tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Wstępny Program Spotkania:

10:00-10:10 – Rozpoczęcie spotkania
10:10-10:50 – Aktualna sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak (InfoGrain)
10:50-11:10 – Wartość technologiczna ziarna pszenicy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
11:10-11:25 – Przyczyny pogorszenia jakości ziarna pszenicy – próba wyjaśnienia – prof. dr hab. inż. Grażyna Podolska – IUNG-PIB
11:25-11:40 – Zanieczyszczenie ziarna zbóż z tegorocznych zbiorów przez mykotoksyny oraz alkaloidy tropanowe – dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)

11:40-12:00 – przerwa kawowa

12:00-12:15 – Wartość technologiczna ziarna żyta z krajowych zbiorów – mgr inż. Agnieszka Salamon, (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
12:15-12:35 – Analiza ryzyka występowania chemicznych zanieczyszczeń w ziarnie zbóż, – dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS (Dyrektor IBPRS-PIB)
12:35-12:50 – Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów wybranych krajów UE. Aktualna dyskusja na poziomie unijnym dotycząca wymagań w zakresie substancji skażających w ziarnie zbóż – mgr inż. Aleksandra Boniecka (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
12:50-13:20 – Wartość technologiczna ziarna pszenżyta, jęczmienia, owsa i kukurydzy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska, mgr inż. Agnieszka Salamon, mgr inż. Aleksandra Boniecka, inż. Justyna Grabarczyk (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
13:20-13:30 –Wartość technologiczna nasion rzepaku i soi z krajowych zbiorów – inż. Justyna Grabarczyk (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
13:30-13:40 – Działalność upowszechnieniowa, współpraca i wymiana wiedzy z praktyką w ramach systemu AKIS – dr hab. inż. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS (Z-ca Dyrektora ds. Naukowych)
13:40-14:15 – lunch
14:15-15:00 – dyskusja i zakończenie spotkania

Spotkanie odbędzie się w formie hybrydowej, tj. stacjonarnej w Warszawie w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego – PIB, ul. Rakowiecka 36, sala A – połączonej z webinarium (za pośrednictwem platformy ZOOM).

Uwaga: udział w Konferencji jest bezpłatny.

Odwołanie udziału w spotkaniu (przy uczestnictwie stacjonarnym) po 5.12.2024 r. skutkuje wystawieniem faktury na kwotę 100 zł+VAT. Prosimy o przemyślane decyzje

Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc o przyjęciu uczestnictwa decyduje termin otrzymania przez nas zgłoszenia.

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do odwołania formy stacjonarnej spotkania.

Zgłoszenie uczestnictwa – za pomocą formularza online dostępnego na stronie Seminarium Pożniwne 2024 lub dołączonej wersji papierowej.

Materiały do pobrania: