
Zakład Technologii Piwa i Słodu
Zakład Technologii Piwa i Słodu (ZP) powstał we wrześniu 1950 roku. Do roku 1989 zakres działalności Zakładu obejmował długoterminowe prace badawczo-rozwojowe z dziedziny piwowarstwa, słodownictwa i chmielarstwa, a ponadto ekspertyzy i szkolenia pracowników browarów w zakresie: kontroli analitycznej, mikrobiologicznej i oceny sensorycznej. Po roku 1989 Zakład kontynuował badania i współpracę z przemysłem na zasadzie umów partnerskich. W marcu 2013 roku Zakład został przekształcony w Pracownię Piwa i Słodu, która funkcjonowała w strukturze Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych do maja 2025 roku.
Od czerwca 2025 roku ponownie działamy jako Zakład Technologii Piwa i Słodu. Zajmujemy się oceną jakości i przydatności technologicznej jęczmienia browarnego i chmielu oraz doskonaleniem procesów z obszaru technologii: piwowarstwa, słodownictwa i chmielarstwa. Nasza oferta analityczna, oprócz szerokiego zakresu badań dla branży piwowarsko-słodowniczej i chmielarskiej, obejmuje badanie wartości odżywczej/energetycznej produktów rolno-spożywczych oraz analizę składników funkcjonalnych: błonnika pokarmowego i beta-glukanu. W obszarze analitycznym dla branż związanych z browarnictwem stosujemy zarówno Polskie Normy jak i metody międzynarodowe według MEBAK i ANALYTICA – EBC.
P.O. Kierownik Pracowni Piwa i Słodu
mgr inż. Dorota Michałowska
tel.: 22 606 36 23
22 849 04 18, 782 025 404
e–mail: dorota.michalowska@ibprs.pl
Kontakty
Nazwisko i Imię | Tytuł | Telefon | |
---|---|---|---|
Michałowska Dorota, p.o. Kierownik Zakładu | mgr inż. | 22 606 36 23; 22 849 04 18 | dorota.michalowska@ibprs.pl |
Królikowska Dorota | technik chemik analityk | 22 606 36 21 | dorota.krolikowska@ibprs.pl |
Świerczyńska Magdalena | inż. | 22 606 36 24 | magdalena.swierczynska@ibprs.pl |
Napiórkowski Marek | mgr inż. | 22 606 36 07 | marek.napiorkowski@ibprs.pl |
Mioduszewska Natalia | technik analityk | 22 606 36 22 | natalia.mioduszewska@ibprs.pl |
Ksit Monika | mgr inż. | 22 606 36 22 | monika.ksit@ibprs.pl |
Kurkul Kinga | 22 606 36 21 |
Akredytacja
Zakład Technologii Piwa i Słodu wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji.
Oferta analityczna
Zakład Technologii Piwa i Słodu. Oferta na badania.
Działalność badawcza obejmuje:
- ocenę przydatności technologicznej ziarna jęczmienia browarnego do celów słodowniczych, w tym nowych rodów i odmian proponowanych do uprawy w Polsce;
- ocena jakości i przydatności technologicznej chmielu;
- ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej dla surowców i produktów przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
- opracowywanie nowych i adaptacja europejskich metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu: słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
- doskonalenie technologii produkcji słodu, produktów chmielowych i piwa;
- opracowanie technologii zagospodarowywania odpadów produkcyjnych przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
- analizę komponentów smakowo-zapachowych piwa, chmielu i słodu.
Działalność usługowa obejmuje:
- ocenę jakości: surowców, półproduktów i produktów przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego dla klientów (zewnętrznych i wewnętrznych) przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych;
- kontrolę procesu produkcji słodu, piwa i produktów chmielowych, w tym ich utrwalania;
- badanie wartości odżywczej i energetycznej piwa oraz surowców i produktów rolno-spożywczych;
- badanie produktów rolno-spożywczych (w tym żywności funkcjonalnej) pod kątem zawartości błonnika pokarmowego i beta-glukanu;
- ekspertyzy dla podmiotów gospodarczych oraz instytucji kontroli urzędowej w zakresie: jakości surowców i produktów, przebiegu procesu technologicznego oraz analityki w obszarze piwowarstwa i słodownictwa;
- badanie piw, w tym bezalkoholowych, w zakresie spełniania wymogów przepisów krajowych i unijnych dot. informacji przekazywanej konsumentom;
- prowadzenie procesów technologicznych z zakresu słodownictwa w skali mikrotechnicznej;
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- szkolenia w zakresie fizykochemicznych i instrumentalnych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.