Oferta – zakres badań
Zakład Technologii Piwa i Słodu IBPRS-PIB
13 czerwca 2025 r.
Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
A – akredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NN – nieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025
W razie zapytań proszę o kontakt:
dorota.michalowska@ibprs.pl
L.p. | Przedmiot badań | Rodzaj działalności/badane cechy/metoda | Dokumenty odniesienia | Działalność laboratoryjna: |
---|---|---|---|---|
1 | Słód | Wilgotność Metoda wagowa | PN-A-79083-5:1998 | A |
2 | Słód | Przygotowanie brzeczki laboratoryjnej ze słodu Metoda zacierania | PN-A-79083-6:1998 | NA |
3 | Słód | Czas scukrzania brzeczki Metoda jodowa | PN-A-79083-6:1998 | NA |
4 | Słód | Spływ brzeczki Metoda pomiaru czasu | PN-A-79083-6:1998 | NA |
5 | Słód | pH brzeczki laboratoryjnej Metoda potencjometryczna | PN-A-79083-12:1998 | NA |
6 | Słód | Klarowność (90°) brzeczki laboratoryjnej Metoda nefelometryczna | PN-A-79083-6:1998 | NA |
7 | Słód | Zawartość białka rozpuszczalnego i liczba Kolbacha Metoda z obliczeń | PB-ZP 02 wyd.9 z 15.05.2025 | A |
8 | Słód | Siła diastatyczna Metoda miareczkowa (jodowa) | PN-A-79083-10:1998 | NA |
9 | Słód | Kruchość Metoda wagowa (friabilimetryczna) | PN-A-79083-4:1998 | NA |
10 | Słód | Kruchość, szklistość i ziarna niezmodyfikowane Metoda wagowa (friabilimetryczna) | 4.15 Analytica EBC | NA |
11 | Słód | Liczba Hartonga (20°C, 45°C, 65°C, 80°C) Metoda oscylometryczna | PN-A-79083-11:1998 | NA |
12 | Słód | Ekstraktywność względna np. Hartong 45°C Metoda oscylometryczna | PN-A-79083-11:1998 | NA |
13 | Słód | Zawartość zanieczyszczeń Metoda wagowa | PN-A-79083-3:1998 | NA |
14 | Słód | Wyrównanie ziarna (analiza sitowa) Metoda wagowa | PN-R-74110:1998 | NA |
15 | Słód | Zawartość siarczku dimetylu (DMS) i prekursorów (DMS-P) Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD) | 3.1.4.17 MEBAK wyd. 2011 | NA |
16 | Słód | Barwa brzeczki laboratoryjnej Metoda kolorymetryczna | PN-A-79083-8:1998 | NA |
17 | Słód | Barwa brzeczki laboratoryjnej Metoda spektrofotometryczna | 3.1.4.2.8.2 MEBAK (wyd. 2011) | NA |
18 | Słód | Barwa brzeczki laboratoryjnej po gotowaniu Metoda kolorymetryczna | PN-A-79083-8:1998 | NA |
19 | Słód | Barwa brzeczki laboratoryjnej po gotowaniu Metoda spektrofotometryczna | 3.1.4.2.8.2 MEBAK (wyd. 2011) | NA |
20 | Słód | Zawartość ekstraktu dla mąki, śruty Metoda oscylometryczna | PB-ZP 12 wyd. 7 z 15.05.2025 | A |
21 | Słód | Stopień (pozorny) odfermentowania końcowego | 4.11.1 Analytica EBC | NA |
22 | Słód | Liczba kwasu tiobarbiturowego (LTB) Metoda spektrofotometryczna | 3.1.4.14 MEBAK (wyd. 2011) | NA |
23 | Słód karmelowy | Barwa brzeczki laboratoryjnej Metoda kolorymetryczna/spektrofotometryczna | 5.6 Analytica EBC | NA |
24 | słód barwiący | Barwa brzeczki laboratoryjnej Metoda kolorymetryczna/spektrofotometryczna | 5.6 Analytica EBC | NA |
25 | Słód, jęczmień | Zawartość azotu, zawartość białka ogółem Metoda z obliczeń, Metoda miareczkowa (Kjeldahla) | PB-ZP 01 wyd. 9 z 15.05.2025 | A |
26 | Słód, jęczmień | Zawartość beta-glukanu Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | 3.10.1, 4.16.1 Analytica EBC | NA |
27 | Słód, jęczmień | Gushing wg zmodyfikowanego testu Carlsberga Metoda wagowa | 3.1.4.21.2 MEBAK (wyd. 2011) | NA |
28 | Słód, piwo, chmiel, brzeczka | Zawartość kwasu szczawiowego Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | Enzytec TM Oxalic acid test R-Biopharm AG | NA |
29 | Słód, jęczmień, kukurydza | Zawartość tłuszczu (bez hydrolizy) Metoda wagowa (Soxhleta) | PN-A-79011-4:1998 | NA |
30 | Chmiel, granulaty | Zawartość żywic ogółem, żywic miękkich, żywic twardych, alfa-kwasów (wartość konduktometryczna), frakcji Beta, liczba goryczy Metoda wg Wöllmera (ekstrakcja eterem dietylowym) | PB-ZP 07 wyd. 5 z 15.05.2025 | NA |
31 | Chmiel, granulaty | Wilgotność Metoda wagowa | PB-ZP 09 wyd. 7 z 15.05.2025 | A |
32 | Chmiel | Hop Storage Index | 7.13 Analytica EBC | NA |
33 | Ekstrakty chmielowe | Zawartość alfa-kwasów (wartość konduktometryczna) Metoda miareczkowania konduktometrycznego (po ekstrakcji toluenem) | 7.4 Analytica EBC | NA |
34 | Chmiel i jego produkty | Zawartość żywic ogółem, żywic miękkich, żywic twardych, alfa-kwasów (wartość konduktometryczną), frakcji Beta Metoda Wöllmera (ekstrakcja eterem dietylowym) | PB-ZP 08 wyd. 5 z 15.05.2025 | NA |
35 | Chmiel i jego produkty | Zawartość alfa- i beta- kwasów oraz ich homologów Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczna (HPLC-UV) | PB-ZP 04 wyd. 9 z 15.05.2025 | A |
36 | Chmiel i jego produkty | Zawartość olejku chmielowego ogółem Metoda objętościowa (po destylacji z parą wodną) | 7.10 Analytica EBC | NA |
37 | Izomeryzowane produkty chmielowe | Profil składu olejku chmielowego Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) | 7.12 Analytica EBC | NA |
38 | Brzeczka, Jęczmień | Stopień (pozorny) odfermentowania końcowego | 4.11.1 Analytica EBC, 3.1.4.10.1.2 MEBAK (wyd. 2011) | NA |
39 | Brzeczka, Jęczmień | pH Metoda potencjometryczna | PN-A-79083-12:1998 | NA |
40 | Brzeczka, Jęczmień | Zawartość siarczku dimetylu (DMS); i prekursorów (DMS-P) Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD) | 2.23.1.1, 2.23.1.2 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
41 | Jęczmień | Wilgotność Metoda wagowa | PN-R-74110:1998 | NA |
42 | Jęczmień | Energia kiełkowania Metoda wg Schönfelda | PN-R-74110:1998 | NA |
43 | Jęczmień | Analiza sitowa Metoda wagowa | PN-R-74110:1998 | NA |
44 | Jęczmień | Zawartość zanieczyszczeń Metoda wagowa | PN-R-74110:1998 | NA |
45 | Jęczmień | Żywotność Metoda barwienia roztworem chlorku 2-3-5-trifenylotetrazoliowego | PN-R-74110:1998 | NN |
46 | Jęczmień | Zawartość ekstraktu ogólnego Metoda oscylometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | 6.5 Analytica EBC | NA |
47 | Jęczmień | Zawartość ekstraktu ogólnego Metoda oscylometryczna (z dodatkiem słodu) | 6.3 Analytica EBC | NA |
48 | Piwo | Zawartość goryczki Metoda spektrofotometryczna | PB-ZP 10 wyd. 8 z 15.05.2025 | A |
49 | Piwo | Zapach, smak, smakowitość, nasycenie, goryczka Metoda sensoryczna | PN-A-79093-1:2000 | NA |
50 | Piwo | Barwa Metoda kolorymetryczna | PN-A-79093-5:2000 | A |
51 | Piwo | Klarowność (90°C) Metoda nefelometryczna | PN-A-79093-9:2000 p. 2.2 | A |
52 | Piwo | Zawartość ditlenku węgla (CO2) Metoda ciśnieniowa | PN-A-79093-6:2000 | NA |
53 | Piwo | Napełnienie opakowania Metoda wagowa | PN-A-79093-9:2000 | NA |
54 | Piwo | Test forsowania Metoda fotometryczna (termostatowa) | PN-A-79093-9:2000 | NA |
55 | Piwo | Zawartość diacetylu Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) | 2.21.5.1, 2.21.5.4 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
56 | Piwo | Zawartość siarczku dimetylu (DMS) Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD) | 2.23.1.1 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
57 | Piwo | Zawartość siarczku dimetylu (DMS) i prekursorów (DMS-P) Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD) | 2.23.1.1, 2.23.1.2 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
58 | Piwo | Zawartość alkoholu, ekstraktu pozornego, ekstraktu rzeczywistego. Alkohol (g/100 ml) Metoda oscylometryczna (po destylacji). | PB-ZP 13 wyd. 9 z 15.05.2025 | A |
59 | Piwo | Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej, stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistego Metoda z obliczeń | PB-ZP 17 wyd. 6 z 15.05.2025 | A |
60 | Piwo | Zawartość alkoholu, ekstraktu pozornego, ekstrakt rzeczywistego, ekstraktu brzeczki podstawowej oraz stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistego Wartość energetyczna (kJ/100 ml), (kcal/100 ml). Metoda spektrometrii w zakresie bliskiej podczerwieni (NIR) | PB-ZP 16 wyd. 8 z 15.05.2025 | A |
61 | piwo | Wartość energetyczna Metoda obliczeniowa | 9.45 Analytica EBC | NA |
62 | Piwo | Zawartość ubocznych produktów fermentacji (aldehyd octowy, estry, alkohole, diacetyl) Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) | 9.39 Analytica EBC, 2.21.1 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
63 | Piwo | Pienistość Metoda NIBEM | 9.42 Analytica EBC, 2.18.2 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
64 | Piwo | Zawartość tlenu Metoda elektrochemiczna | PB-ZP 05 wyd. 5 z 15.05.2025 | NA |
65 | Piwo | Skuteczność pasteryzacji | PN-A-79093-10:2000 | NA |
66 | Piwo | Wartość energetyczna Metoda obliczeniowa | 9.45 Analytica EBC | NA |
67 | Piwo | Obecność bakterii z grupy coli Metoda mikrofiltracji | PB-ZP 15 wyd. 5 z 15.05.2025 | NA |
68 | Piwo | pH Metoda potencjometryczna | PN-A-79093-4:2000 | A |
69 | Piwo | Kwasowość ogółem Metoda miareczkowania potencjometrycznego | PB-ZP 18 wyd. 5 z 15.05.2025 | A |
70 | Piwo bezalkoholowe | Etanol Metoda enzymatyczna | 2.9.7.1 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
71 | piwo bezalkoholowe | Etanol Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) | 2.9.7.2 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
72 | Piwo, brzeczka | Ekstrakt ogólny piwa dosładzanego, ekstrakt brzeczki podstawowej, stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistego | PB-ZP 14 wyd. 5 z 15.05.2025 | NA |
73 | Piwo, brzeczka | Zawartość azotu ogółem Metoda miareczkową (Kjeldahla). Białko ogółem (g/100 ml). Metoda z obliczeń | PB-ZP 03 wyd. 10 z 15.05.2025 | A |
74 | Piwo, brzeczka | Zawartość azotu koagulującego Metoda miareczkowa (Kjeldahla) | 2.6.2 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
75 | Piwo, brzeczka | Frakcje białek wg Lundina (azot wysoko-, średnio-, niskocząsteczkowy) Metoda miareczkowa Kjeldahla (w tym azot ogółem) | 2.6.3 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
76 | Piwo, brzeczka | Zawartość azotu wysokocząsteczkowego Metoda miareczkowa Kjeldahla (w tym azotu ogółem) | 2.6.3.1 MEBAK (wyd. 2013) | NA |
77 | Piwo, brzeczka | Wolny azot aminowy (FAN) Metoda spektrofotometryczna | PB-ZP 11 wyd. 7 z 15.05.2025 | A |
78 | Piwo, brzeczka | Zawartość węglowodanów ogółem Metoda spektrofotometryczna | 9.26, 8.14 Analytica EBC | NA |
79 | Piwo, brzeczka | Zawartość beta-glukanu Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | 8.13.1, 9.31.1 Analytica EBC | NA |
80 | Piwo, brzeczka | Lepkość na aparacie Brookfield DV-II+ | wg instrukcji producenta | NA |
81 | Piwo, brzeczka | Liczba kwasu tiobarbiturowego (LTB) Metoda spektrofotometryczna | 2.4 MEBAK wyd. 2013 | NA |
82 | Piwo, brzeczka | Zawartość cukrów (fruktoza, glukoza, sacharoza, maltoza, maltotrioza) Metoda chromatografii cieczowej z detekcją refraktometryczną (HPLC-RID) | 9.27, 8.7 Analytica EBC | NA |
83 | Piwo, brzeczka, jęczmień, słód | Zawartość kwasu szczawiowego/szczawianów Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | Enzytec TM Oxalic acid test R-Biopharm AG | NA |
84 | Piwo, brzeczka | Zawartość polifenoli ogółem | PN-A-79093-13:2000 | NA |
85 | Drożdże | Zapach, barwa Metoda organoleptyczna | PN-A-79005-3:1997 | NA |
86 | Drożdże | Zawartość białka ogółem Metoda miareczkowa (Kjeldahla) | PN-A-7759005-7:1997 | NA |
87 | Drożdże | Zawartość białka niestrawnego i strawnego Metoda miareczkowa (Kjedahla) po hydrolizie enzymatycznej | PN-A-79005-7:1997 | NA |
88 | Drożdże | Wilgotność Metoda wagowa | PN-A-79005-4:1997 | NA |
89 | Wysłodziny | Wilgotność Metoda wagowa | 12.2 Analityca EBC | NA |
90 | Wysłodziny | Zawartość białka ogółem i białka strawnego Metoda miareczkowa (Kjeldahla) | PN-A-04018:1975, PN-A-79005-7:1997. | NA |
91 | Wysłodziny | Zawartość ekstraktu wymywalnego Metoda oscylometryczna (przemywania) | 12.4 Analityca EBC | NA |
92 | Wysłodziny | Zawartość ekstraktu ogółem Metoda oscylometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | 12.3 Analityca EBC | NA |
93 | Wysłodziny | pH Metoda potencjometryczna | wg modyfikacji PN-A-79093-4:2000. | NA |
94 | Wysłodziny | Kwasowość ogółem Metoda miareczkowania potencjometrycznego | wg modyfikacji PN-A-79093-3:2000 | NA |
95 | Kukurydza | Zawartość ekstraktu ogólnego Metoda oscylometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | 6.5 Analytica EBC | NA |
96 | Produkty rolno-spożywcze | Zawartość błonnika pokarmowego całkowitego (w tym frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej) Metoda wagowo-enzymatyczna | 991.43 AOAC, 32-07 AACC | NA |
97 | Produkty rolno-spożywcze | Zawartość popiołu ogólnego Metoda wagowa (po prażeniu) | PN-EN ISO 2171:2010 | NA |
98 | Produkty rolno-spożywcze | Zawartość azotu (białka ogółem) Metoda miareczkowa (Kjeldahla) | PN-A-04018:1975 | NA |
99 | Produkty rolno-spożywcze | Zawartość tłuszczu (bez hydrolizy) Metoda wagowa (Soxhleta) | PN-A-79011-4:1998 | NA |
100 | Produkty rolno-spożywcze | Wilgotność Metoda wagowa | suszenie 105°C - 107°C przez 180 minut | NA |
101 | Produkty rolno-spożywcze | Wartość energetyczna Metoda obliczeniowa | Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011 | NA |
102 | Produkty rolno-spożywcze | Zawartość beta-glukanu Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej) | 995.16 AOAC, 32-23 AACC, ICC Standard Nr 166 | NA |
103 | Napoje i wody gazowane | Zawartość ditlenku węgla (CO2) Metoda ciśnieniowa | PN-A-79033:1985 | NA |
104 | Ekstrakt słodowy | Zawartość suchej masy Metoda wagowa | BN-84/8143-01 | NA |
105 | Ekstrakt słodowy | Barwa Metoda kolorymetryczna | BN-84/8143-01 | NA |
106 | Ekstrakt słodowy | Siła diastatyczna Metoda miareczkowa (jodowa) | BN-84/8143-01 | NA |
107 | Ekstrakt słodowy | pH Metoda potencjometryczna | BN-84/8143-01 | NA |
108 | Ekstrakt słodowy | Zawartość popiołu ogółem Metoda wagowa (po prażeniu) | PN-EN ISO 2171:2010 | NA |
109 | Ekstrakt słodowy | Zawartość białka ogółem Metoda miareczkową (Kjeldahla) | PN-A-04018:1975 | NA |
110 | Ekstrakt słodowy | Zawartość tłuszczu (bez hydrolizy) Metoda wagowa (Soxhleta) | PN-A-79011-4:1998 | NA |
111 | Ekstrakt słodowy | Zawartość węglowodanów ogółem Metoda spektrofotometryczna | 8.14, 9.26 Analytica EBC | NA |
112 | Ekstrakt słodowy | Zawartość cukrów redukujących wg Schoorla i Regenbegena Metoda miareczkowa | BN-84/8143-01 | NA |
113 | Ekstrakt słodowy | Zawartość cukrów (fruktoza, glukoza, sacharoza, maltoza, maltotrioza) Metoda chromatografii cieczowej z detekcją refraktometryczną (HPLC-RID) | 8.7 Analytica EBC | NA |
114 | Ekstrakt słodowy | Zawartość błonnika pokarmowego całkowitego Metoda wagowo-enzymatyczna | 991.43 AOAC, 32-07 AACC | NA |
115 | Produkty rolno-spożywcze | Wartość energetyczna Metoda obliczeniowa | Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011 | NA |