Oferta – zakres badań
Zakładu Bezpieczeństwa i Analizy chemicznej żywności IBPRS-PIB
30 maja 2025 r.
Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
A – akredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NN – nieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025
W razie zapytań proszę o kontakt:
L.p. | Przedmiot badań | Rodzaj działalności/badane cechy/metoda | Dokumenty odniesienia | Działalność laboratoryjna: |
---|---|---|---|---|
1 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość kadmu, ołowiu (Cd, Pb) Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS) | PN-EN14084:2004 | A |
2 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość cynku, żelaza, miedzi (Fe, Cu) Metoda płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS) | PN-EN14084:2004 | A |
3 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość wapnia, magnezu (Ca, Mg) Metoda absorpcyjnej spektrometrii płomieniowej (FAAS) | PB-ZA 01, wyd. 6 z 01.03.2022 | A |
4 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość sodu, potasu (Na, K) Metoda płomieniowej emisyjnej spektrometrii atomowej (FAES) | PB-ZA 01, wyd. 6 z 01.03.2022 | A |
5 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne. Produkty na bazie konopi. | Zawartość rtęci (Hg) Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z techniką amalgamacji | PB-ZA 04, wyd. 8 z 20.06.2024 | A |
6 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość arsenu (As) Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS) | PB-ZA 10, wyd. 5 z 20.05.2016 | NA |
7 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość cyny (Sn) Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS) | PB-ZA 11, wyd. 4 z 15.03.2016 | NA |
8 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość manganu (Mn) Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS) | PB-ZA 14, wyd. 3 z 15.03.2016 | NA |
9 | Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne | Zawartość fosforu (P) Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS) | PB-ZA 15, wyd.5 z 01.06.2023 | A |
10 | Produkty spozywcze: herbaty, herbatki owocowe i ziołowe, zboża i produkty zbozowe, soki, koncentraty owocowe i wrzywne, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, produkty na bazie konopii. | Zawartość wybranych pierwiastków; kadmu (Cd), ołowiu (Pb), arsenu (As), cynku (Zn), żelaza (Fe), miedzi (Cu), selenu (Se), cyny (Sn) Metoda spektrometrii mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS) | PB-ZA 20, wyd.3 z 24.06.2024 | |
11 | Zboża i produkty zbożowe, Przyprawy | Zawartość ochratoksyny A Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PB-ZA 52, wyd. 4 z 30.03.2017 | A |
12 | Kawa | Zawartość ochratoksyny A Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PB-ZA 52, wyd. 5 z 14.05.2025 | NA |
13 | Owoce suszone | Zawartość ochratoksyny A Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PN-EN 15829:2010 | A |
14 | Napoje, soki i napoje owocowe, piwo, cukier | Zawartość ochratoksyny A Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PB-ZA 51, wyd. 1 z 30.03.2015 | NA |
15 | Przyprawy, Zboża i produkty zbożowe, Owoce suszone | Zawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2 Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PB-ZA 54, wyd. 5 z 14.05.2024 | A |
16 | Herbata | Zawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2 Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PB-ZA 54, wyd. 5 z 14.05.2024 | NA |
17 | Cukier i produkty uboczne przemysłu cukrowniczego | Zawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2 Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PB-ZA 50, wyd. 1 z 20.01.2016 | NN |
18 | Ziarno zbóż i przetwory zbożowe | Oznaczanie zawartości niwalenolu Metoda HPLC z oczyszczaniem na kolumnie powinowactwa immunologicznego i detekcja UV | PB-ZA 56, wyd.1 z 10.08.2018 | NN |
19 | Orzechy i produkty z orzechami | Zawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2 Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PN-EN 14123:2008 | NN |
20 | Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż dla dzieci | Zawartość zearalenonu Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PN-EN 15850:2010 | A |
21 | Piwo | Zawartość zearalenonu Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PN-EN 15891:2010 | NA |
22 | Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż dla dzieci | Zawartość deoksyniwalenolu Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PN-EN 15850:2010 | A |
23 | Piwo | Zawartość deoksyniwalenolu Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD) | PN-EN 15891:2010 | NA |
24 | Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż dla dzieci | Zawartość mykotoksyn (FB1, FB2, FB3, toksyny HT-2 i T-2, DON, ZON, Alfa, OTA) Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS) | PB- ZA 60, wyd. 4 z 20.05.2025 | NA |
25 | Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż dla dzieci | Zawartość mykotoksyn (FB1, FB2, FB3, toksyny HT-2 i T-2) Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS) | PB- ZA 61, wyd. 3 z 25.03.2019 | A |
26 | Soki i napoje jabłkowe, przecier jabłkowy | Zawartość patuliny Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-DAD) | PN-EN 14177:2005 | A |
27 | Soki, napoje i przetwory owocowe, cukier, produkty uboczne przemysłu cukrowniczego | Zawartość patuliny Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-DAD) | PB-ZA 31, wyd. 10 z 20.06.2024 | A |
28 | Soki owocowe | Zawartość HMF Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-DAD) | PB-ZA 32, wyd. 3 z 03.09.2015 | NA |
29 | Ziarno zbóż, przetwory zbożowe | Zawartość alkaloidów sporyszu Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrometrią mas (LC-MS/MS) | PB-ZA 62, wyd. 1 z 18.04.2018 | A |
30 | Mak i produkty spożywcze z udziałem maku | Zawartość alkaloidów opium Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrometrią mas (LC-MS) | PB-ZA 64, wyd. 1 z 10.03.2025 | NA |
31 | Zboża i produkty zbożowe | Zawartość alkaloidów tropanowych Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrometrią mas (LC-MS) | PB-ZA 65, wyd. 1 z 10.03.2025 | NA |
32 | Żywność o niskiej zawartości tłuszczu: owoce, warzywa i ich przetwory, Zboża i produkty zbożowe, cukier i produkty uboczne przemysłu cukrowniczego. Herbaty, herbatki owocowe i ziołowe, kawa, granulat chmielowy | Zawartość pozostałości pestycydów. Zakres elastyczny. Metoda chromatografii gazowej z detekcją ze spektrometrią mas (GC/MS) | PN-EN15662:2018-06 | A |
33 | Żywność o niskiej zawartości tłuszczu: owoce, warzywa i ich przetwory, Zboża i produkty zbożowe, cukier i produkty uboczne przemysłu cukrowniczego. Herbaty, herbatki owocowe i ziołowe, kawa, granulat chmielowy | Zawartość pozostałości pestycydów oraz chloranów i nadchloranów. Zakres elastyczny. Metoda chromatografii cieczowej z detekcją ze spektrometrią mas (LC/MS) | PN-EN15662:2018-06 | A |
34 | Piwo, oleje i tłuszcze, surowce i przetwory roślinne o zawartości tłuszczu mniejszej niż 5%, surowce i przetwory roślinne o zawartości większej niż 5% | Zawartość kwasów tłuszczowych Metoda chromatografii gazowej z detekcją FID (GC/FID) | PB-ZA 33, wyd. 4 z 22.04.2021 | A |
35 | Wyroby alkoholowe | Zawartość limonenu oraz α- i β- tujonów Metoda chromatografii gazowej z detekcją ze spektrometrem mas (GC/MS) | PB ZA 34, wyd. 3 z 03.09.2015 | NN |
36 | Tłuszcze i oleje roślinne | Zawartość 3 MCPD Metoda GC-MS rozcieńczenia izotopowego | PB ZA 35, wyd.3 z 05.04.2024 | NN |
37 | Artykuły spożywcze, dodatki do żywności | Zawartość związków lotnych Technika SPME/GC/MS | PB ZA 36, wyd.03.09.2017 | NN |
38 | Produkty zbożowe, chipsy warzywne i owocowe, kawa | Zawartość akryloamidu Metoda chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC/MS) | PB-ZA 37, wyd. 4 z 28.05.2021 | A |
39 | Ziarno zbóż i przetwory zbożowe | Zawartość polichlorowanych bifenyli - wskaźnikowych i dioksynopodobnych Technika chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas (GC-MS/MS) | PB-ZA 38, wyd. 2 z 03.09.2015 | NN |
40 | Wyroby spirytusowe | Zawartość karbaminianu etylu Metoda chromatografii gazowej z detekcją ze spektrometrią mas (GC/MS/MS) | PB-ZA 39, wyd. 3 z 14.02.2024 | NA |
41 | Produkty spożywcze, płynne podłoża pohodowlane | Zawartość alkoholi wielowodorotlenowych Metoda chromatografii gazowej (GC/MS) | PB-ZA 40, wyd. 4 z 22.11.2021 | NN |
42 | Produkty spożywcze | Zawartość amin biogennych i wolnych aminokwasów Metoda LC/MS | PB-ZA 41, wyd. 1 z 10.10.2018 | NA |
43 | Artykuły spożywcze | Zawartość WWA Metoda GC/MS | PB-ZA 42, wyd. 1 z 15.02.2018 | NN |
44 | Płyny pohodowlane, ekstrakty roślinne | Zawartość krotkołańcuchowych kwasow tłuszczowych (scfa). Metoda GC/MS | PB-ZA 43, wyd. 1 z 10.08.2021 | NN |
45 | Piwo, brzeczka | Zawartość ksantohumolu Metoda LC/MS | PB-ZA 44, wyd. 1 z 30.08.2019 | NN |
46 | Zboża i produkty zbożowe | Zawartość glifosatu Metoda LC/MS | PB-ZA 45, wyd.2 z 05.04.2022 | A |
47 | Napoje bezalkoholowe, przetwory owocowo-warzywne, wyroby cukiernicze | Zawartość aspartamu , acesulfamu K, sacharyny Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV) | PN-EN 12856:2002 | A |
48 | Produkty spożywcze | Zawartość anionów metodą HPLC-IE | PB-ZA 46, wyd. 2 z 14.02.2024 | NA |
49 | Susz konopny, olej konopny | Zawartość kannabinoidów Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC/MS) | PB-ZA 55, wyd. 1 z 10.01.2023 | A |
50 | Soki i zagęszczone soki owocowe | Zawartość kwasu mlekowego lub fumarowego Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV) | PB-ZA 57, wyd. 5 z 22.05.2024 | A |
51 | Soki i zagęszczone soki owocowe | Zawartość kwasu galakturonowego Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV) | PB-ZA 58, wyd. 2 z 03.09.2015 | NA |
52 | Piwo | Zawartość ergosterolu metodą chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną HPLC-UV | PB-ZA 59, wyd.1 z 04.01.2021 | NN |
53 | Mleko płynne i w proszku. Soki i syropy owocowe | Oznaczanie zawartości witaminy D3 metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas | PB-ZA 53 wyd.1 z dn. 31.07.2024 PB-ZA 53 wyd.2 z 31.01.2025 | A |
54 | cukinia (dyniowate) | Zawartość kukurbitacyny Bi E | PB-ZA 63, wyd. 1 z 14.10.2024 | NA |
55 | Produkty mleczne | Zawartość aflatoksyny M1 i M2 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD). | PB-ZA 67 wyd.1 z dn. 31.03.2025 | NA |