tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Oferta – zakres badań
Zakładu Bezpieczeństwa i Analizy chemicznej żywności IBPRS-PIB

30 maja 2025 r.

Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
Aakredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NNnieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025

W razie zapytań proszę o kontakt:

krystyna.szymczyk@ibprs.pl

L.p.Przedmiot badańRodzaj działalności/badane cechy/metodaDokumenty odniesieniaDziałalność laboratoryjna:
1Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość kadmu, ołowiu (Cd, Pb)
Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS)
PN-EN14084:2004A
2Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość cynku, żelaza, miedzi (Fe, Cu)
Metoda płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS)
PN-EN14084:2004A
3Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość wapnia, magnezu (Ca, Mg)
Metoda absorpcyjnej spektrometrii płomieniowej (FAAS)
PB-ZA 01, wyd. 6 z 01.03.2022A
4Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość sodu, potasu (Na, K)
Metoda płomieniowej emisyjnej spektrometrii atomowej (FAES)
PB-ZA 01, wyd. 6 z 01.03.2022A
5Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralne. Produkty na bazie konopi.Zawartość rtęci (Hg)
Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z techniką amalgamacji
PB-ZA 04, wyd. 8 z 20.06.2024A
6Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość arsenu (As)
Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS)
PB-ZA 10, wyd. 5 z 20.05.2016NA
7Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość cyny (Sn)
Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS)
PB-ZA 11, wyd. 4 z 15.03.2016NA
8Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość manganu (Mn)
Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej płomieniowej (FAAS)
PB-ZA 14, wyd. 3 z 15.03.2016NA
9Owoce, warzywa i przetwory, napoje, soki, koncentraty owocowe i warzywne, Koncentraty spożywcze, zboża i produkty zbożowe, surowce i produkty alkoholowe, surowce i produkty przemysłu cukrowniczego, zioła i przyprawy, preparaty witaminowo-mineralneZawartość fosforu (P)
Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną (ETAAS)
PB-ZA 15, wyd.5 z 01.06.2023A
10Produkty spozywcze: herbaty, herbatki owocowe i ziołowe, zboża i produkty zbozowe, soki, koncentraty owocowe i wrzywne, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, produkty na bazie konopii.Zawartość wybranych pierwiastków; kadmu (Cd), ołowiu (Pb), arsenu (As), cynku (Zn), żelaza (Fe), miedzi (Cu), selenu (Se), cyny (Sn) Metoda spektrometrii mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS)PB-ZA 20, wyd.3 z 24.06.2024A
11Zboża i produkty zbożowe, PrzyprawyZawartość ochratoksyny A
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PB-ZA 52, wyd. 4 z 30.03.2017A
12KawaZawartość ochratoksyny A
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PB-ZA 52, wyd. 5 z 14.05.2025NA
13Owoce suszoneZawartość ochratoksyny A
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PN-EN 15829:2010A
14Napoje, soki i napoje owocowe, piwo, cukierZawartość ochratoksyny A
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PB-ZA 51, wyd. 1 z 30.03.2015NA
15Przyprawy, Zboża i produkty zbożowe, Owoce suszoneZawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PB-ZA 54, wyd. 5 z 14.05.2024A
16HerbataZawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PB-ZA 54, wyd. 5 z 14.05.2024NA
17Cukier i produkty uboczne przemysłu cukrowniczegoZawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PB-ZA 50, wyd. 1 z 20.01.2016NN
18Ziarno zbóż i przetwory zbożoweOznaczanie zawartości niwalenolu
Metoda HPLC z oczyszczaniem na kolumnie powinowactwa immunologicznego i detekcja UV
PB-ZA 56, wyd.1 z 10.08.2018NN
19Orzechy i produkty z orzechamiZawartość aflatoksyny B1, i sumy aflatoksyn B1, B2, G1 i G2
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PN-EN 14123:2008NN
20Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż dla dzieciZawartość zearalenonu
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PN-EN 15850:2010A
21PiwoZawartość zearalenonu
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PN-EN 15891:2010NA
22Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż
dla dzieci
Zawartość deoksyniwalenolu
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PN-EN 15850:2010A
23PiwoZawartość deoksyniwalenolu
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD)
PN-EN 15891:2010NA
24Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż
dla dzieci
Zawartość mykotoksyn (FB1, FB2, FB3, toksyny HT-2 i T-2, DON, ZON, Alfa, OTA)
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS)
PB- ZA 60, wyd. 4 z 20.05.2025NA
25Zboża i produkty zbożowe, wyroby piekarskie, żywność na bazie zbóż
dla dzieci
Zawartość mykotoksyn (FB1, FB2, FB3, toksyny HT-2 i T-2)
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC-MS)
PB- ZA 61, wyd. 3 z 25.03.2019A
26Soki i napoje jabłkowe, przecier jabłkowyZawartość patuliny
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-DAD)
PN-EN 14177:2005A
27Soki, napoje i przetwory owocowe, cukier, produkty uboczne przemysłu cukrowniczegoZawartość patuliny
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-DAD)
PB-ZA 31, wyd. 10 z 20.06.2024A
28Soki owocoweZawartość HMF
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-DAD)
PB-ZA 32, wyd. 3 z 03.09.2015NA
29Ziarno zbóż, przetwory zbożoweZawartość alkaloidów sporyszu
Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrometrią mas (LC-MS/MS)
PB-ZA 62, wyd. 1 z 18.04.2018A
30Mak i produkty spożywcze z udziałem makuZawartość alkaloidów opium
Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrometrią mas (LC-MS)
PB-ZA 64, wyd. 1 z 10.03.2025 NA
31Zboża i produkty zbożoweZawartość alkaloidów tropanowych
Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrometrią mas (LC-MS)
PB-ZA 65, wyd. 1 z 10.03.2025NA
32Żywność o niskiej zawartości tłuszczu: owoce, warzywa i ich przetwory, Zboża i produkty zbożowe, cukier i produkty uboczne przemysłu cukrowniczego. Herbaty, herbatki owocowe i ziołowe, kawa, granulat chmielowyZawartość pozostałości pestycydów. Zakres elastyczny.
Metoda chromatografii gazowej z detekcją ze spektrometrią mas (GC/MS)
PN-EN15662:2018-06A
33Żywność o niskiej zawartości tłuszczu: owoce, warzywa i ich przetwory, Zboża i produkty zbożowe, cukier i produkty uboczne przemysłu cukrowniczego. Herbaty, herbatki owocowe i ziołowe, kawa, granulat chmielowyZawartość pozostałości pestycydów oraz chloranów i nadchloranów. Zakres elastyczny.
Metoda chromatografii cieczowej z detekcją ze spektrometrią mas (LC/MS)
PN-EN15662:2018-06A
34Piwo, oleje i tłuszcze, surowce i przetwory roślinne o zawartości tłuszczu mniejszej niż 5%, surowce i przetwory roślinne o zawartości większej niż 5%Zawartość kwasów tłuszczowych
Metoda chromatografii gazowej z detekcją FID (GC/FID)
PB-ZA 33, wyd. 4 z 22.04.2021A
35Wyroby alkoholoweZawartość limonenu oraz α- i β- tujonów
Metoda chromatografii gazowej z detekcją ze spektrometrem mas (GC/MS)
PB ZA 34, wyd. 3 z 03.09.2015NN
36Tłuszcze i oleje roślinneZawartość 3 MCPD
Metoda GC-MS rozcieńczenia izotopowego
PB ZA 35, wyd.3 z 05.04.2024NN
37Artykuły spożywcze, dodatki do żywnościZawartość związków lotnych
Technika SPME/GC/MS
PB ZA 36, wyd.03.09.2017NN
38Produkty zbożowe, chipsy warzywne i owocowe, kawa
Zawartość akryloamidu
Metoda chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC/MS)
PB-ZA 37, wyd. 4 z 28.05.2021A
39Ziarno zbóż i przetwory zbożoweZawartość polichlorowanych bifenyli - wskaźnikowych i dioksynopodobnych
Technika chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas (GC-MS/MS)
PB-ZA 38, wyd. 2 z 03.09.2015NN
40Wyroby spirytusoweZawartość karbaminianu etylu
Metoda chromatografii gazowej z detekcją ze spektrometrią mas (GC/MS/MS)
PB-ZA 39, wyd. 3 z 14.02.2024NA
41Produkty spożywcze, płynne podłoża pohodowlaneZawartość alkoholi wielowodorotlenowych
Metoda chromatografii gazowej (GC/MS)
PB-ZA 40, wyd. 4 z 22.11.2021NN
42Produkty spożywczeZawartość amin biogennych i wolnych aminokwasów
Metoda LC/MS
PB-ZA 41, wyd. 1 z 10.10.2018
NA
43Artykuły spożywczeZawartość WWA
Metoda GC/MS
PB-ZA 42, wyd. 1 z 15.02.2018
NN
44Płyny pohodowlane, ekstrakty roślinneZawartość krotkołańcuchowych kwasow tłuszczowych (scfa). Metoda GC/MS PB-ZA 43, wyd. 1 z 10.08.2021
NN
45Piwo, brzeczkaZawartość ksantohumolu
Metoda LC/MS
PB-ZA 44, wyd. 1 z 30.08.2019NN
46Zboża i produkty zbożoweZawartość glifosatu
Metoda LC/MS
PB-ZA 45, wyd.2 z 05.04.2022A
47Napoje bezalkoholowe, przetwory owocowo-warzywne, wyroby cukierniczeZawartość aspartamu , acesulfamu K, sacharyny
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV)
PN-EN 12856:2002A
48Produkty spożywczeZawartość anionów metodą HPLC-IEPB-ZA 46, wyd. 2 z 14.02.2024NA
49Susz konopny, olej konopnyZawartość kannabinoidów Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas (LC/MS)PB-ZA 55, wyd. 1 z 10.01.2023A
50Soki i zagęszczone soki owocoweZawartość kwasu mlekowego lub fumarowego
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV)
PB-ZA 57, wyd. 5 z 22.05.2024A
51Soki i zagęszczone soki owocoweZawartość kwasu galakturonowego
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV)
PB-ZA 58, wyd. 2 z 03.09.2015NA
52PiwoZawartość ergosterolu metodą chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną HPLC-UVPB-ZA 59, wyd.1 z 04.01.2021NN
53Mleko płynne i w proszku. Soki i syropy owocoweOznaczanie zawartości witaminy D3 metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią masPB-ZA 53 wyd.1 z dn. 31.07.2024 PB-ZA 53 wyd.2 z 31.01.2025 A
54cukinia (dyniowate)Zawartość kukurbitacyny Bi E PB-ZA 63, wyd. 1 z 14.10.2024 NA
55Produkty mleczne Zawartość aflatoksyny M1 i M2 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-FLD). PB-ZA 67 wyd.1 z dn. 31.03.2025NA