Szanowni Państwo,
Szanowni Państwo,
Zapraszam serdecznie na seminaria doktoranckie.
Przypominamy jednocześnie o zachowaniu reżimu sanitarnego i obowiązku uczestnictwa w seminarium wszystkich samodzielnych pracowników naukowych.
W przypadku braku możliwości osobistego uczestnictwa w seminarium będzie możliwość uczestnictwa on-line na platformie Zoom. Dane dostępowe będą przekazywane zainteresowanym drogą mailową dzień przed seminarium.
Seminaria odbywają się o godz. 9:00 lub bezpośrednio po zakończeniu Seminarium Instytutowego w Sali A przy ul. Rakowieckiej 36.
Proszę o zgłaszanie się do wystąpień osób zainteresowanych rozwojem naukowym.
Przypominam, że jednym z wymogów niezbędnych do otwarcia przewodu doktorskiego jest prezentacja założeń pracy doktorskiej w otwartym wystąpieniu oraz dyskusja nad tymi założeniami.
Na każdym seminarium będzie lista obecności jak również przygotowana zostanie krótka notatka potwierdzająca wystąpienie oraz dyskusję. Oba dokumenty będą potrzebne podczas otwierania przewodu doktorskiego w IBPRS.
Pozdrawiam serdecznie,
dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS
Kierownik Pracowni Technologicznej
Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych
biuro: +48 22 606 36 03
kom.: +48 695 090 885
e-mail: krystian.marszalek@ibprs.pl
Lp | Data | Prelegent | Temat wystąpienia |
1 | 19.01.2023 | dr Amin Mousavi Khaneghah (ZO) | „Writing, what we need and what we have” |
2 | 26.01.2023 | mgr inż. Michał Wójcicki (ZM) | Antybiotykooporność pałeczek Salmonella wyizolowanych z różnych ogniw łańcucha żywnościowego – prezentacja postępów badań do pracy doktorskiej |
23.02.2023 | dr Amin Mousavi Khaneghah (ZO) | „Writing, what we need and what we have” | |
3 | 09.03.2023 godz. 10:00 |
mgr inż. Justyna Nasiłowska | „Stan fizjologiczny wybranych patogenów w sokach z warzyw korzeniowych po procesie utrwalania wysokim ciśnieniem – podsumowanie wyników badań przed obroną pracy doktorskiej” |
4 | 23.03.2023 | dr Amin Mousavi Khaneghah | „Writing, what we need and what we have” |
5 |
23.03.2023 |
mgr Zhe Chen (ZO) | Application of supercritical carbon dioxide for the quality of RTE fruit and vegetables |
6 |
06.04.2023 |
dr inż. Agnieszka Stelmaszczyk-Kusz | Wpływ wybranych czynników na spożycie fruktozy przez osoby starsze |
7 | 20.04.2023 | dr Amin Mousavi Khaneghah | „Writing, what we need and what we have” |
8 | 18.05.2023 | mgr inż. Aleksandra Golonko (SD) | Wpływ modyfikacji struktury na właściwości fizykochemiczne i biologiczne wybranych naturalnych bioaktywnych związków fenolowych mających znaczenie w żywieniu człowieka”- postępy w realizacji pracy doktorskiej |
9 | 25.05.2023 | mgr inż. Justyna Susik | Studia nad pozyskiwaniem oleju kukurydzianego spożywczego z ubocznego produktu pofermentacyjnego z zastosowaniem technologii zachowawczej |
mgr inż. Edyta Ksieniewicz – Woźniak | Wpływ procesu technologicznego produkcji piwa pszenicznego na poziom zawartości toksyn i ich metabolitów | ||
10 | 01.06.2023 | mgr inż. Michał Wójcicki (ZM) | Wykorzystanie potencjału bakteriofagów w biokontroli wybranych bakterii z rzędu Enterobacterales występujących w łańcuchu żywnościowym – podsumowanie wyników badań do pracy doktorskiej. |
mgr inż. Łukasz Ściubak (SD) | Optymalizacja składu mieszanek biomasy i biomasy odpadowej dla procesu spalania w kotle instalacji energetycznej małej mocy. | ||
11 | ODWOŁANE | mgr inż. Paulina Emanowicz | Ocena biologicznego potencjału bakterii probiotycznych następnej generacji w neutralizacji obesogennej aktywności zanieczyszczeń chemicznych żywności |
mgr inż. Monika Kowalczyk | Ocena wpływu ftalanów jako zanieczyszczeń żywności na zaburzenia aktywności endokrynnej tkanki tłuszczowej w kontekście otyłości i chorób metabolicznych człowieka – badania na modelu in vitro | ||
12 | 21.09.2023 | mgr inż. Joanna Kanabus (ZA) | Wpływ procesu technologicznego produkcji wybranych środków spożywczych na bazie Cannabis sativa L. var. Sativa na profil kannabinoidów i terpenów. |
mgr inż. Paulina Emanowicz (ZM) | Ocena biologicznego potencjału bakterii probiotycznych następnej generacji w neutralizacji obesogennej aktywności zanieczyszczeń chemicznych żywności | ||
13 | 28.09.2023 | mgr inż. Marta Modrzewska (ZA) | Pochodne glukozydowe toksyn HT-2 i T-2 – metabolity grzybów Trichoderma czy Fusarium? |
mgr Paulina Średnicka (ZM) | Interakcje związków endokrynnie czynnych obecnych w żywności | ||
14 | 26.10.2023 | mgr inż. Dorota Michałowska (ZO) | Wykorzystanie cyfrowej analizy obrazu do oceny wartości technologicznej jęczmienia browarnego – prezentacja wyników |
16 | 21.11.2023 | mgr Adrianna Bojarczuk | Zmiany zawartości skrobii opornej w produktach roślinnych podczas przetwarzania i przechowywania |
Aktualne na dzień 13-09-2023 r.