W pierwszy weekend marca mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w Europejskim Forum Rolniczym organizowanym przez fundację EFRWP we współpracy z Agro Promotion od 2011 roku w Jasionce. Podczas wydarzenia, debat oraz spotkań z udziałem przedstawicieli polskiej oraz europejskiej polityki poruszane były zagadnienia dot. perspektyw rolnictwa w Unii Europejskiej. Konferencji towarzyszyły prezentacje innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa oraz panele tematyczne z udziałem ekspertów, naukowców, producentów oraz dostawców najnowszych technologii w sektorze rolniczym. W tym roku mieliśmy okazję uczestniczyć w panelach dyskusyjnych pod tytułem: „Efektywna produkcja rolnicza a realizacja celów środowiskowych i społecznych”, „Wspólna Polityka Rolna UE w nowej perspektywie budżetowej”, „Innowacje w branży rolno-spożywczej” oraz „Stan i perspektywy rozwoju wymiany handlowej towarów i usług rolniczych z krajami pozaeuropejskimi”. W panelach udział wzięli między innymi: Phil Hogan, Komisarz UE ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich UE, prof. Jerzy Buzek, Przewodniczący Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii w Parlamencie Europejskim, Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Zagórski, Minister Cyfryzacji, dr Ryszard Zarudzki, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wielu znakomitych gości.
Drugiego dnia Forum odbył się również Dialog obywatelski/Debata o przyszłości europejskiego rolnictwa: „Polityka zrównoważonego rozwoju szansą dla obszarów wiejskich w Polsce” w którym udział wzięli Mateusz Morawiecki, Prezes Rady Ministrów RP, Phil Hogan, Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Władysław Kosiniak-Kamysz, Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego.
IBPRS zorganizował stoisko, na którym zaprezentowaliśmy naszą współpracę z przemysłem oraz zakres działalności. Przygotowaliśmy degustacje produktów opracowanych na naszych recepturach oraz wyprodukowanych na podstawie naszych technologii. Były to między innymi soki firmy Premium Rossa, oleje firmy Złotopolskie oraz wędliny tradycyjne i ekologiczne Jasiołka. Nie zabrakło również lodów oraz past smakowych opracowanych w naszym Instytucie. Na naszym stoisku można było spróbować również chleba gryczanego, bezglutenowego z piekarni Lubaszko oraz kupić drożdże winiarskie i do miodów pitnych.
Uważamy Europejskie Forum Rolnicze za bardzo udane. Składamy wielkie gratulacje organizatorom. Do zobaczenia za rok!