Z radością informujemy o rozpoczęciu współpracy pomiędzy Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (IBPRS-PIB) a Uniwersytetem Federalnym Tocantins (UFT) w Brazylii.
Wspólne działania badawcze koncentrować się będą głównie na prowadzeniu projektów mających na celu określenie przydatności, analizie składu chemicznego i jakości oleju z palmy Macaúba (Acrocomia aculeata) – surowca o ogromnym potencjale zarówno w przemyśle spożywczym, jak i jako zrównoważone źródło biopaliw.
W badaniach prowadzonych na UFT stwierdzono również, że Palma Macaúba pomaga w sekwestracji dwutlenku węgla, co świadczy o jej pozytywnym znaczeniu dla środowiska i może być włączona do inicjatyw zrównoważonego rozwoju, pomagając w łagodzeniu zmian klimatycznych i ochronie bioróżnorodności.
Naszym celem jest nie tylko pogłębienie wiedzy o właściwościach tego wartościowego oleju, ale także rozwój innowacyjnych technologii przetwórstwa i jego zastosowań. To kolejny krok w stronę zrównoważonego rozwoju, współpracy naukowej i transferu wiedzy.