tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Konkurs o stypendium doktoranckie w projekcie NCN OPUS 27

IBPRS-PIB ogłasza konkurs o stypendium doktoranckie w projekcie OPUS 27 pn.

„Rola metabolomu wybranych szczepów grzybów w procesie dojrzewania mięsa wołowego metodą na sucho” (nr 2024/53/B/NZ9/01101) finansowanym przez Narodowe Centrum Nauki, realizowane w Zakładzie Biotechnologii.

Rola: doktorant

Liczba stanowisk: 1

Nazwa jednostki: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy

Wymagania:

  • ukończone studia II stopnia na kierunku chemia, biologia, biotechnologia, technologia żywności i żywienia lub kierunku pokrewnym (tytuł magistra uzyskany przed 1 października 2025 r.);
  • wiedza oraz umiejętności praktyczne w zakresie zagadnień z obszaru toksykologii żywności, biologii molekularnej, analizy metagenomicznej;
  • podstawowa wiedza oraz umiejętności praktyczne w zakresie zagadnień z obszaru technologii mięsa;
  • umiejętność opracowywania sprawozdań/raportów z przeprowadzonych analiz i eksperymentów;
  • znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na posługiwanie się literaturą naukową;
  • praktyczna znajomość programów Word, Excel oraz Power Point;
  • silna motywacja do pracy naukowej, zaangażowanie w realizację zaplanowanych badań, umiejętność pracy indywidualnej oraz zespołowej, samodzielność;
  • dyspozycyjność, rzetelność, terminowość, pracowitość i odpowiedzialność za powierzone prace;
  • dodatkowym atutem będzie chęć realizacji pracy doktorskiej z tematyki projektu (konieczna rekrutacja do Szkoły Doktorskiej „AgroTechBio PhD”).

Stanowisko 1 – opis zadań:

Wykonywanie sekwencjonowania amplikonu ITS i 16S rDNA przy użyciu sekwencjonowania nowej generacji. Izolacja DNA grzybów i bakterii, przygotowanie biblioteki DNA. Analiza bioinformatyczna danych z NGS. Wprowadzanie danych do komputera, wstępna analiza i interpretacja wyników w oparciu o dostępne dane literaturowe oraz opracowywanie raportów/sprawozdań. Udział w przygotowaniu próbek mięsa do badań. Wykonywanie oznaczeń i pomiarów wybranych cech jakościowych mięsa w trakcie dojrzewania. Aktywny w udział w spotkaniach zespołu, konferencjach naukowych oraz pisaniu i redagowaniu publikacji. Realizacja pracy doktorskiej z tematyki projektu.

Kandydaci oceniani będą przede wszystkim pod kątem kompetencji do realizacji zadań określonych w projekcie.

Typ konkursu NCN: OPUS – NZ

Termin składania ofert: 18 sierpnia 2025, godz. 23:59

Forma składania ofert: e-mail

marta_chmiel@sggw.edu.pl

edyta.juszczuk-kubiak@ibprs.pl

Warunki zatrudnienia

Okres pobierania stypendium w projekcie wynosić będzie 12 miesięcy, od 01.10.2025 do 30.09.2026, z możliwością przedłużenia do 36 miesięcy. Wysokość stypendium to 2500 zł/miesięcznie z możliwością zwiększenia wysokości stypendium po 1 roku. Stypendia przyznawane będą na podstawie umowy stypendialnej. Dodatkowe informacje dotyczące stypendiów i projektu kandydaci mogą uzyskać bezpośrednio od Kierownika Projektu dr hab. Marty Chmiel (marta_chmiel@sggw.edu.pl) oraz dr hab. Edyty Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB (edyta.juszczuk-kubiak@ibprs.pl).

Dodatkowe informacje

Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z Regulaminem przyznawania stypendiów naukowych NCN w projektach badawczych finansowanych ze środków Narodowego Centrum Nauki (Załącznik do uchwały Rady NCN nr 25/2024 z dnia 4 marca 2024 r.).

Rekrutacja jest dwuetapowa i obejmuje:

  1. weryfikację formalną aplikacji i ocenę merytoryczną złożonych dokumentów (do 20 sierpnia 2025)
  2. rozmowę kwalifikacyjną (bezpośrednią lub za pomocą narzędzi przeznaczonych do komunikowania się na odległość) z wybranymi kandydatami po uprzednim uzgodnieniu terminu (nie później niż w dniu 25 sierpnia 2025).

Termin rozstrzygnięcia konkursu: 26 sierpnia 2025.

Wymagane dokumenty aplikacyjne:

  1. CV/życiorys (zawierający m.in.: dane kontaktowe, przebieg dotychczasowej edukacji, wraz z tytułami prac dyplomowych, osiągnięcia – publikacje naukowe, wystąpienia konferencyjne, projekty naukowe, szkolenia i staże, posiadane certyfikaty)
  2. Kopia dyplomu lub zaświadczenie o planowanym terminie obrony
  3. Mile widziany list polecający od opiekuna naukowego lub promotora pracy magisterskiej
  4. Streszczenie pracy magisterskiej (maksymalnie 2 strony A4 – w streszczeniu należy uwzględnić m.in. stosowane w pracy magisterskiej metody badawcze)
  5. Kopie/skany dokumentów potwierdzających kwalifikacje.

Prosimy o przesyłanie aplikacji wraz z dokumentacją wyłącznie drogą elektroniczną na adres e-mail: edyta.juszczuk-kubiak@ibprs.pl, tytuł: ”Konkurs o stypendium naukowe NCN OPUS 27”.

Komisja Rekrutacyjna zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia rozmowy z wybranymi kandydatami, którzy zostali ocenieni najwyżej na podstawie informacji zawartych w dokumentach aplikacyjnych (o terminie ewentualnej rozmowy wybrani kandydaci zostaną poinformowani telefonicznie/mailowo).

Zastrzega się możliwość zakończenia konkursu bez rozstrzygnięcia.

W przypadku braku aplikacji spełniających wymagania konkurs może zostać przedłużony.

Prosimy o załączenie w CV/życiorysie następującego oświadczenia: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w celu przeprowadzenia konkursu o stypendium doktoranckie, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne

rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE z 2016 r. Nr L 119, s. 1), oraz zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (tj. z dnia 30 sierpnia 2019 r. Dz.U. z 2019 r. poz. 1781.”

Klauzula informacyjna: Wszelkie dane osobowe jakie zostaną przekazane przez Pana/Panią w prowadzonym konkursie o stypendium doktoranckie w projekcie OPUS 27 pn. „Rola metabolomu wybranych szczepów grzybów w procesie dojrzewania mięsa wołowego metodą na sucho” (nr 2024/53/B/NZ9/01101) będą przetwarzane przez IBPRS-PIB w celu przeprowadzenia wyżej wymienionego konkursu zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE z 2016 r. Nr L 119, s. 1), zwanego dalej RODO oraz zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (tj. z dnia 30 sierpnia 2019 r. Dz.U. z 2019 r. poz. 1781.

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Administratorem Danych Osobowych jest IBPRS-PIB, z siedzibą w Warszawie przy ul. Rakowieckiej 36, 02-532 Warszawa. Dane osobowe przechowywane będą do czasu zakończenia postępowania konkursowego prowadzonego przez IBPRS-PIB, nie dłużej niż do dnia 30 września 2025 r.

W IBPRS-PIB powołany został Inspektor Ochrony Danych nadzorujący prawidłowość przetwarzania danych osobowych, z którym można skontaktować się za pośrednictwem adresu e-mail: ludwik.najdychor@ibprs.pl.

Pana/Pani Dane Osobowe będą udostępniane Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z siedzibą w Warszawie (02 – 787 Warszawa) przy ul. Nowoursynowskiej 166 wyłącznie na potrzeby postępowania konkursowego (SGGW jest Liderem Projektu, na potrzeby którego realizowany jest Konkurs).

Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest wymogiem do uczestnictwa w postępowaniu konkursowym oraz ewentualnego uzyskania stypendium.

Pani/Pana dane nie będą przetwarzanie w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania.

Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO bądź ww. ustawy o ochronie danych osobowych.