwadze bezpieczeństwo naszych pracowników, a także zewnętrznych uczestników organizowanych seminariów oraz trudny do przewidzenia rozwój sytuacji związanej z szerzeniem się zachorowań związanych z koronawirusem uprzejmie...

read more
WYKONAWCA STUDENT/DOKTORANT OPUS17

WYKONAWCA STUDENT/DOKTORANT OPUS17

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Analizy Żywności ogłasza konkurs na stanowisko   WYKONAWCA STUDENT/DOKTORANT OPUS17   W ramach projektu "Potencjał szlaków metabolicznych grzybów z rodzaju Trichoderma...

read more

PNiTPRS 2019 nr 2

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 74 nr 2   SPIS TREŚCI   Struktura molekularna i krystaliczna D-mannitolu oraz jego stabilność termicznaBlejwas I., Gołdyn M., Bartoszak-Adamska E.Rozdział I Ocena jakości serków grochowych...

read more