tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

W dniach 10-11 marca 2022 roku odbyły się oceny sensoryczne produktów mięsnych przeprowadzone w ramach 54. KONKURSU „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2022 organizowanego przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Komisja konkursowa oceniła 135 produktów z 38 zakładów mięsnych:

  • Zakłady Mięsne „SZUBRYT” Zbigniew Szubryt, Chełmiec
  • Zakłady Mięsne SKIBA S.A., Chojnice
  • Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp z o.o., Chybie
  • ZYCHOWICZ Sp. z o.o. Przetwórstwo Mięsa Sp. kom., Daleszyce
  • „JK” Sp. z o. o. Lublin
  • Zakład Mięsny „Jasiołka” Dukla
  • Elbląskie Centrum Mięsne „EL-HURT” Jolanta i Zbigniew Grudzień, Elbląg
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki Sp.j., Golejewo
  • DUBIMEX Zakład Przetwórstwa Mięsa Sp. J. Zygmunt Dubielak, Gostynin
  • Zakład Przetwórstwa Mięsa R.E Aniołkowscy, Sp. J., Grudziądz
  • Zakład Mięsny Wasąg Sp.J., Hedwiżyn SOKOŁÓW S.A. Oddział w Jarosławiu, Jarosław
  • Zakłady Mięsne SILESIA S.A., Katowice PROSIACZEK Sp. z o.o., Krąplowice
  • Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta, Lubomia
  • Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A., Łuków
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego JBB IMPORT-EKSPORT Józef Bałdyga, Łyse
  • LUKULLUS Sp. z o.o. Sp. kom., Michałów
  • Zakład Masarski KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp.k., Mleczków
  • Zakład Przetwórstwa Mięsa „MATTHIAS” Sp. z o.o., Modliborzyce
  • ZAKŁAD MIĘSNY MOŚCIBRODY SP. Z O.O, Mościbrody
  • AGRO – HANDEL Sp. z o.o., Mościszki Bell Polska Sp.z o.o., Niepołomice
  • Zakłady Mięsne „PEKPOL Ostrołęka” Ostrołęka
  • Zakłady Mięsne „Pamso” S.A.,Pabianice
  • Zakłady Mięsne „KAWIKS”, Patoki – Widawa
  • Giżewski dystrybucja Sp.z o.o., Poznań
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS, Proszówki
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SŁAWA” Sp. z o.o., Sława
  • WOY Sp. z o.o., Sobawiny
  • SOKOŁÓW S.A., Sokołów
  • Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o., Stanisławów
  • Zakład Przetwórstwa Miesnego „GROT” Sp. z o.o., Starowa Góra
  • Zakłady Mięsne „BYSTRY” Sp. z o.o. Sp. Kom,. Swarzędz
  • Zakłady Mięsne „OLEWNIK – BIS” Sp. z o.o., Świerczynek
  • TARCZYŃSKI S.A., Ujeździec Mały
  • Animex Foods sp. z o.o., Warszawa
  • Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J., Wohyń
  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żukowie, Żukowo

Kolejnym etapem konkursu będą analizy fizykochemiczne zgłoszonych wyrobów przeprowadzone w IBPRS-PIB.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się 19 maja 2022 roku w Warszawie podczas DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.

Produkty były oceniane przez dwa zespoły rzeczoznawców:

I Zespół
1. Mariusz JANKIEWICZ – Lukullus Sp. z o.o.  Sp.k. w Michałowie
2. Marian SMYCZEK – Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi
3. Bartłomiej RUDA – Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli
4. Katarzyna KUBISZ, Anna PATKOWSKA – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa
5. Mirosław SŁOWIŃSKI – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
4. Agnieszka TRUKAWKA – Federacja Konsumentów, Warszawa
7. Edward NIEŻEWSKI – SITSPOŻ, Zarząd Główny, Warszawa
8. Anna ŁEPECKA – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa
9. Piotr SZYMAŃSKI – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa

oraz

II Zespół
1.   Marcin KOŚLA – Zakład Masarski KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp. K. w Mleczkowie
2. Sylwester DOROCIŃSKI – Zakład Usługowo-Handlowy „WOY” Zdzisław Wojciechowski w Sobawinach
3. Mariusz MRZEWKA – Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS Sp. z o.o w Kolonii Zamek
4. Emilia STANISZEWSKA, Magdalena KOŁAK – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa
5. Krzysztof DASIEWICZ – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
6. Michał HERDE – Federacja Konsumentów, Warszawa
7. Elżbieta GÓRECKA, Gabriela PIESAK – SITSPOŻ, Zarząd Główny, Warszawa
8. Anna OKOŃ Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa
9. Aneta KERN-JĘDRYCHOWSKA – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa

Fotorelacja z wydarzenia: