tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego (IBPRS), Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Fundacją Techniki Polskiej zorganizował 28 listopada br. w Warszawie po raz pięćdziesiąty drugi DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO pt. „Obecne zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle mięsnym”. Patronat medialny nad spotkaniem objęła telewizja polska TVP1. Konferencję otworzył Artur Hugo Świergiel, dyrektor Instytutu, natomiast sesję referatową prowadził Piotr Szymański, kierownik Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS. W drugiej części imprezy ogłoszono wyniki 52. Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2019 oraz odbyła się wystawa nagrodzonych wędlin.

Pierwszy wykład pt. „Patogeny w żywności a zdrowie człowieka” wygłosiła Elżbieta Maćkiw z Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. Drugi wykład pt. „Możliwości wykorzystania właściwości przeciwdrobnoustrojowych bakterii fermentacji mlekowej w przetwórstwie mięsnym” wygłosiła Dorota Zielińska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Trzeci wykład pt. „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności – nowe podejście oparte na ocenie ryzyka i stanowionych kryteriach” wygłosił Krzysztof Kwiatek z Instytutu Weterynarii, Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Podczas konferencji wybrane firmy współpracujące z przemysłem mięsnym przedstawiły aktualną ofertę dla branży. Były to następujące firmy:

Firma Handlowo- Konsultingowa WIPOL, Gdynia; POMONA Company Sp. z o.o., Żyrardów; RADEX Z. i T. Nagay Sp. j., Kamieniec k/Kołbaskowa; Moguntia Indasia Sp. z o.o., Suchy Las; Chr. Hansen Poland Sp. z o.o., Cząstków Mazowiecki; Zaltech Polska Sp. z o.o., Rzeszów; RADEA Radosław Dąbski, Warszawa; Danisco Poland Sp. z o.o., Poznań.

52. edycja ogólnopolskiego Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2019 została tradycyjnie zorganizowana przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Już od 1993 r., dwa razy do roku zakłady mięsne z całej Polski poddają ocenie swoje produkty. Konkurs przeprowadzany jest dwuetapowo. Pierwszy etap obejmują oceny sensoryczne, które wykonywane są przez zespoły rzeczoznawców, w skład których wchodzą przedstawiciele przemysłu, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uczelni SGGW, Federacji Konsumentów, SITSPOŻ-u oraz pracownicy Instytutu. Drugi etap Konkursu to badania chemiczne na zgodność z normami jakościowymi i aktualnymi przepisami dotyczącymi stosowania dozwolonych substancji dodatkowych. W jesiennej edycji brało udział 47 firm i zgłoszono do ocen 144 produkty mięsne.

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w 52. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2019 otrzymały:

Zakłady Mięsne HAGA PLUS Sp. z o.o. w Jastrzębiu Zdroju.

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za „wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin” w 52. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2019 otrzymał:

Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach

Specjalne wyróżnienie za najwyżej oceniony produkt wytwarzany metodami tradycyjnymi otrzymały:

Zakłady Mięsne „SZUBRYT” Zbigniew Szubryt w Chełmcu za szynkę swojską sądecką tradycyjną.

Specjalne wyróżnienie za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymał:

Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach za Boczek od Kołdrasa z komina.

Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymał:

Zakład Masarski KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp. k. w Mleczkowie za kiełbasę swojską.

Dyplomy otrzymali następujący producenci:

Piętnaście  produktów:
Zakłady Mięsne HAGA PLUS Sp. z o.o. w Jastrzębiu Zdroju

Dziesięć  produktów:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach

Sześć produktów:
„SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Jarosławiu

Pięć produktów:
Zakłady Mięsne „SZUBRYT” Zbigniew Szubryt w Chełmcu,
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi,
Animex Foods  Sp. z o.o. Sp. k. Oddział w Morlinach.

Cztery produkty:
Zakłady Mięsne PAMSO S.A. w Pabianicach,
P.P.H.U. „KAWIKS” Karol Chachulski i Wincenty Chachulski Sp. J. w Patokach,
P.P.H. Ubój i Przetwórstwo Indyka JOANNA GIŻEWSKA – CHRZĄSZCZ w Słupii Kapitulnej,
Zakłady Mięsne „BYSTRY” Sp. z o.o. Sp. k. w Swarzędzu,
DOBROWOLSCY Sp. z o.o. w Wadowicach.

Trzy produkty:
Zakłady Mięsne SKIBA  S.A. w Chojnicach,
ZYCHOWICZ Sp. z o.o. Przetwórstwo Mięsa Sp. k. w Daleszycach,
„SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Dębicy,
SuperDrob S.A. Zakłady Drobiarsko – Mięsne Oddział w Łodzi,
LUKULLUS Sp. z o.o. Sp. k. w Michałowie,
Zakłady Mięsne „PEKPOL Ostrołęka” S. A. w Ostrołęce,
TARCZYŃSKI S. A. w Ujeźdźcu Małym,
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Masarnia w Żukowie.

Dwa produkty:
„JAMIR” Sobieraj i Wspólnicy Sp. J. w Bechcicach,
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Nowakowski Sp. z o.o. w Dąbrowie,
Elbląskie Centrum Mięsne EL-HURT Produkcja i Handel Sp. J. Jolanta Grudzień, Zbigniew Grudzień w Elblągu,
„DUBIMEX” Zakład Przetwórstwa Mięsa Sp. J. Zygmunt Dubielak  w Gostyninie,
Zakład Mięsny WASĄG Sp. J. w Hedwiżynie,
PROSIACZEK Sp. z o.o. w Krąplewicach,
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB” Import – Eksport Józef Bałdyga w Łysych,
AGRO – HANDEL Sp. z o.o. w Mościszkach,
Zakłady Mięsne „NOVE” Sp. z o.o. w Nowem,
WOY Sp. z o.o. w Sobawinach,
Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o.
w Stanisławowie,
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „GROT” J. Grot Sp. J. w Starowej Górze,
„KAROL” Sp. z o.o. Sp. k. w Strzakłach,
Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu.

Nagrodzone w Konkursie produkty mogą być znakowane znakiem towarowym „Produkt najwyższej jakości” JESIEŃ 2019.