Zakład Technologii Fermentacji
Oferta – zakres badań
Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
A – akredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NN – nieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025
W razie zapytań proszę o kontakt: anna.dworska@ibprs.pl, monika.kliszcz@ibprs.pl
L.p. | Przedmiot badań | Rodzaj działalności/badane cechy/metoda | Dokumenty odniesienia | Działalność laboratoryjna: |
---|---|---|---|---|
1 | Napoje spirytusowe czyste | Klarowność, zanieczyszczenia, osad, barwa, zapach i smak metodą organoleptyczną | PN-A-79528-2:2007 | NN |
2 | Napoje spirytusowe czyste | Zawartość alkoholu etylowego przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnego | PN–A-79528-3:2007 | A |
3 | Napoje spirytusowe czyste | Produkty uboczne fermentacji metodą GC-FID | PB-ZF/GS-01 wyd. 9 z dn. 03.08.2020 | A |
4 | Napoje spirytusowe czyste | Sucha pozostałość metodą wagową | PN-A-79529-19:2005 | A |
5 | Napoje spirytusowe czyste | pH metodą potencjometryczną | Metoda własna | NA |
6 | Napoje spirytusowe czyste | Kwasowość ogólna metodą miareczkową | PN-A-79528-7:2001 | A |
7 | Napoje spirytusowe gatunkowe | Klarowność, zanieczyszczenia, osad, barwa, zapach i smak metodą organoleptyczną | PN-A-79529-2:2005 | NN |
8 | Napoje spirytusowe gatunkowe | Moc przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnego | PN–A-79529-4:2005 | A |
9 | Napoje spirytusowe gatunkowe | Zawartość ekstraktu metodą densytometryczną | PN-A-79529-5:2005 | A |
10 | Napoje spirytusowe gatunkowe | Produkty uboczne fermentacji metodą GC-FID | PB-ZF/GS-01 wyd. 9 z dn. 03.08.2020 r. | A |
11 | Napoje spirytusowe gatunkowe | Zawartość cukrów redukujących | PN-A-79529-18:2005 | A |
12 | Wina | Klarowność, zanieczyszczenia, osad, barwa, zapach i smak metodą organoleptyczną | PB-ZF/GS-14 wyd. 3 z dn. 06.10.2023 | NN |
13 | Wina | Gęstość przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnego | Rozporządzenie MRiRW z dn. 25.06.2022, (Dz.U. z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.1 | A |
14 | Wina | Zawartość alkoholu etylowego przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnego | Rozporządzenie MRiRW z dn. 25.06.2022, (Dz.U. z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.2 | A |
15 | Wina | Zawartość ekstraktu całkowitego metodą densytometryczną | Rozporządzenie MRiRW z dn. 25.06.2022, (Dz.U. z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.3 | A |
16 | Wina | Zawartość cukrów redukujących metodą miareczkową | Rozporządzenie MRiRW z dn. 25.06.2022, (Dz.U. z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.4 | A |
17 | Wina | Kwasowość ogólna metodą miareczkową | Rozporządzenie MRiRW z dn. 25.06.2022, (Dz.U. z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.6 | A |
18 | Wina | Kwasowość lotna metodą miareczkową | Rozporządzenie MRiRW z dn. 25.06.2022, (Dz.U. z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.7 | A |
19 | Produkty rolno-spożywcze | Oznaczanie zawartości włókna surowego Metoda z pośrednią filtracją | PN-EN ISO 6865:2002 | NA |
20 | Produkty rolno-spożywcze | Oznaczanie zawartości włókna obojętnodetergentowego po traktowaniu amylazą (aNDF) | PN-EN ISO 16472:2007 | NA |
21 | Produkty rolno-spożywcze | Oznaczanie zawartości włókna kwaśnodetergentowego (ADF) i ligniny kwaśnodetergentowej (ADL) | PN-EN ISO 13906:2009 | NA |
22 | Produkty rolno-spożywcze | Oznaczanie wydajności alkoholu z węglowodanów zawartych w surowcach gorzelniczych po hydrolizie enzymatycznej | PB-ZF/GS 05 wyd.4 z dn.01.12.2015 | NN |