
Niezmiernie miło nam poinformować, że IBPRS-PIB dołączył do Festiwalu Nauki.
W dniach 19 – 28 września 2025 w Warszawie rozpocznie się 29. edycja Festiwalu Nauki – największego i najstarszego święta nauki. Na publiczność czeka 996 wydarzeń popularnonaukowych organizowanych przez 125 jednostek!
Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych IBPRS-PIB przygotował warsztaty pt. „Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności”. Podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. Na Uczestników będą czekać testy na daltonizm, Goście Festiwalu będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności, a także wezmą udział m.in. w eksperymentach z zastosowaniem metody trójkątowej.
Na warsztaty obowiązują zapisy.
Więcej szczegółów pod adresem: https://festiwalnauki.edu.pl/spotkania/jak-przebiega-profesjonalna-analiza-sensoryczna-zywnosci
W ramach tegorocznego Festiwalu Nauki odbędą się m.in. wykłady, wystawy, warsztaty czy gry edukacyjne. Otwarte drzwi do instytucji badawczych pozwolą uczestniczyć w codziennej pracy naukowców i poznania nauki wszystkimi zmysłami. Niektóre wydarzenia będą relacjonowane online. W ramach Festiwalu odbędą się m.in. debaty i wydarzenia specjalne organizowane przez Radę Programową, podczas których będą poruszane takie tematy jak technologie kwantowe, czy sztuczna inteligencja. Goście Festiwalu będą mogli także uczestniczyć w spotkaniach całodniowych mających wiele różnorodnych atrakcji w postaci pokazów, wystaw, warsztatów, konkursów czy wycieczek naukowych.
Program wszystkich wydarzeń i wyszukiwarka, dzięki której łatwiej znaleźć interesujące spotkania poprzez filtrowanie w zależności m.in. od dnia, dziedziny czy grupie dedykowanej, dostępne są na stronie Festiwalu Nauki: Program
Serdecznie zapraszamy do udziału w 29. Edycji Festiwalu Nauki!