Oferta – zakres badań
Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
29 maja 2025 r.
Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
A – akredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NN – nieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025
W razie zapytań proszę o kontakt:
L.p. | Przedmiot badań | Rodzaj działalności/badane cechy/metoda | Dokumenty odniesienia | Działalność laboratoryjna: |
---|---|---|---|---|
1 | Mąka pszenna, ziarno pszenicy | Badania farinograficzne | PN-EN ISO 5530-1:2015-01 | NA |
2 | Mąka pszenna, ziarno pszenicy | Badania alweograficzne Metoda reologiczna | PN-EN ISO 27971:2015-07 | A |
3 | Mąka pszenna, mąka żytnia, ziarno pszenicy, ziarno żyta | Badania amylograficzne | PN-EN ISO 7973:2016-01 | NA |
4 | Mąka pszenna, ziarno pszenicy | Badania ekstensograficzne | PN-EN ISO 5530-2:2015-01 | NA |
5 | Ziarno zbóż, przetwory zbożowe Nasiona roślin strączkowych i ich przetwory | Zawartość popiołu całkowitego Metoda wagowa | PN-EN ISO 2171:2023-09 | A |
6 | Ziarno zbóż, przetwory zbożowe Nasiona roślin strączkowych | Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w 10% HCl | PN-A-74014:1994 | NA |
7 | Ziarno zbóż, przetwory zbożowe Nasiona roślin strączkowych | Zawartość białka (z obliczeń) Zawartość azotu Kjeldahla metoda miareczkowa | PN-EN ISO 20483:2014-02 | A |
8 | Ziarno zbóż, przetwory zbożowe | Zawartość tłuszczu | PN-EN ISO 11085:2015-10 | NA |
9 | Mąka pszenna, ziarno pszenicy | Gluten - ilość i rozpływalność | PN-A-74041:1977 | NA |
10 | Mąka pszenna, ziarno pszenicy | Ilość glutenu Metoda wagowa Indeks glutenu (z obliczeń) Ilość glutenu suchego | PN-EN ISO 21415-2:2015-12 PN-EN ISO 21415-4:2008 | A NA |
11 | Mąka pszenna, mąka żytnia, ziarno pszenicy, ziarno żyta, semolina | Liczba opadania Metoda wiskozometryczna | PN-EN ISO 3093:2010 | A |
12 | Mąka pszenna, ziarno pszenicy | Wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego | PN-EN ISO 5529:2010 | NA |
13 | Przetwory zbożowe | Kwasowość tłuszczowa Metoda miareczkowa | PN-ISO 7305:2001 | A |
14 | Przetwory zbożowe | Kwasowość zawiesinowa | PN-A-74007:1960 | NA |
15 | Ziarno zbóż | Gęstość w stanie zsypnym | PN-EN ISO 7971-3:2019 | NA |
16 | Ziarno zbóż | Zawartość zanieczyszczeń | wg uzgodnionej metodyki | NN |
17 | Przetwory zbożowe | Zawartość zanieczyszczeń | PN-A-74016:1974 | NN |
18 | Ziarno zbóż | Wyrównanie ziarna | BN-69/9131-02 | NA |
19 | Przetwory zbożowe | Stopień rozdrobnienia (granulacja) | PN-A-74015:1973 | NA |
20 | Ziarno zbóż | Szklistość | PN-R-74008:1970 | NN |
21 | Ziarno zbóż | Masa 1000 ziaren | PN-EN ISO 520:2011 | NA |
22 | Mąka | Liczba pstrocin | PN-A-74020:1993 pkt.5.3.1 | NN |
23 | Przetwory zbożowe | Ciemnienie ciasta | PN-A-74020:1993 pkt.5.3.2 | NN |
24 | Mąka | Obecność kwasu askorbinowego | Metoda własna | NN |
25 | Ziarno zbóż | Przemiał laboratoryjny | Metoda własna | NN |
26 | Mąka | Stopień uszkodzenia skrobi Metoda amperometryczna | PN-EN ISO 17715:2015-01 | A |
27 | Mąka pszenna, ziarno pszenicy | Wypiek laboratoryjny | Metoda własna | NN |
28 | Ziarno zbóż, przetwory zbożowe | Wilgotność Metoda wagowa | PN-EN ISO 712:2012 | A |
29 | Kukurydza | Wilgotność | PN-EN ISO 6540:2021-08 | NA |
30 | Rzepak, nasiona oleiste | Wilgotność | PN-EN ISO 665:2020-09 | NA |
31 | Ziarno zbóż | Ocena organoleptyczna | PN-R-74013:2012 | NN |
32 | Bułka tarta, chrupki, mąka, kasza | Ocena organoleptyczna | PN-A-74113:1997 PN-A-88034:1998 PN-A-74013:1964 | NN |
33 | Produkty ciastkarskie, Produkty piekarskie | Ocena organoleptyczna | PN-A-74250:1978 PN-A-74108:1996 | NN |
34 | Makaron | Ocena organoleptyczna | PN-A-74130:1993 | NN |
35 | Produkty ciastkarskie, Produkty piekarskie | Kwasowość miareczkowa | PN-A-74252:1998 PN-A-74108:1996 | NN |
36 | Produkty zbożowe, ciastkarskie i piekarskie | Masa netto produktów | Metoda wagowa, własna | NN |
37 | Bułka tarta | Wilgotność | PN-A-74108:1996 | NN |
38 | Chrupki, Kasza, Makaron, Produkty ciastkarskie, Produkty piekarskie | Wilgotność | PN-A-88034:1998 PN-A-74011:1986 PN-A-74130:1993 PN-A-74252:1998 PN-A-74108:1996 | NN |
39 | Pieczywo | Objętość | PN-A-74108:1996 | NN |