W dniach 8-10 maja w Poznaniu odbył się Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi, wydarzenie objęte patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dyskutowano na temat wyzwań przed jakimi stoi rolnictwo wobec zmian klimatycznych, gospodarczych, jak zmienia się polska wieś, jakie są plany na przyszłość. W centum uwagi była polityka wobec obszarów wiejskich Polski i Europy.
Wśród zaproszonych gości zagranicznych byli: Christophe Hansen – komisarz UE ds. Rolnictwa i Żywności, Francesco Lollobrigida – Minister Rolnictwa z Włoch, Maria Panayiotou – Ministerka Rolnictwa Cypru, Georgi Tahov –Minister Rolnictwa Bułgarii, Ignas Hofmanas – Minister Rolnictwa Litwy, Ludmila Catlabuga – Ministerka Rolnictwa Mołdawii, Jerry Buttimer – Minister Stanu Irlandii, Begona Garcia Bernal – Sekretarz Stanu ds. Rolnictwa Hiszpanii, Tom Jones – Przewodniczący ERCA (grupa ds. rolnictwa w Parlamencie EU), Massimiliano Giansanti – Przewodniczący COPA, Arünas Svitojus – Prezes Izby Rolniczej Republiki Litewskiej, Kerli Ats, Radim Sršeň – Wiceminister rozwoju regionalnego rządu Republiki Czeskiej, Theres Friewald-Hofbauer – dyrektor ARGE, Günther Felßner – Wiceprzewodniczący Niemieckiego Związku Zawodowego Rolników, dr Eugene Trützschler von Falkenstein z Turyngii, Jorge Izuierdo Arribas – Dyr. generalny ds. Rozwoju Obszarow Wiejskich katylii i Leon, Begona Garcia Bernal – Sekretarz Stanu ds. Rolnictwa i Żywności Hiszpanii, Arnaud Lécuyer z Rady Regionalnej Rolnictwa Bretanii, Barbara Attili z Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa – Region Emilia-Romana z Włoch, Claudia Guidi – Konfederacja Młodych Rolników z Włoch, Gregor Beyer, Sekretarz Stanu z Brandenburgii, Martina Codeluppi – Sowarzyszenie Młodych Przedsięborców Rolnych z Włoch i inni.
Dyskusje panelowe dotyczyły problemów rozwoju wsi i produkcji żywności:
- Wizja dla rolnictwa i żywności
- Rozwój obszarow wiejskich: promowane zmiany w polityce po 2027 r.
- AGROregiony – dobre praktyki
- Wieś jako pomnik historii
- AGRE jako program dla wsi
- Nadzieje następnych generacji młodych rolników
- Polityka Hiszpanii wobec depopulacji
- Wzmacnianie spoleczności wiejskich na drodze transformacji
- Ocena stanu polskiej wsi z perspektywy regionów
- Wyzwania współczesności: gospodarka, środowisko, przestrzeń, klimat, energia i bezpieczeństwo.
Na stoisku IBPRS-PIB prezentowaliśmy ofertę instytutu w zakresie wsparcia naukowego przy tworzeniu i doskonaleniu produktów rolno-spożywczych.
Zakład Piwa i Słodu zaprezentował bogatą ofertę badań dla producentów lokalnych piw kraftowych. Degustacja piw kraftowych (bezalkoholowych) cieszyła się dużym zainteresowaniem – zwiedzający mogli spróbować różnych smaków pochodzących od kilku producentów. Dużą popularnością (wśród Pań) cieszyło się piwo o smaku… szarlotki. Na stoisku prezentowaliśmy piwa pochodzące z browarów:
- Browar Sulewski z Hrubieszowa,
- Browar Maryensztadt ze Zwolenia,
- Browar Trzech Kumpli z Tarnowa,
- Browar Zakapslowani z Warszawy,
- Miejski Browar Stargard,
- Browar Wielka Sowa z Bielawy na Dolnym Śląsku,
- Browar Sady oraz Browar Za Miastem z Tarnowa Podgórnego.
Prezentowaliśmy także ofertę Zakładów IBPRS-PIB, a zwłaszcza produkty powstałe przy współpracy z instytutem.
Tradycyjnie były to:
- wyśmienitej jakości wędliny z Jasiołki [ link do plakatu o projekcie ],
- sery twarogowe i masło z Gminnej Spółdzielni Mleczarskiej w Pierzchnicy,
- oraz oleje ekologiczne z firmy rodzinnej Złoto Polskie z Kalisza.
Prezentację wymienionych produktów będziemy kontynuować przy okazji kolejnych wydarzeń promujących Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Fotorelacja z wydarzenia:
Degustacja – bezalkoholowe piwa kraftowe: