Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zaprasza do udziału w
42. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwa
organizowanej w dniach 17 – 18 października 2024 roku
w Masuria Hotel & SPA Worliny 33, 14-105 Łukta
W planie wykładów 42. Konferencji są m.in. następujące zagadnienia:
- Rynek pszenicy – aktualna sytuacja i tendencje światowe w sezonie 2024/25.
- Wartość technologiczna ziarna pszenicy i żyta z krajowych zbiorów 2024 r. (dane wstępne).
- Wartość zdrowotna ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2024 r. (dane wstępne).
- Zmiany w regulacjach prawnych dotyczących występowania substancji skażających w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych.
- Czynniki wpływające na tworzenie akryloamidu w pieczywie.
- Znaczenie śladu węglowego w branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej.
- Wykorzystanie zbóż, pseudozbóż i nasion roślin strączkowych do produkcji innowacyjnych probiotycznych produktów wegańskich.
- Dodatek boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatu) a poprawa wartości wypiekowej mąki żytniej i właściwości prozdrowotnych pieczywa żytniego.
- Możliwości wykorzystania krajowych surowców do produkcji makaronu.
- Wymagania jakościowe dla semoliny i kaszki makaronowej do produkcji makaronów w Polsce.
- Racjonalne gospodarowanie nawozami a wpływ na jakość ziarna.
Do udziału w konferencji zapraszamy przedstawicieli firm zbożowo-młynarskich i piekarskich m.in.:
- realizujących politykę handlowo-jakościową,
- opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności,
- wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne,
- zatrudnionych w działach B+R ww. jednostek,
- zatrudnionych w działach produkcji i technologii,
- odpowiedzialnych za opracowanie specyfikacji surowców,
- z laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich,
- zajmujących się hodowlą nowych odmian zbóż i in.
Do udziału w konferencji zaproszono wykładowców z krajowych jednostek naukowo-badawczych, m.in.: Grażyna Podolska (IUNG-PIB, Puławy), Aldona Sobota (UP, Lublin), Krzysztof Dziedzic (UP, Poznań), Marian Wiwart (UWM, Olsztyn). Informacje na temat aktualnej sytuacji na rynku pszenicy przedstawi Pan Mirosław Marciniak (InfoGrain).
Zgłoszenie uczestnictwa – na załączonym formularzu – oraz wszelkie pytania proszę kierować na adres e-mail: anna.szafranska@ibprs.pl
telefoniczne: 22 606 38 85
Ramowy Program Konferencji:
17.10.2024 |
od 11:00 do 12:00 od 12:00 do 13:00 od 13:00 do 14:30 od 14:30 do 15:00 od 15:00 do 16:30 od 16:30 do 17:00
od 17:00 do 18:30 od 19:45 |
Rejestracja uczestników Lunch Konferencja – I sesja Przerwa kawowa Konferencja – II sesja Przerwa kawowa Zakwaterowanie uczestników w hotelu Konferencja – III sesja uroczysta kolacja, impreza integracyjna dla uczestników konferencji |
18.10.2024 |
od 08:00 do 09:00 od 09:00 do 10:30 od 10:30 do 11:10 od 11:10 do 13:00 od 13:00 do 14:00 |
Śniadanie Konferencja – IV Sesja Przerwa kawowa Konferencja – V Sesja Obiad |
Ze względu na ograniczoną ilość miejsc o przyjęciu na konferencję decyduje kolejność zgłoszenia.
Konferencji towarzyszy prezentacja ofert firm:
Anton Paar Poland Sp. z o.o.; Cereus Wena; FRACOP Sp. z o.o.; KPM Analytics; Romer Labs; Sefar Sp. z o.o.
Zapraszam do udziału w Konferencji.
dr inż. Anna Szafrańska
kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
Pliki do pobrania:
Zaproszenie [ pobierz plik pdf. ]
Formularz zgłoszeniowy [ pobierz plik .docx ]
Komitet Organizacyjny:
dr inż. Anna Szafrańska
mgr inż. Aleksandra Boniecka
Ewa Jastrzębska
Komitet Naukowy:
prof. dr hab. inż. Grażyna Podolska – IUNG-PIB
prof. dr hab. inż. Marian Wiwart – UWM
dr inż. Anna Szafrańska – IBPRS-PIB
dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB – Przewodniczący