tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

W dniach 13 i 14 lutego w IBPRS-PIB w Warszawie odbyło się szkolenie pt. Nauka-Praktyce. Wymiana wiedzy i doświadczeń wdrożeniowych pracowników IBPRS i Doradców ODR – dyskusja w obiektach Instytutu w Warszawie

W pierwszym dniu program przedstawiał się następująco:

12.15 – 12.30 – Wystąpienie Dyrektora IBPRS;
12.30 -13.00 – Ogólna informacja o strukturze, dorobku naukowego i pracy Instytutu na rzecz rolnictwa i przetwórstwa żywności;
13.00 -14.00 – przerwa obiadowa;
Wykłady – Zakłady IBPRS z siedzibą poza Warszawą: Problematyka badawcza i wdrożeniowa zakładów
14.00 – 14.45 – Zakład Jakości Żywności – dr Beata Bartodziejska; Jakość i bezpieczeństwo żywności w zakładach przetwórczych oraz w RHD
14.45 – 15.30 – Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa – dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska; Ochrona środowiska w chłodnictwie
15,30 – 16.00 – przerwa kawowa i dyskusja:
16.00 – 16.45 – Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii -– dr inż. Katarzyna Kotarska: Zagospodarowanie odpadowej biomasy roślinnej w celu pozyskania komponentów energetycznych, paszowych i nawozowych według zasady kaskadowości
16.45 – 17.30 – Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych – dr inż. Elżbieta Wójtowicz: Kierunki wykorzystania surowców roślinnych w żywności
17.30 – 18.15 – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu – dr inż. Piotr Szymański; Technologia przetwarzania mięsa i tłuszczu w warunkach przemysłowych i RHD
18.15 – dyskusja;

Drugiego dnia odbyły się prezentacje problematyki badawczej i wdrożeniowej w laboratoriach zakładów Instytutu:

Grupa doradców ODR została podzielona na dwie podgrupy: A i B;
9.00 – 9.30 – podgrupa B; 9.30 – 10.00 podgrupa A – Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności; Nowoczesne metody i techniki analityczne w badaniach zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych żywności
9.00– 9.30 – podgrupa A; 9.30 – 10.00 podgrupa B – Zakład Mikrobiologii; Mikroorganizmy w zasobach IBPRS PIB i ich rola w przetwórstwie i żywieniu
10.00 – 10.30 – przerwa kawowa i dyskusja;
10.30 – 11.00 podgrupa A; 11.00 – 11.30 podgrupa B – Zakład Technologii Fermentacji; Fermentacja jako tradycyjna, prozdrowotna technologia utrwalania żywności i pasz

10.30 – 11.00 podgrupa B; 10.30 – 11.30 podgrupa A – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa; Monitoring jakości ziarna zbóż w aspekcie zapewnienia odpowiedniej jakości przetworów zbożowych
11.30 – 12.00 podgrupa A; 12.00 – 12.30 podgrupa B – Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych; Tradycyjne i nowoczesne metody przetwórstwa owoców i warzyw w gospodarstwie rolnym
11.30- 12.00 podgrupa B; 12.00 – 12.30 podgrupa A – Pracownia Piwa i Słodu; Piwa kraftowe – moda czy odpowiedź na ofertę koncernów browarniczych

12.30 -13.00 Dyskusja;
13.00 – obiad i zakończenie spotkania doradców ODR z pracownikami IBPRS-PIB.

Fotoreportaż ze spotkania: [ pobierz 35 MB – link ]