tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

IBPRS-PIB uczestniczy we wszystkich pracach projektu badawczo – rozwojowego pt. „Racjonalizacja produkcji nowych wyrobów opartych na wykorzystaniu surowców przechowywanych w zoptymalizowanej technologii chłodniczej”

  • Numer projektu: FESL.01.02-IP.01-08E1/24-003 
  • Akronim projektu: FESL

Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych technologii regulowanego chłodzenia, które: 

  • znacząco ograniczają straty surowców (m.in. pleśnienie, gnicie, schnięcie),
  • wydłużają okres przechowywania z zachowaniem wysokiej jakości,
  • zmniejszają zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych,
  • optymalizują koszty operacyjne i zwiększają efektywność produkcji.

Projekt obejmuje: 

  • rozwiązania ograniczające straty surowców oraz zużycie energii
  • stanowisko badawcze w postaci instalacji chłodniczej z systemem odzysku ciepła,
  • precyzyjny monitoring parametrów środowiskowych online (temperatura, wilgotność, przepływ powietrza),
  • zastosowanie ekologicznych czynników chłodniczych (propan R290),
  • opracowanie metodyki analizy śladu węglowego.

Kierownik projektu: dr hab. inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, prof. IBPRS-PIB

Realizacja projektu: 01.01.2025-31.12.2026

Instytucja Finansująca: Województwo Śląskie – Śląskie Centrum Przedsiębiorczości z siedzibą w Chorzowie

        • Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027 (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego)
        • FESL.01.02-IP.01-099/24
        • Priorytet: FESL.01.00-Fundusze Europejskie na inteligentny rozwój dla Działania: FESL.01.02-Badania, rozwój i innowacje w przedsiębiorstwach

Wysokość środków finansowych ogółem przyznanych na realizację projektu:
3 516 667,88 PLN
dla IBPRS – PIB: 1 073 963,57 PLN

Streszczenie projektu: 

Założeniem projektu jest przeprowadzenie prac badawczo – rozwojowych mających na celu redukcję strat surowca – chrzanu i ogórków w procesie ich przechowywania w cyklu produkcyjnym. Będzie to możliwe do osiągnięcia, dzięki opracowaniu kontrolowanych warunków przechowywania przy zastosowaniu technologii opartej na regulowanym przechowywaniu przy użyciu aparatury chłodniczej. Obecnie chrzan przechowywany jest w kopcach lub w magazynie, co przekłada się na jego kondycję, jędrność, temperaturę, późniejszą obróbkę w procesie przygotowania do produkcji, a ostatecznie na jakość wytworzonych z niego produktów. Ogórki dostarczane są w różnych opakowaniach, czasie oraz różnym transportem, co przekłada się na ich kondycję, jędrność, temperaturę, a ostatecznie na jakość wytworzonych z nich produktów. Zastosowanie ujednoliconych i kontrolowanych warunków pozwoli na dostosowanie temperatury przechowywania by zredukować zachodzące procesy schnięcia, pleśnienia i gnicia oraz osiągnąć surowiec jakości porównywalnej do surowca świeżego. Wszystkie działania w projekcie są planowane i projektowane z uwzględnieniem optymalizacji zasobów w pełnym cyklu od przechowywania, aż do jego przetwórstwa. Podjęte zostaną również próby przetworzenia surowca świeżego w półprodukt – przecier chrzanowy, który po zapakowaniu w worki będzie również przechowywany. Umożliwi wydłużenie okresu produkcji podyktowanej dotychczas sezonową dostępnością surowca. Zaplanowane prace dotyczą całego procesu produkcyjnego przekładając się na zasadniczą poprawę efektywności procesów biznesowych Wnioskodawcy w zakresie przetwórstwa surowców. Dzięki ich realizacji osiągnięte zostaną zaplanowane rezultaty z zachowaniem poszanowania dla środowiska i efektywnego wykorzystania zasobów naturalnych. Realizacja projektu spowoduje realne zmiany w zakresie zrównoważonej produkcji wyrobów końcowych

Słowa kluczowe: ogórek; chrzan korzeń; kontrolowane przechowalnictwo; regulowane chłodzenie; instalacje chłodnicze propanowe; odzysk ciepła; ślad węglowy

Głównym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych technologii regulowanego chłodzenia, które pozwolą znacząco zmniejszyć straty surowców w procesie przechowywania. Projekt koncentruje się na stworzeniu efektywnych rozwiązań technologicznych, które umożliwią precyzyjną kontrolę parametrów środowiskowych w komorach chłodniczych, takich jak temperatura, wilgotność czy przepływ powietrza. Innowacyjne podejście pozwoli na wydłużenie okresu przechowywania surowców przy jednoczesnym zachowaniu ich wysokiej jakości, co przełoży się na zwiększenie efektywności produkcji i obniżenie kosztów operacyjnych.

 

Więcej na stronie projektu:
https://maspex.com/o-firmie/projekty-ue/

      •