tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English
Sprzęt rolniczy, akcesoria, nawozy i środki ochrony roślin zaprezentowali liderzy rynku rolniczego z Polski i ze świata. Oprócz prezentacji nowoczesnej techniki rolniczej, międzynarodowe targi AGROTECH to od lat konkretna dawka świeżej wiedzy: „Nauka 
i doradztwo – praktyce rolniczej”, konferencje i konsultacje z ekspertami oraz spotkania organizowane przez wystawców na stoiskach.

W uroczystym otwarciu imprezy wzięli udział przedstawiciele władz centralnych oraz samorządowych, wśród nich między innymi Beata Szydło – Wiceprezes Rady Ministrów, 
Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, senatorowie: Jarosław Rusiecki i Krzysztof Słoń, Agata Wojtyszek – Wojewoda Świętokrzyski, Marcin Różycki – Wiceprezydent Miasta Kielce, Mirosław Gębski – Starosta Kielecki.

Podczas uroczystej gali wręczenia nagród jubileuszowych 25. Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej AGROTECH wręczono wyróżnienia i medale. Nagrody wręczał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, a także inni przedstawiciele ważnych podmiotów i instytucji.

W hali H jako nauka i doradztwo swój udział w postaci wspólnego stoiska „Nauka i Doradztwo – Praktyce Rolniczej” zaprezentowały się: Centra Doradztwa Rolniczego, Ośrodki Doradztwa Rolniczego oraz Instytuty badawcze, w tym: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.

Na stoisku przygotowanym przez IBPRS zaprezentowana została nie tylko działalność naukowa, ale również badawczo-rozwojowa przy współpracy z przemysłem. Przygotowano ocenę sensoryczną nowowytworzonych w IBPRS produktów spożywczych: tradycyjną szynkę pieczoną (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu), chleb pszenny na kulturach starterowych IBPRS (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa) oraz kiszone pieczarki, paprykę i buraczki (Zakład Technologii Fermentacji), kiszone ogórki firmy Urbanek oraz pasty smakowe do lodów (Zakład Technologii i Technik Chłodnictwa). Ocena ta dotyczyła również produktów wytworzonych wg receptur i technologii opracowanych w IBPRS, m. in. soki firmy Premium Rosa, powstałe w wyniku realizacji projektu „Opracowanie innowacyjnych produktów owocowych o wysokim potencjale prozdrowotnym, przeznaczonych szczególnie dla osób 
o specyficznych potrzebach żywieniowych” realizowanego w ramach Programu Badań Stosowanych oraz wędliny tradycyjne i ekologiczne Zakładów Mięsnych „Jasiołka” (współpraca w ramach projektu rolnictwa ekologicznego MRiRW) oraz chleb gryczany 
z Piekarni Lubaszka na kulturach starterowych wytworzonych w IBPRS. Zaprezentowano również produkty firm współpracujących z Instytutem między innymi: oleje firmy Złotopolskie, oleje firmy Olandia, produkty do smarowania, kulinarne i oleje Zakładów Tłuszczowych Bielmar Sp. z.o.o. Można było kupić drożdże do domowej produkcji win i miodów pitnych.

Specjaliści z IBPRS podczas całego wydarzenia odpowiadali na pytania stawiane przez zwiedzających i przedstawiali ofertę Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego.

W naszej opinii 25 Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH za bardzo udane, składamy wielkie gratulacje organizatorom. Do zobaczenia za rok!