tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Szanowni Państwo,

 

Szanowni Państwo,

Zapraszam serdecznie na seminaria doktoranckie.

Przypominamy jednocześnie o zachowaniu reżimu sanitarnego i obowiązku uczestnictwa w seminarium wszystkich samodzielnych pracowników naukowych.

W przypadku braku możliwości osobistego uczestnictwa w seminarium będzie możliwość uczestnictwa on-line na platformie Zoom. Dane dostępowe będą przekazywane zainteresowanym drogą mailową dzień przed seminarium.

Seminaria odbywają się o godz. 9:00 lub bezpośrednio po zakończeniu Seminarium Instytutowego w Sali A przy ul. Rakowieckiej 36.

Prosimy o zgłaszanie się do wystąpień osób zainteresowanych rozwojem naukowym.

Przypominamy, że jednym z wymogów niezbędnych do otwarcia przewodu doktorskiego jest prezentacja założeń pracy doktorskiej w otwartym wystąpieniu oraz dyskusja nad tymi założeniami.

Na każdym seminarium będzie lista obecności jak również przygotowana zostanie krótka notatka potwierdzająca wystąpienie oraz dyskusję. Oba dokumenty będą potrzebne podczas otwierania przewodu doktorskiego w IBPRS-PIB.

 

Lp. Data
Autor
(tytuł, imię i nazwisko, jedn. organizacyjna)

Tytuł wystąpienia

1.        25.04.2024 mgr inż. Magdalena Cywińska-Antonik (ZO) Wykorzystanie enzymów do redukcji zawartości cukrów w sokach owocowych
2.        16.05.2024 mgr inż. Justyna Susik Studia nad pozyskiwaniem oleju kukurydzianego spożywczego z ubocznego produktu pofermentacyjnego z zastosowaniem technologii zachowawczej
3.        06.06.2024 mgr inż. Łukasz Ściubak Optymalizacja składu mieszanek biomasy i biomasy odpadowej dla procesu spalania w kotle instalacji energetycznej małej mocy
mgr inż. Marta Kowalska Zastosowanie wybranych procesów przetwórczych w celu ograniczania zawartości glikozydów alkaloidowych w żywności
4.        13.06.2024 mgr inż. Marta Modrzewska (ZA) Wpływ grzybów Trichoderma spp. na biotransformację wybranych toksyn grzybów Fusarium
5.        mgr inż. Joanna Kanabus (ZA) Wpływ modelowych procesów przetwórczych stosowanych w technologii żywności na stabilność i profil kannabinoidów oraz terpenów z Cannabis sativa L. var. sativa
6.        20.06.2024 mgr inż. Patrycja Jankowska (ZK) Charakterystyka fizyko-chemiczna otrzymanych preparatów skrobiowych. Wyniki badań układów modelowych
mgr inż. Marta Baniak
7.        27.06.2024 mgr inż. Paulina Średnicka (ZM) Interakcje związków endokrynnie czynnych obecnych w żywności z mikrobiotą jelitową człowieka
8.        mgr inż. Adrianna Bojarczuk (ZO) Ocena wpływu przetwarzania i przechowywania produktów roślinnych na zawartość skrobi opornej oraz wpływ jej spożycia na gospodarkę węglowodanową u ludzi
9.    04.07.2024 mgr Agnieszka Zapaśnik (ZM) Potencjał zastosowania grzybów podstawkowych do degradacji wybranych mykotoksyn na przykładzie rodzaju  Pleurotus
10.    mgr inż. Dziyana Shymialevich (ZM) Wykorzystanie skojarzonego działania bakteriofagów i wysokiego ciśnienia hydrostatycznego do zapewnienia bezpieczeństwa i poprawy jakości mikrobiologicznej żywności pochodzenia roślinnego”  – postępy w realizacji pracy doktorskiej
11.    25.07.2024 mgr Aleksandra Golonko Wpływ modyfikacji struktury na właściwości fizykochemiczne i biologiczne wybranych naturalnych bioaktywnych związków fenolowych mających znaczenie w żywieniu człowieka.
12.    05.09.2024 Msc Zhe Chen (ZO) Enhancement in the storage quality of fresh-cut carrots and pumpkins using supercritical carbon dioxide treatment: Impact on microbial and enzyme activities and bioactive compounds
13. 12.09.2024 mgr inż. Adam Pierzgalski (ZA) Przepuszczalność przezbłonowa zearalenonu i jego metabolitów na przykładzie modelu in vitro opartego o linie komórkowe Caco-2
14.
12.09.2024
mgr inż. Paulina Emanowicz (ZM) Ocena biologicznego potencjału bakterii probiotycznych następnej generacji Akkermansia muciniphila  i Feacalibacterium prausnitzii w neutralizacji obesogennej aktywności wybranych analogów bisfenolu A jako zanieczyszczeń chemicznych żywności
15. 19.09.2024 Mgr Monika Kowalczyk Ocena wpływu ftalanów jako zanieczyszczeń żywności na zaburzenia aktywności endokrynnej tkanki tłuszczowej w kontekście otyłości i chorób metabolicznych człowieka – badania na modelu in vitro
16. 05.12.2024 mgr inż. Bartłomiej Ruda Optymalizacja procesu wędzenia i jej wpływ na poziom WWA  oraz jakość sensoryczną i mikrobiologiczną produktu mięsnego

Aktualne na dzień: 24-06-2024 r.