tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Zakład Technologii Fermentacji

Oferta – zakres badań

Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
Aakredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NNnieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025

W razie zapytań proszę o kontakt: anna.dworska@ibprs.pl, monika.kliszcz@ibprs.pl

L.p.Przedmiot badańRodzaj działalności/badane cechy/metodaDokumenty odniesieniaDziałalność laboratoryjna:
1Napoje spirytusowe czysteKlarowność, zanieczyszczenia, osad, barwa, zapach i smak metodą organoleptycznąPN-A-79528-2:2007NN
2Napoje spirytusowe czysteZawartość alkoholu etylowego przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnegoPN–A-79528-3:2007A
3Napoje spirytusowe czysteProdukty uboczne fermentacji metodą GC-FIDPB-ZF/GS-01
wyd. 9 z dn. 03.08.2020
A
4Napoje spirytusowe czysteSucha pozostałość metodą wagowąPN-A-79529-19:2005A
5Napoje spirytusowe czystepH metodą potencjometrycznąMetoda własnaNA
6Napoje spirytusowe czysteKwasowość ogólna metodą miareczkowąPN-A-79528-7:2001A
7Napoje spirytusowe gatunkoweKlarowność, zanieczyszczenia, osad, barwa, zapach i smak metodą organoleptycznąPN-A-79529-2:2005NN
8Napoje spirytusowe gatunkoweMoc przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnegoPN–A-79529-4:2005A
9Napoje spirytusowe gatunkoweZawartość ekstraktu metodą densytometrycznąPN-A-79529-5:2005A
10Napoje spirytusowe gatunkoweProdukty uboczne fermentacji metodą GC-FIDPB-ZF/GS-01
wyd. 9 z dn. 03.08.2020 r.
A
11Napoje spirytusowe gatunkoweZawartość cukrów redukujących PN-A-79529-18:2005A
12WinaKlarowność, zanieczyszczenia, osad, barwa, zapach i smak metodą organoleptycznąPB-ZF/GS-14 wyd. 3 z dn. 06.10.2023NN
13WinaGęstość przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnegoRozporządzenie MRiRW
z dn. 25.06.2022, (Dz.U.
z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.1
A
14WinaZawartość alkoholu etylowego przy użyciu gęstościomierza oscylacyjnegoRozporządzenie MRiRW
z dn. 25.06.2022, (Dz.U.
z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.2
A
15WinaZawartość ekstraktu całkowitego metodą densytometrycznąRozporządzenie MRiRW
z dn. 25.06.2022, (Dz.U.
z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.3
A
16WinaZawartość cukrów redukujących metodą miareczkowąRozporządzenie MRiRW
z dn. 25.06.2022, (Dz.U.
z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.4
A
17WinaKwasowość ogólna metodą miareczkowąRozporządzenie MRiRW
z dn. 25.06.2022, (Dz.U.
z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.6
A
18WinaKwasowość lotna metodą miareczkowąRozporządzenie MRiRW z dn. 25.06.2022, (Dz.U. z dn. 12.07.2022 poz. 1469), zał.7A
19Produkty rolno-spożywczeOznaczanie zawartości włókna surowego
Metoda z pośrednią filtracją
PN-EN ISO 6865:2002NA
20Produkty rolno-spożywczeOznaczanie zawartości włókna obojętnodetergentowego po traktowaniu amylazą (aNDF)PN-EN ISO 16472:2007NA
21Produkty rolno-spożywczeOznaczanie zawartości włókna kwaśnodetergentowego (ADF) i ligniny kwaśnodetergentowej (ADL)PN-EN ISO 13906:2009NA
22Produkty rolno-spożywczeOznaczanie wydajności alkoholu z węglowodanów zawartych w surowcach gorzelniczych po hydrolizie enzymatycznejPB-ZF/GS 05 wyd.4 z dn.01.12.2015NN