Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
Zakład Technologii Fermentacji
zatrudni osobę na stanowisku
ADIUNKT
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Fermentacji
Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata/kandydatki:
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej i projektów zewnętrznych, a także udział w działaniach wdrożeniowych;
- Inicjowanie badań, przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych;
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań;
- Udział we współpracy z jednostkami zewnętrznymi, w tym zakładami przemysłu rolno-spożywczego, realizacja projektów badawczo-rozwojowych, uczestnictwo w badaniach zleconych;
- Udział we współpracy z podmiotami zewnętrznymi, w tym przemysłem rolno-spożywczym, realizacja projektów badawczo-rozwojowych związanych z wdrożeniami;
- Opracowywanie ekspertyz i opinii dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych;
Zakres wymagań stawianych kandydatowi/kandydatce:
- Stopień doktora, w dziedzinie/dyscyplinie nauk rolniczych, technologii żywności, biologii, chemii
- Udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań dotyczących właściwości mikroorganizmów i ich wykorzystania m.in. w produkcji żywności i pasz, procesów fermentacyjnych, zagospodarowania surowców odpadowych do wytwarzania biogazu i innych,
- Co najmniej 5 publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych, w tym co najmniej jedna w czasopiśmie posiadającym współczynnik IF z autorstwem na pierwszym miejscu, sumaryczny współczynnik IF dla całego dorobku kandydata nie niższy niż 20,
- Udział min. w 1 projekcie badawczym,
- Staż naukowy
- Doświadczenie w pracy laboratoryjnej w zakresie mikrobiologii, technologii żywności i żywienia, ewentualnie biologii molekularnej, chemii, biotechnologii lub pokrewne,
- Doświadczenie w działalności badawczej obejmujące skalowanie procesów w tym przy wykorzystaniu instalacji mikrotechnicznych;
- Doświadczenie w składaniu i realizacji projektów badawczych (np. finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Komisję Europejską itp.
- Dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Technologii Fermentacji IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania dokumentów:
Dokumenty prosimy składać/przesyłać do 20.12.2024 r.
Kontakt:
Dział Spraw Pracowniczych
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
tel. +48 22 606 36 87
kadry@ibprs.pl