tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Zakład Technologii Piwa i Słodu

Zakład Technologii Piwa i Słodu (ZP) powstał we wrześniu 1950 roku. Do roku 1989 zakres działalności Zakładu obejmował długoterminowe prace badawczo-rozwojowe z dziedziny piwowarstwa, słodownictwa i chmielarstwa, a ponadto ekspertyzy i szkolenia pracowników browarów w zakresie: kontroli analitycznej, mikrobiologicznej i oceny sensorycznej. Po roku 1989 Zakład kontynuował badania i współpracę z przemysłem na zasadzie umów partnerskich. W  marcu 2013 roku Zakład został przekształcony w Pracownię Piwa i Słodu, która funkcjonowała w strukturze Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych do maja 2025 roku.

Od czerwca 2025 roku  ponownie działamy jako Zakład Technologii Piwa i Słodu. Zajmujemy się oceną jakości i przydatności technologicznej jęczmienia browarnego i chmielu oraz doskonaleniem procesów z obszaru technologii: piwowarstwa, słodownictwa i chmielarstwa. Nasza oferta analityczna, oprócz szerokiego zakresu badań dla branży piwowarsko-słodowniczej i chmielarskiej, obejmuje badanie wartości odżywczej/energetycznej produktów rolno-spożywczych oraz analizę składników funkcjonalnych: błonnika pokarmowego i beta-glukanu. W obszarze analitycznym dla branż związanych z browarnictwem stosujemy zarówno Polskie Normy jak i metody międzynarodowe według MEBAK i ANALYTICA – EBC.

P.O. Kierownik Pracowni Piwa i Słodu

mgr inż. Dorota Michałowska
tel.: 22 606 36 23
22 849 04 18, 782 025 404
e–mail: dorota.michalowska@ibprs.pl 

Kontakty
Nazwisko i ImięTytułTelefone-mail
Michałowska Dorota, p.o. Kierownik Zakładumgr inż.22 606 36 23; 22 849 04 18 dorota.michalowska@ibprs.pl
Królikowska Dorotatechnik chemik analityk22 606 36 21dorota.krolikowska@ibprs.pl
Świerczyńska Magdalenainż.22 606 36 24magdalena.swierczynska@ibprs.pl
Napiórkowski Marekmgr inż.22 606 36 07marek.napiorkowski@ibprs.pl
Mioduszewska Nataliatechnik analityk22 606 36 22natalia.mioduszewska@ibprs.pl
Ksit Monikamgr inż.22 606 36 22monika.ksit@ibprs.pl
Kurkul Kinga22 606 36 21
Akredytacja

Zakład Technologii Piwa i Słodu wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji.

Zakres Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 

Oferta analityczna

Zakład Technologii Piwa i Słodu. Oferta na badania.

Działalność badawcza obejmuje:

  • ocenę przydatności technologicznej ziarna jęczmienia browarnego do celów słodowniczych, w tym nowych rodów i odmian proponowanych do uprawy w Polsce;
  • ocena jakości i przydatności technologicznej chmielu;
  • ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej dla surowców i produktów przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
  • opracowywanie nowych i adaptacja europejskich metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu: słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
  • doskonalenie technologii produkcji słodu, produktów chmielowych i piwa;
  • opracowanie technologii zagospodarowywania odpadów produkcyjnych przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
  • analizę komponentów smakowo-zapachowych piwa, chmielu i słodu.

Działalność usługowa obejmuje:

  • ocenę jakości: surowców, półproduktów i produktów przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego dla klientów (zewnętrznych i wewnętrznych) przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych;
  • kontrolę procesu produkcji słodu, piwa i produktów chmielowych, w tym ich utrwalania;
  • badanie wartości odżywczej i energetycznej piwa oraz surowców i produktów rolno-spożywczych;
  • badanie produktów rolno-spożywczych (w tym żywności funkcjonalnej) pod kątem zawartości błonnika pokarmowego i beta-glukanu;
  • ekspertyzy dla podmiotów gospodarczych oraz instytucji kontroli urzędowej w zakresie: jakości surowców i produktów, przebiegu procesu technologicznego oraz analityki w obszarze piwowarstwa i słodownictwa;
  • badanie piw, w tym bezalkoholowych, w zakresie spełniania wymogów przepisów krajowych i unijnych dot. informacji przekazywanej konsumentom;
  • prowadzenie procesów technologicznych z zakresu słodownictwa w skali mikrotechnicznej;

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • szkolenia w zakresie fizykochemicznych i instrumentalnych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.

 

 

Ankieta badań satysfakcji Klienta IBPRS