Wyniki 57. KONKURSU
„Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2025
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu zorganizował po raz pięćdziesiąty siódmy pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KONKURS pod tytułem „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2025.
KONKURS 2025 obejmował następujące grupy produktów: kiełbasy, wędzonki, wędliny surowe i surowe-dojrzewające, produkty blokowe, wędliny podrobowe, mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania i wyroby gotowe), galarety mięsne i mięsno-warzywne, konserwy pasteryzowane i sterylizowane i inne produkty, w ilości 195 próbek z 54 zakładów mięsnych i drobiarskich. Ocenę konkursową przeprowadzono w dniach 6 – 7 marca br.
w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB w Warszawie.
Przedmiotem oceny były następujące produkty:
- 92 szt. próbek kiełbas, w tym: 4 szt. kiełbas homogenizowanych, 10 szt. kiełbas drobno rozdrobnionych w tym surowe, surowo dojrzewające, suszone, 56 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych w tym surowo dojrzewające, surowe, podsuszane, pieczone oraz suszone, 22 szt. kiełbas grubo rozdrobnionych, w tym podsuszane i pieczone; suszone oraz surowo dojrzewające;
- 5 szt. próbek produktów blokowych, w tym 1 szt. średnio rozdrobnionych, 3 szt. grubo rozdrobnionych, 1 szt. rolady;
- 8 szt. próbek wędlin podrobowych, w tym: 3 szt. salcesonów, 2 szt. kiszek, 3 szt. pasztetowych;
- 40 szt. próbek wyrobów garmażeryjnych i garmażeryjnych kulinarnych, w tym:
1 szt. pieczeni, 7 szt. pasztetów, 1 szt. pulpety i klopsy, 3 szt. golonek, 3 szt. krokietów, 4 szt. pierogów, 1 szt. zupy, 1 szt. fasolki, 2 szt. gołąbków, 3 szt. wyrobów garmażeryjnych drobiowych, wolnogotowanych, 2 szt. mięs w marynacie- dziczyzny, 3 szt. smalców i 9 szt. innych produktów; - 1 szt. konserwy sterylizowanej;
- 49 szt. Wędzonek, w tym: 7 szt. wędzonek drobiowych, 13 szt. polędwic, w tym surowe i surowo dojrzewające, 5 szt. boczków, 22 szt. szynek, 2 szt. wędzonki inne.
Do Konkursu zgłoszono 26 szt. próbek wyrobów deklarowanych przez producentów jako produkty typu „żywność wygodna”, w tym: pulpety i klopsy, golonki, krokiety, pierogi, zupy, wyroby garmażeryjne drobiowe, wolnogotowane, mięso w marynacie- dziczyzna, i inne.
Do Konkursu zgłoszono 22 szt. próbek produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi, w tym: wędzonki, kiełbasy grubo rozdrobnione, kiełbasy średnio rozdrobnione, wyroby garmażeryjne, wędliny podrobowe, konserwa sterylizowana, produkt blokowy.
Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna wykonana przez dwa dziewięcioosobowe zespoły rzeczoznawców.
I Zespół | |
1. Mariusz WAWRZYNIAK | – Tarczyński S.A. w Trzebnicy |
2. Barbara BEDNARSKA | – Zakłady Mięsne Stanisławów Sp. z o.o. w Stanisławowie |
3. Piotr BIESAGA | – Szot Sp. z o.o. Intermarche w Środzie Wielkopolskiej |
4. Bożena PŁAWSKA Emilia STANISZEWSKA |
– Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa |
5. Mirosław SŁOWIŃSKI | – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa |
6. Bronisław WESOŁOWSKI | – SITSPOŻ, Zarząd Główny, Warszawa |
7. Jakub WOLSKI | – Polski Związek Łowiecki |
8. Anna OKOŃ | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |
9. Piotr SZYMAŃSKI | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |
II Zespół | |
1. Marcin KOŚLA | – PPUH CELPUNKT Michał Żyła w Radomiu |
2. Krystian RZEPCZYŃSKI | – Lukullus Sp. z o.o. Sp.k. w Michałowie |
3. Łukasz GOŁĘBIEWSKI | – Madej Wróbel Sp. z o.o., w Rudzie Śląskiej |
4. Magdalena KOŁAK / Aleksandra SKROBISZ |
– Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa |
5. Krzysztof DASIEWICZ | – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa |
6. Michał HERDE | – Federacja Konsumentów, Warszawa |
7. Elżbieta GÓRECKA | – SITSPOŻ, Zarząd Główny, Warszawa |
8. Urszula SIEKIERKO | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |
9. Aneta KERN-JĘDRYCHOWSKA | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |
Ocenę sensoryczną wykonano metodą 5-cio punktową według szczegółowych wymagań dla danego sortymentu, zawartych w normach polskich lub zakładowych. Do oceny podawano próbki zakodowane, a oceniający wykonywali oceny indywidualnie.
Oceniano następujące cechy:
- wygląd zewnętrzny na całym batonie,
- konsystencję batonu kiełbasy suszonej lub podsuszanej,
- wygląd przekroju na dwóch przekrojonych batonach,
- smak i zapach na plastrach pochodzących co najmniej z dwóch batonów produktów.
Skala ocen dla każdej cechy jakościowej*:
Punkty* | Jakość | Właściwości |
5 | bardzo dobra | Spełnienie wszystkich wymagań odpowiedniej normy lub deklaracji jakościowej bez żadnych zastrzeżeń |
4 |
dobra |
Spełnienie wszystkich wymagań odpowiedniej normy lub deklaracji jakościowej w zakresie pierwszorzędnych cech jakościowych**. Dopuszczalne nieznaczne odchylenia jakościowe w zakresie drugorzędnych cech jakościowych*** |
3 | dostateczna | Znaczne odchylenia jakościowe w zakresie drugorzędnych cech jakościowych lub produkt nietypowy dla danego sortymentu |
2 | zła | Znaczne odchylenia jakościowe w zakresie pierwszorzędnych cech jakościowych** |
*Przewiduje się możliwość stosowania ocen połówkowych: 4,5, 3,5, 2,5 i 1,5 punktu.
**Pierwszorzędne cechy jakościowe (smak i zapach) – cechy sensoryczne, których uchybienia mogą prowadzić do dyskwalifikacji produktu do spożycia.
***Drugorzędne cechy jakościowe – pozostałe cechy sensoryczne, których uchybienia nie prowadzą do dyskwalifikacji produktu do spożycia.
Jakość całkowitą (ogólną) ocenianej próbki wędliny obliczano przez pomnożenie średnich wartości oceny dla każdej cechy, przez współczynnik ważkości dla tej cechy
i zsumowanie uzyskanych iloczynów.
Współczynniki ważkości dla ocenianych wędlin
Cechy jakościowe |
Wędzonki | Kiełbasy suszone i podsu-szane |
Kiełbasy surowe dojrzewające, wyroby roślinne z udziałem zamienników mięsa | Wędliny nietrwałe | Wędliny podrobowe | Wyroby garmaże-ryjne; mięso kulinarne | Konserwy pasteryzowane | Konserwy sterylizowane |
Wygląd zewnętrzny | 0,2 | 0,2 | 0,1 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 |
Konsystencja batonu | – | 0,1 | 0,1 | – | – | – | – | – |
Wygląd na przekroju | 0,3 | 0,2 | 0,3 | 0,3 | 0,2 | 0,2 | 0,3 | 0,2 |
Smak i zapach | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,6 | 0,6 | 0,5 | 0,6 |
Razem | 1,0 | 1,0 | 1,0 | 1,0 | 1,0 | 1,0 | 1,0 | 1,0 |
Próbki wyrobów, które uzyskały jakość całkowitą na poziomie 4,5 do 5 punktów,
a żadna z ocenianych cech jakościowych nie otrzymała noty niższej niż 4 punkty, zostały zakwalifikowane do badań chemicznych.
W badaniach chemicznych oznaczano m. in. zawartość: wody, białka, tłuszczu, chlorku sodu, kwasów tłuszczowych, fosforu dodanego jako P2O5, węglowodanów, skrobi
oraz azotynów i azotanów.
Wyniki oceny sensorycznej
Wartości uzyskanych ocen wyglądu zewnętrznego analizowanych próbek produktów mięsnych kształtowały się na poziomie 4,56 – 5,00 przy wartości średniej 4,95 pkt. Noty
za konsystencję batonów analizowanych sortymentów kiełbas zawierały się pomiędzy 4,72-5,00 przy wartości średniej 4,94 pkt. Oceny przekroju analizowanych produktów zawierały się pomiędzy 4,17 – 5,00 przy wartości średniej 4,90 pkt. Natomiast wartości wyróżnika smaku
i zapachu wahały się od 4,22 do 5,00 pkt. przy wartości średniej 4,86 pkt. Jakość całkowita (ogólna) ocenianych próbek (obliczona przez pomnożenie średnich wartości oceny dla każdej cechy przez współczynnik ważkości dla tej cechy i zsumowania iloczynów) kształtowała się
od 4,43 do 5,00 przy wartości średniej 4,89 pkt. Ocena sensoryczna wykazała, że prawie wszystkie oceniane produkty charakteryzowały się bardzo dobrym lub dobrym poziomem jakości. Stwierdzono, że oceniane produkty zgłoszone do Konkursu, charakteryzowały się pożądaną smakowitością z wyraźnie wyczuwalnymi naturalnymi przyprawami.
Sensorycznych wymagań konkursowych nie spełniły dwa produkty:
– kiełbasa średnio rozdrobniona podsuszana wyprodukowana wg normy zakładowej, w której stwierdzono nietypowy smak oraz wygląd na przekroju był niezgodny z deklarowanym w normie zakładowej.
-kiełbasa średnio rozdrobniona wyprodukowana wg normy zakładowej, w której barwa na przekroju nie była zgodna z tą deklarowaną w normie zakładowej.
Po ocenie sensorycznej 193 próbki produktów mięsnych zakwalifikowano do drugiego etapu KONKURSU, badań chemicznych.
Wyniki analizy chemicznej
Analizując otrzymane wyniki stwierdzono stosunkowo niską zawartość chlorku sodu
w badanych produktach mięsnych. Zawartość soli dla kiełbas średnio rozdrobnionych parzonych wynosiła od 1,5 do 2,8% przy wartości średniej 2,0%. Dla tej grupy produktów norma PN-A-82007 dopuszczała maksymalną zawartość soli na poziomie 3,0% wyrobie gotowym. Wyniki uzyskane dla kiełbas średnio rozdrobnionych podsuszanych i pieczonych oscylowały od 1,5 do 2,3% przy wartości średniej 2,0% chlorku sodu w produkcie.
W przypadku kiełbas średnio rozdrobnionych podsuszanych nieobligatoryjna już norma
na przetwory mięsne PN-A-82007, dopuszczała zawartość soli do poziomu 3,5% w wyrobie gotowym. Wyniki otrzymane dla kiełbas średnio rozdrobnionych suszonych wahały się od 2,2 do 3,1% przy średniej zawartości 2,6%. Dla tej grupy produktów norma PN-A-82007 dopuszczała maksymalną zawartość soli na poziomie 5,0% wyrobie gotowym. Zawartość tłuszczu dla tego typu produktów wynosiła od 8,7 do 27,2% przy średniej zawartości tłuszczu 17,7% w wyrobie gotowym. W przypadku kiełbas średnio rozdrobnionych norma na przetwory mięsne PN-A-82007 dopuszczała zawartość tłuszczu do 35%. Wyniki otrzymane dla kiełbas średnio rozdrobnionych podsuszanych wahały się od 9,4 do 29,3% przy średniej zawartości 20,3%. Dla kiełbas średnio rozdrobnionych podsuszanych norma PN-A-82007 dopuszczała maksymalną zawartość tłuszczu na poziomie 40,0% w wyrobie gotowym. Wyniki otrzymane dla kiełbas średnio rozdrobnionych suszonych wahały się od 20,8 do 43,3% przy średniej zawartości 29,7%. Dla kiełbas średnio rozdrobnionych suszonych norma PN-A-82007 dopuszczała maksymalną zawartość tłuszczu na poziomie 45,0% w wyrobie gotowym.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami maksymalna dopuszczalna zawartość fosforanów dodanych w przeliczeniu na P2O5 w gotowym produkcie wynosi 5 g/kg. Należy podkreślić,
iż na 21 próbek kiełbas średnio rozdrobnionych parzonych poddanych analizie chemicznej
w 20 nie wykryto fosforanów dodanych. Na 21 przebadanych szynek parzonych tylko w 8 stwierdzono dodatek fosforanów dodanych.
Wyniki konkursu
Reasumując wyniki oceny sensorycznej i analiz chemicznych, wymagania konkursowe spełniło 188 próbek:
- 90 szt. próbek kiełbas,
- 5 szt. próbek produktów blokowych,
- 8 szt. próbek wędlin podrobowych,
- 37 szt. próbek wyrobów garmażeryjnych i garmażeryjnych kulinarnych,
- 1 szt. konserwy sterylizowanej,
- 47 szt. wędzonek.
Oznacza to, że nagrodzone produkty w ocenie sensorycznej uzyskały jakość całkowitą
na poziomie od 4,5 do 5 punktów, a żadna z cech jakościowych nie otrzymała noty niższej niż
4 punkty, natomiast w badaniach chemicznych były zgodne z właściwymi normami.
Wymagania jakościowe spełniło 188 produktów z 54 firm biorących udział w konkursie. Wszyscy producenci zostaną wyróżnieni dyplomami „za najwyższą jakość produktu” 2025.
Następujące firmy zostały dodatkowo nagrodzone:
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego za zwycięstwo
w 57. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2025 otrzymały:
Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie
Dyrektor Instytutu ufundował puchar „za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów” w 57. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2025 dla:
SZOT Sp. z o.o., Sklep sieci Intermarche w Środzie Wielkopolskiej
Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty typu żywność wygodna otrzymali:
SZOT Sp. z o.o., Sklep sieci Intermarche w Środzie Wielkopolskiej za
Filet drobiowy ze szpinakiem i serem lazur,
Konsorcjum Mięsne OKRASA Grupa Południe Sp. z o.o. w Pilicy za
Krokiety z pieczarkami i serem
oraz
Zakład Przetwórstwa Mięsnego KUŚ Sp. K. w Rudzie Śląskiej za
Krokiety z mięsem
Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi otrzymali:
BOROWINA Zakład Mięsny, Podsiadły Sp. J. w Broszkach za
Kiełbasę ze świniobicia
oraz
SZOT Sp. z o.o. w Środzie Wielkopolskiej, Sklep sieci Intermarche za:
Polędwicę długodojrzewającą ze średzkiej wędzarni
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymało:
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna Giżewska – Chrząszcz w Słupi Kapitulnej za
Suszoną z filetem
Dyplomy otrzymali następujący producenci:
Trzynaście produktów:
|
|
Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie za sortymenty: Parówki polskie, Kiełbasa śląska z szynki, Kiełbasa swoja, Golonka wolno gotowana, Boczek z chłopskiej zagrody, Schab z chłopskiej zagrody, Szynka polska, Szynka krucha, Kiełbasa żywiecka, Kiełbasa galicyjska, Kiełbasa krucha z wędzarni, Kiełbasa podwawelska, Kiełbasa szlachecka |
|
Jedenaście produktów:
|
|
SZOT Sp. z o.o. Sklep sieci Intermarche w Środzie Wielkopolskiej za sortymenty: Filet drobiowy ze szpinakiem i serem lazur, Polędwica długodojrzewająca ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa szynkowa ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa poznańska ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa poznańska delikatesowa, Kiełbasa rzeszowska ze średzkiej wędzarni, Kabanos meksykański ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa myśliwska ze średzkiej wędzarni, Salceson wiejski ze średzkiej wędzarni, Średzki plater garmażeryjny, Gołąbki wieprzowe | |
Dziewięć produktów:
|
|
Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu za sortymenty: Parówki z indyka, Parówki luksusowe, Mortadela luksusowa, Pasztet z filetem z indyka, Kiełbasa z indyka, Krakowska z indyka, Kresowiak wohyński, Smalec z jabłkiem, morelą i śliwką, Kiełbasa krakowska z jelenia |
|
Sześć produktów: | |
LUKULLUS Sp. z o. o. Sp. kom. w Michałowie za sortymenty: Parówki bez dodatku E, Salceson chłopski, Schab maślany, Szynka maślana, Krakowska sucha bez dodatku E, Kabanosy bez dodatku E | |
PEZ Sp. z o.o. w Szczawinie Kościelnym za sortymenty: Kiełbasa batonowa drobiowa EKO, Kiełbasa zagrodowa drobiowa EKO, Kiełbasa biała drobiowa EKO, Rolada drobiowa z indyka EKO, Pasztet drobiowy z indyka EKO, Szynka biała gotowana EKO
|
|
OLEWNIK Sp. z o.o. w Świerczynku za sortymenty: Kiełbasa krakowska pieczona z szynki KW Select JMP, Kiełbasa krakowska z szynki plastry KW Select JMP, Kiełbasa myśliwska KW Select JMP, Kabanosy z wędzarni KW Select JMP, Kiełbasa myśliwska plastry KW Select JMP, Kiełbasa jałowcowa plastry KW Select JMP |
|
Pięć produktów:
|
|
KISZECZKA Sp. z o. o. Spółka komandytowa, Zakład Produkcyjny w Janowie za sortymenty: Pasztet karczewski, Kiełbasa z kija, Szynka wędzona z kurczaka na soli, Kindziuk, Pierś opiekana z indyka bez „E” |
|
Zakład Rzeźniczo -Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi za sortymenty: Pasztet pieczony z kaczką, Pierogi z mięsem, Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, Zupa kapuśniak, Kiełbasa ze spiżarni | |
Zakład Masarski „KRAWCZYK” Sp. z o.o. S. k. w Mleczkowie za sortymenty: Leberka z Mleczkowa, Pasztet z indyka, Szynka po włosku, Filet królewski, Kiełbasa swojska z Mleczkowa |
|
Zakład Mięsny POLIWCZAK S.K.A. w Mysłowicach za sortymenty: Metka wędzona, Golonko barowe, Szyneczka śląska, Meksykańska, Agatki-kiełbaski wieprzowe z szynki | |
Madej Wróbel Sp. z o.o. w Rudzie Śląskiej za sortymenty: Mielonka królewska/ Turystka, Schab z ziołami, kiełbasa olchowa, kabanosy z drobiem i Kiełbasa marynowana a’la alzacka | |
TARCZYŃSKI S.A. w Ujeźdźcu Małym za sortymenty: Szynka z kotła, Kiełbasa geesowska 300 g, Sucha jałowcowa Extra 150 g, Sucha myśliwska Extra 150 g, Kabanos wieprzowy Extra 130 g | |
Cztery produkty: |
|
Zakłady Mięsne SKIBA S.A. w Chojnicach za sortymenty: Schab nadziewany śliwką, Rolada boczkowa, Kiełbasa pieczona, Kiełbasa polska | |
Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp. kom. w Golejewie za sortymenty: Indyk w galarecie, Schab pieczony, Pieczona pierś z kurczaka, Pieczona z czosnkiem niedźwiedzim | |
Zakład Mięsny MOŚCIBRODY Sp. z o.o. w Mościbrodach za sortymenty: Frankfurterki myśliwskie z szynki KW SELECT 320 g, Schab wiejski z Mościbród KW SELECT, Szynka wiejska z Mościbród KW SELECT, Frankfurterki z szynki KW SELECT 320 g | |
Zakłady Mięsne PAMSO S.A. w Pabianicach za sortymenty: Pasztet z żurawiną, Golonka dębicka, Kiełbasa krakowska sucha, Kiełbasa Podkomorzy cienka | |
Zakłady Mięsne KAWIKS w Patokach za sortymenty: Kaszaneczka z jabłkiem i cebulką, Klopsiki w sosie pomidorowym, Schab naturalnie dobry, Pierogi z mięsem | |
Sokołów S.A. Oddział w Sokołowie Podlaskim za sortymenty: Kiełbasa z podlaskiej wędzarni, Kiełbasa szlachetna, Szynka sokołowska krucha, Szynka z liściem | |
Zakłady Mięsne „BYSTRY” Sp. z o.o. Sp. Kom. w Swarzędzu za sortymenty: Parówki wiedeńskie, Kiełbasa ustrzycka, Sos boloński z mięsem, Fasolka po bretońsku | |
PASEO Sp. z o.o. Sklep sieci Intermarche w Śremie za sortymenty: Kiełbasa wiejska, Kotlet De volaille z masłem, Kotleciki drobiowo-warzywne, Kiełbasa polska | |
Animex Foods Sp. z o.o. w Warszawie za sortymenty: Kiełbasa krakowska pieczona KW Select 80 g, Kiełbasa żywiecka z szynki Select 100 g, Kiełbasa krakowska sucha Select 100 g, Salami ostródzkie Select 100 g | |
Trzy produkty: | |
JAMIR Sobieraj i Wspólnicy Sp. J. w Bechcicach za sortymenty: Udko z kurczaka z pietruszką, Kiełbasa bechcicka, Smalec z mięsem |
|
Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp. z o.o. Zakład Produkcyjny w Czerwionce-Leszczynach za sortymenty: Udo z indyka wolno gotowane, Kotlet z piersi indyka, Cordon bleu z piersi indyka | |
Zakład Przetwórstwa Mięsa ANIOŁKOWSCY Justyna Stankiewicz, Sp. J. w Grudziądzu za sortymenty: Pasztet z kurkami, Kiełbasa schabowa, Polska |
|
SOKOŁÓW S.A. Oddział w Jarosławiu za sortymenty: Boczek pieczony KW Select, Schab z wędzarni KW Select porcja VAC i plastry, Szynka z wędzarni KW Select porcja VAC i plastry |
|
Zakłady Mięsne „PEKPOL Ostrołęka” S.A. w Ostrołęce za sortymenty: Kiełbasa kozacka, Schab kozacki, Szynka kozacka | |
Konsorcjum Mięsne OKRASA Grupa Południe Sp. z o.o. w Pilicy za sortymenty: Krokiety z pieczarkami i serem, Szynka dojrzewająca, Polędwica dojrzewająca |
|
Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach za sortymenty: Szynka wołowa, Golonka od Kołdrasa, Smalczyk z gospody | |
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SŁAWA” Sp. z o.o. w Sławie za sortymenty: Szynka wędzona czereśnią KW Select, Schab wędzony czereśnią KW Select, Kiełbasa wędzona czereśnią KW Select | |
WOY Sp. z o.o. w Sobawinach za sortyment: Szynka z pieca, Golonka gotowana, Czarne | |
Zakład Rzeźnicko – Wędliniarski Produkcja i Handel Łukasz Paszko w Trzciance za sortymenty: Kiełbasa serdelki, Kiełbasa szynkowa wieprzowa, Kiełbasa schabowa wieprzowa |
|
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Masarnia w Żukowie za sortymenty: Pasztet Leberka, Salceson kaszubski, Polędwica łososiowa surowa | |
Dwa produkty: | |
BOROWINA Zakład Mięsny, Podsiadły Sp. J. w Broszkach za sortymenty: Kiełbasa ze świniobicia, Szynka staropolska z nogą |
|
Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp. z o.o. w Chybiu za sortymenty: Golonkowa z indyka, Pierś z indyka gotowana | |
ZYCHOWICZ Przetwórstwo Mięsa Sp. kom. w Daleszycach za sortymenty: Schab pieczony faszerowany, Szynka zapiekana na maśle | |
MADALENA Sp. z o.o. Sklep sieci Intermarche w Dębnie za sortymenty: Kiełbasa z PRL-U, Krokiety a’la Kebab |
|
Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli za sortymenty: Pasztet myśliwski, Kabanos myśliwski | |
Wędzarnia Dubielak Sp. z o.o. w Gostyninie za sortymenty: Polędwica z naszej beczki, Szynka z naszej beczki | |
Zakład Mięsny LENARCIK Sp. z o.o. w Gotardach za sortymenty: Kiełbasa dojrzewająca palcówka, Salami z jelenia | |
Firma KABANOS Kojs Mirosław i Joanna Kojs – Kowalczyk Spółka Jawna w Jabłonce za sortymenty: Kiełbaski wiejskie, szynka tradycyjna od Kojsa | |
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Kaliskach za sortymenty: Ogonówka, Szynka wędzona | |
MIRT Sp. z o.o. Sklep sieci Intermarche w Knurowie za sortyment: Kiełbasa starowiejska, Boczek sztygara |
|
Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. w Łukowie za sortymenty: Kiełbasa zapiekana, Kiełbasa szlachecka | |
PPUH Celpunkt Michał Żyła w Radomiu za sortymenty: Kiełbasa wiejska, Schab górala | |
Zakład Przetwórstwa Mięsnego KUŚ Sp. K. w Rudzie Śląskiej za sortymenty: Krokiety z mięsem, Pierogi z mięsem |
|
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna Giżewska – Chrząszcz w Słupi Kapitulnej za sortymenty: Suszona z filetem, Filet pieczony | |
Balcerzak Sp. z o. o. w Wróblowie za sortymenty: Kindziuk z pieprzem KW 100 g, Kindziuk z czosnkiem KW 100 g | |
ELITE EXPEDITIONS Sp. z o. o., Zakład Przetwórstwa Dziczyzny w Zwierzyńcu za sortymenty: Steki z szynki dzika w marynacie pieprzowej, Steki z szynki dzika w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim |
|
Jeden produkt: | |
Zakład Mięsny WASĄG Sp. J. w Hedwiżynie za sortyment: Kabanosy rzemieślnicze EKO | |
Cedrob Foods S.A. w Katowicach za sortyment: Krakowska drobiowa z filetem 100 g KW Select | |
JBB BAŁDYGA Józef Bałdyga w Łysych za sortyment: Kiełbasa śląska z szynki Select 450g KW | |
AGRO – HANDEL Sp. z o.o w Mościszkach za sortyment: Kiełbasa firmowa | |
Bell Polska Sp. z o.o. w Niepołomicach za sortyment: Kiełbasa żywiecka z szynki plastry KW Select | |
Michna Food Sp. z o.o. Sp. K. w Ropuchach za sortyment: Policzki wieprzowe w sosie własnym 280 g KW Select |
Nagrodzone w Konkursie produkty mogą być znakowane znakiem „Produkt najwyższej jakości” 2025.
Przewodniczący Komisji Konkursowej
Kierownik Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB
dr inż. Piotr Szymański
Warszawa, dnia 15 maja 2025 roku