W ubiegły piątek otworzyliśmy wybrane laboratoria dla zwiedzających. Można było zobaczyć laboratoria Zakładu Mikrobiologii, Zakładu Technologii Fermentacji oraz Halę Półtechniki, gdzie znajduje się nasz zestaw bioreaktorów do produkcji biopreparatów.
Na początku zwiedzający obejrzeli film przedstawiający w skrócie naukową i wdrożeniową działalność Instytutu w zakresie tworzenia nowych technologii służących gospodarce o obiegu zamkniętym. Następnie goście odwiedzili laboratoria Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych. Tu gromadzi się specjalnie wyselekcjonowane bakterie, drożdże i grzyby pochodzących z żywności oraz ze środowiska jej produkcji. To właśnie te mikroorganizmy odgrywają kluczową rolę w procesach biotechnologicznych przemysłu rolno-spożywczego.
Dr inż. Justyna Nasiłowska – opowiadała o procesach pozyskiwania materiału biologicznego, selekcji, warunkach i sposobach jego przechowywania oraz udostępniania kultur bakteryjnych do badań i prac rozwojowych.
Dr inż. Łukasz Woźniak – wprowadził zwiedzających w zagadnienia dotyczące metod analitycznych niezbędnych do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności.
Inżynier Piotr Pisarek – przedstawił proces produkcji preparatów mikrobiologicznych i zasadę działania bioreaktorów.
Dziękujemy wszystkim zainteresowanym projektami powstającymi w IBPRS-PIB!
Dziękujemy za wizytę podczas Dni Otwartych Funduszy Europejskich – polecamy swoje usługi w zakresie biotechnologii rolno-spożywczej.
Fotorelacja z wydarzenia: