tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Oferta – zakres badań
Zakład Technologii Piwa i Słodu IBPRS-PIB

13 czerwca 2025 r.

Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
Aakredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NNnieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025

W razie zapytań proszę o kontakt:
dorota.michalowska@ibprs.pl

L.p.Przedmiot badańRodzaj działalności/badane cechy/metodaDokumenty odniesieniaDziałalność laboratoryjna:
1SłódWilgotność
Metoda wagowa
PN-A-79083-5:1998A
2SłódPrzygotowanie brzeczki laboratoryjnej ze słodu
Metoda zacierania
PN-A-79083-6:1998NA
3SłódCzas scukrzania brzeczki
Metoda jodowa
PN-A-79083-6:1998NA
4SłódSpływ brzeczki
Metoda pomiaru czasu
PN-A-79083-6:1998NA
5SłódpH brzeczki laboratoryjnej
Metoda potencjometryczna
PN-A-79083-12:1998NA
6SłódKlarowność (90°) brzeczki laboratoryjnej
Metoda nefelometryczna
PN-A-79083-6:1998NA
7SłódZawartość białka rozpuszczalnego i liczba Kolbacha
Metoda z obliczeń
PB-ZP 02 wyd.9 z 15.05.2025A
8SłódSiła diastatyczna
Metoda miareczkowa (jodowa)
PN-A-79083-10:1998NA
9SłódKruchość Metoda wagowa (friabilimetryczna)PN-A-79083-4:1998NA
10SłódKruchość, szklistość i ziarna niezmodyfikowane
Metoda wagowa (friabilimetryczna)
4.15 Analytica EBCNA
11SłódLiczba Hartonga (20°C, 45°C, 65°C, 80°C)
Metoda oscylometryczna
PN-A-79083-11:1998NA
12SłódEkstraktywność względna np. Hartong 45°C
Metoda oscylometryczna
PN-A-79083-11:1998NA
13SłódZawartość zanieczyszczeń
Metoda wagowa
PN-A-79083-3:1998NA
14SłódWyrównanie ziarna (analiza sitowa)
Metoda wagowa
PN-R-74110:1998NA
15SłódZawartość siarczku dimetylu (DMS) i prekursorów (DMS-P)
Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD)
3.1.4.17 MEBAK wyd. 2011NA
16SłódBarwa brzeczki laboratoryjnej
Metoda kolorymetryczna
PN-A-79083-8:1998NA
17SłódBarwa brzeczki laboratoryjnej
Metoda spektrofotometryczna
3.1.4.2.8.2 MEBAK (wyd. 2011)NA
18SłódBarwa brzeczki laboratoryjnej po gotowaniu
Metoda kolorymetryczna
PN-A-79083-8:1998NA
19SłódBarwa brzeczki laboratoryjnej po gotowaniu
Metoda spektrofotometryczna
3.1.4.2.8.2 MEBAK (wyd. 2011)NA
20SłódZawartość ekstraktu dla mąki, śruty
Metoda oscylometryczna
PB-ZP 12 wyd. 7 z 15.05.2025A
21SłódStopień (pozorny) odfermentowania końcowego4.11.1 Analytica EBCNA
22SłódLiczba kwasu tiobarbiturowego (LTB)
Metoda spektrofotometryczna
3.1.4.14 MEBAK (wyd. 2011)NA
23Słód karmelowyBarwa brzeczki laboratoryjnej
Metoda kolorymetryczna/spektrofotometryczna
5.6 Analytica EBCNA
24słód barwiącyBarwa brzeczki laboratoryjnej
Metoda kolorymetryczna/spektrofotometryczna
5.6 Analytica EBCNA
25Słód, jęczmieńZawartość azotu, zawartość białka ogółem
Metoda z obliczeń, Metoda miareczkowa (Kjeldahla)
PB-ZP 01 wyd. 9 z 15.05.2025A
26Słód, jęczmieńZawartość beta-glukanu
Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
3.10.1, 4.16.1 Analytica EBCNA
27Słód, jęczmieńGushing wg zmodyfikowanego testu Carlsberga
Metoda wagowa
3.1.4.21.2 MEBAK (wyd. 2011)NA
28Słód, piwo, chmiel, brzeczkaZawartość kwasu szczawiowego
Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
Enzytec TM Oxalic acid test R-Biopharm AGNA
29Słód, jęczmień, kukurydzaZawartość tłuszczu (bez hydrolizy)
Metoda wagowa (Soxhleta)
PN-A-79011-4:1998NA
30Chmiel, granulaty Zawartość żywic ogółem, żywic miękkich, żywic twardych, alfa-kwasów (wartość konduktometryczna), frakcji Beta, liczba goryczy
Metoda wg Wöllmera (ekstrakcja eterem dietylowym)
PB-ZP 07 wyd. 5 z 15.05.2025NA
31Chmiel, granulatyWilgotność
Metoda wagowa
PB-ZP 09 wyd. 7 z 15.05.2025A
32ChmielHop Storage Index7.13 Analytica EBCNA
33Ekstrakty chmieloweZawartość alfa-kwasów (wartość konduktometryczna)
Metoda miareczkowania konduktometrycznego (po ekstrakcji toluenem)
7.4 Analytica EBCNA
34Chmiel i jego produktyZawartość żywic ogółem, żywic miękkich, żywic twardych, alfa-kwasów (wartość konduktometryczną), frakcji Beta Metoda
Wöllmera (ekstrakcja eterem dietylowym)
PB-ZP 08 wyd. 5 z 15.05.2025NA
35Chmiel i jego produktyZawartość alfa- i beta- kwasów oraz ich homologów
Metoda chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczna (HPLC-UV)
PB-ZP 04 wyd. 9 z 15.05.2025A
36Chmiel i jego produktyZawartość olejku chmielowego ogółem
Metoda objętościowa (po destylacji z parą wodną)
7.10 Analytica EBCNA
37Izomeryzowane produkty chmieloweProfil składu olejku chmielowego
Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)
7.12 Analytica EBCNA
38Brzeczka, JęczmieńStopień (pozorny) odfermentowania końcowego4.11.1 Analytica EBC, 3.1.4.10.1.2 MEBAK (wyd. 2011)NA
39Brzeczka, JęczmieńpH
Metoda potencjometryczna
PN-A-79083-12:1998NA
40Brzeczka, JęczmieńZawartość siarczku dimetylu (DMS); i prekursorów (DMS-P)
Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD)
2.23.1.1, 2.23.1.2 MEBAK (wyd. 2013)NA
41JęczmieńWilgotność
Metoda wagowa
PN-R-74110:1998NA
42JęczmieńEnergia kiełkowania
Metoda wg Schönfelda
PN-R-74110:1998NA
43JęczmieńAnaliza sitowa
Metoda wagowa
PN-R-74110:1998NA
44JęczmieńZawartość zanieczyszczeń
Metoda wagowa
PN-R-74110:1998NA
45JęczmieńŻywotność
Metoda barwienia roztworem chlorku 2-3-5-trifenylotetrazoliowego
PN-R-74110:1998NN
46JęczmieńZawartość ekstraktu ogólnego
Metoda oscylometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
6.5 Analytica EBCNA
47JęczmieńZawartość ekstraktu ogólnego
Metoda oscylometryczna (z dodatkiem słodu)
6.3 Analytica EBCNA
48PiwoZawartość goryczki
Metoda spektrofotometryczna
PB-ZP 10 wyd. 8 z 15.05.2025A
49PiwoZapach, smak, smakowitość, nasycenie, goryczka
Metoda sensoryczna
PN-A-79093-1:2000NA
50PiwoBarwa
Metoda kolorymetryczna
PN-A-79093-5:2000A
51PiwoKlarowność (90°C)
Metoda nefelometryczna
PN-A-79093-9:2000 p. 2.2A
52PiwoZawartość ditlenku węgla (CO2)
Metoda ciśnieniowa
PN-A-79093-6:2000NA
53PiwoNapełnienie opakowania
Metoda wagowa
PN-A-79093-9:2000NA
54PiwoTest forsowania
Metoda fotometryczna (termostatowa)
PN-A-79093-9:2000NA
55PiwoZawartość diacetylu
Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)
2.21.5.1, 2.21.5.4 MEBAK (wyd. 2013)NA
56PiwoZawartość siarczku dimetylu (DMS)
Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD)
2.23.1.1 MEBAK (wyd. 2013)NA
57PiwoZawartość siarczku dimetylu (DMS) i prekursorów (DMS-P)
Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-fotometryczną (GC-FPD)
2.23.1.1, 2.23.1.2 MEBAK (wyd. 2013)NA
58PiwoZawartość alkoholu, ekstraktu pozornego, ekstraktu rzeczywistego. Alkohol (g/100 ml)
Metoda oscylometryczna (po destylacji).
PB-ZP 13 wyd. 9 z 15.05.2025A
59PiwoZawartość ekstraktu brzeczki podstawowej, stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistego
Metoda z obliczeń
PB-ZP 17 wyd. 6 z 15.05.2025A
60PiwoZawartość alkoholu, ekstraktu pozornego, ekstrakt rzeczywistego, ekstraktu brzeczki podstawowej oraz stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistego
Wartość energetyczna (kJ/100 ml), (kcal/100 ml).
Metoda spektrometrii w zakresie bliskiej podczerwieni (NIR)
PB-ZP 16 wyd. 8 z 15.05.2025A
61piwoWartość energetyczna
Metoda obliczeniowa
9.45 Analytica EBCNA
62PiwoZawartość ubocznych produktów fermentacji (aldehyd octowy, estry, alkohole, diacetyl) Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)9.39 Analytica EBC, 2.21.1 MEBAK (wyd. 2013)NA
63PiwoPienistość
Metoda NIBEM
9.42 Analytica EBC, 2.18.2 MEBAK (wyd. 2013)NA
64PiwoZawartość tlenu
Metoda elektrochemiczna
PB-ZP 05 wyd. 5 z 15.05.2025NA
65PiwoSkuteczność pasteryzacjiPN-A-79093-10:2000NA
66PiwoWartość energetyczna
Metoda obliczeniowa
9.45 Analytica EBCNA
67PiwoObecność bakterii z grupy coli
Metoda mikrofiltracji
PB-ZP 15 wyd. 5 z 15.05.2025NA
68PiwopH
Metoda potencjometryczna
PN-A-79093-4:2000A
69PiwoKwasowość ogółem
Metoda miareczkowania potencjometrycznego
PB-ZP 18 wyd. 5 z 15.05.2025A
70Piwo bezalkoholoweEtanol
Metoda enzymatyczna
2.9.7.1 MEBAK (wyd. 2013)NA
71piwo bezalkoholoweEtanol
Metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID)
2.9.7.2 MEBAK (wyd. 2013)NA
72Piwo, brzeczkaEkstrakt ogólny piwa dosładzanego, ekstrakt brzeczki podstawowej, stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistegoPB-ZP 14 wyd. 5 z 15.05.2025NA
73Piwo, brzeczkaZawartość azotu ogółem
Metoda miareczkową (Kjeldahla). Białko ogółem (g/100 ml). Metoda z obliczeń
PB-ZP 03 wyd. 10 z 15.05.2025A
74Piwo, brzeczkaZawartość azotu koagulującego
Metoda miareczkowa (Kjeldahla)
2.6.2 MEBAK (wyd. 2013)NA
75Piwo, brzeczkaFrakcje białek wg Lundina (azot wysoko-, średnio-, niskocząsteczkowy)
Metoda miareczkowa Kjeldahla (w tym azot ogółem)
2.6.3 MEBAK (wyd. 2013)NA
76Piwo, brzeczkaZawartość azotu wysokocząsteczkowego
Metoda miareczkowa Kjeldahla (w tym azotu ogółem)
2.6.3.1 MEBAK (wyd. 2013)NA
77Piwo, brzeczkaWolny azot aminowy (FAN)
Metoda spektrofotometryczna
PB-ZP 11 wyd. 7 z 15.05.2025A
78Piwo, brzeczkaZawartość węglowodanów ogółem
Metoda spektrofotometryczna
9.26, 8.14 Analytica EBCNA
79Piwo, brzeczkaZawartość beta-glukanu
Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
8.13.1, 9.31.1 Analytica EBCNA
80Piwo, brzeczkaLepkość na aparacie Brookfield DV-II+wg instrukcji producentaNA
81Piwo, brzeczkaLiczba kwasu tiobarbiturowego (LTB)
Metoda spektrofotometryczna
2.4 MEBAK wyd. 2013NA
82Piwo, brzeczkaZawartość cukrów (fruktoza, glukoza, sacharoza, maltoza, maltotrioza)
Metoda chromatografii cieczowej z detekcją refraktometryczną (HPLC-RID)
9.27, 8.7 Analytica EBCNA
83Piwo, brzeczka, jęczmień, słódZawartość kwasu szczawiowego/szczawianów
Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
Enzytec TM Oxalic acid test R-Biopharm AGNA
84Piwo, brzeczkaZawartość polifenoli ogółemPN-A-79093-13:2000NA
85DrożdżeZapach, barwa
Metoda organoleptyczna
PN-A-79005-3:1997NA
86DrożdżeZawartość białka ogółem
Metoda miareczkowa (Kjeldahla)
PN-A-7759005-7:1997NA
87DrożdżeZawartość białka niestrawnego i strawnego
Metoda miareczkowa (Kjedahla) po hydrolizie enzymatycznej
PN-A-79005-7:1997NA
88DrożdżeWilgotność
Metoda wagowa
PN-A-79005-4:1997NA
89WysłodzinyWilgotność
Metoda wagowa
12.2 Analityca EBCNA
90WysłodzinyZawartość białka ogółem i białka strawnego
Metoda miareczkowa (Kjeldahla)
PN-A-04018:1975, PN-A-79005-7:1997.NA
91WysłodzinyZawartość ekstraktu wymywalnego
Metoda oscylometryczna (przemywania)
12.4 Analityca EBCNA
92WysłodzinyZawartość ekstraktu ogółem
Metoda oscylometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
12.3 Analityca EBCNA
93WysłodzinypH
Metoda potencjometryczna
wg modyfikacji PN-A-79093-4:2000.NA
94WysłodzinyKwasowość ogółem
Metoda miareczkowania potencjometrycznego
wg modyfikacji PN-A-79093-3:2000NA
95KukurydzaZawartość ekstraktu ogólnego
Metoda oscylometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
6.5 Analytica EBCNA
96Produkty rolno-spożywczeZawartość błonnika pokarmowego całkowitego (w tym frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej)
Metoda wagowo-enzymatyczna
991.43 AOAC, 32-07 AACCNA
97Produkty rolno-spożywczeZawartość popiołu ogólnego
Metoda wagowa (po prażeniu)
PN-EN ISO 2171:2010NA
98Produkty rolno-spożywczeZawartość azotu (białka ogółem)
Metoda miareczkowa (Kjeldahla)
PN-A-04018:1975NA
99Produkty rolno-spożywczeZawartość tłuszczu (bez hydrolizy)
Metoda wagowa (Soxhleta)
PN-A-79011-4:1998NA
100Produkty rolno-spożywczeWilgotność
Metoda wagowa
suszenie 105°C - 107°C przez 180 minutNA
101Produkty rolno-spożywczeWartość energetyczna
Metoda obliczeniowa
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011NA
102Produkty rolno-spożywczeZawartość beta-glukanu
Metoda spektrofotometryczna (po hydrolizie enzymatycznej)
995.16 AOAC, 32-23 AACC, ICC Standard Nr 166NA
103Napoje i wody gazowaneZawartość ditlenku węgla (CO2)
Metoda ciśnieniowa
PN-A-79033:1985NA
104Ekstrakt słodowyZawartość suchej masy
Metoda wagowa
BN-84/8143-01NA
105Ekstrakt słodowyBarwa
Metoda kolorymetryczna
BN-84/8143-01NA
106Ekstrakt słodowySiła diastatyczna
Metoda miareczkowa (jodowa)
BN-84/8143-01NA
107Ekstrakt słodowypH
Metoda potencjometryczna
BN-84/8143-01NA
108Ekstrakt słodowyZawartość popiołu ogółem
Metoda wagowa
(po prażeniu)
PN-EN ISO 2171:2010NA
109Ekstrakt słodowyZawartość białka ogółem
Metoda miareczkową (Kjeldahla)
PN-A-04018:1975NA
110Ekstrakt słodowyZawartość tłuszczu (bez hydrolizy)
Metoda wagowa (Soxhleta)
PN-A-79011-4:1998NA
111Ekstrakt słodowyZawartość węglowodanów ogółem
Metoda spektrofotometryczna
8.14, 9.26 Analytica EBCNA
112Ekstrakt słodowyZawartość cukrów redukujących wg Schoorla i Regenbegena
Metoda miareczkowa
BN-84/8143-01NA
113Ekstrakt słodowyZawartość cukrów (fruktoza, glukoza, sacharoza, maltoza, maltotrioza)
Metoda chromatografii cieczowej z detekcją refraktometryczną (HPLC-RID)
8.7 Analytica EBCNA
114Ekstrakt słodowyZawartość błonnika pokarmowego całkowitego
Metoda wagowo-enzymatyczna
991.43 AOAC, 32-07 AACCNA
115Produkty rolno-spożywczeWartość energetyczna
Metoda obliczeniowa
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011NA