Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego- Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Starołęcka 40, 60-687 Poznań.
Zakres zadań dla kandydata:
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej i projektów zewnętrznych,
- Inicjowanie nowych kierunków badawczych,
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych,
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań,
- Uczestnictwo w badaniach zleconych,
- Opracowywanie ekspertyz i opinii dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- stopień doktora w dyscyplinie technologia żywności i żywienia lub towaroznawstwo lub innej umożliwiającej efektywną pracę naukowo-badawczą w zakresie zainteresowań zakładu,
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań właściwości technologicznych i żywieniowych hydrokoloidów w tym skrobi naturalnych i modyfikowanych oraz właściwości reologicznych i strukturalnych hydrokoloidów oraz możliwości ich zastosowania w produkcji żywności w celu poprawy jakości żywieniowej i zdrowotnej produktów spożywczych;
- dorobek naukowy: co najmniej 10 publikacji w czasopismach posiadających IF znajdujących się w bazie JCR oraz sumaryczny współczynnik IF nie niższy niż 45;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań aplikacyjnych w postaci min. 1 zgłoszenia patentu krajowego lub zagranicznego;
- dobra znajomość teoretyczna i praktyczna wiedzy w obszarze: technologii żywności, w szczególności modyfikacji skrobi, znajomość technik analiz fizykochemicznych produktów skrobiowych w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności;
- doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej;
- doświadczenie w pracy komitetów konferencji naukowych;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego (potwierdzone certyfikatem na poziomie co najmniej B2) w mowie i piśmie;
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (cv),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
- opinia samodzielnego pracownika naukowego stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 16.11.2023 r.