tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

XXXI Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych” odbyła się w dniach 11 – 12 września 2025 roku w Siedlcach w Hotelu IBIS Styles. Organizatorem Konferencji był IBPRS-PIB (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu). Partnerami byli: organizacja międzynarodowa  Euro Fed Lipid oraz Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów PTTŻ. Sponsorami konferencji byli – KOMAGRA sp. z o.o. i Krajowa Izba Biopaliw (KIB). W Konferencji uczestniczyło 75 osób reprezentujących krajowe i zagraniczne placówki naukowe, zakłady przetwórstwa olejów i tłuszczów oraz firmy związane z przemysłem tłuszczowym.

Opiekę merytoryczną sprawował Komitet Naukowy Konferencji w składzie:

  • dr hab. inż., Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB, Dyrektor  – IBPRS-PIB
  • prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik – IBPRS-PIB
  • dr inż. Sylwia Onacik-Gür, IBPRS-PIB
  • dr inż. Piotr Szymański, IBPRS-PIB
  • prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita – Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław
  • prof. dr hab. inż. Magdalena Rudzińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • dr hab. inż. Dominik Kmiecik, prof. UPP Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • dr inż. Katarzyna Ratusz, SGGW Warszawa
  • prof. dr hab. inż. Anna Żbikowska, SGGW, Warszawa
  • dr hab. inż. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW, Warszawa
  • prof. dr hab. inż. Wojciech Golimowski, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

 

XXXI Konferencja jest kontynuacją wieloletnich działań, a zarazem otwiera nowy etap w pogłębianiu wiedzy w tematyce tłuszczowej. Wybitni ludzie nauki i przemysłu oraz młoda kadra, mieli możliwość spotykania się i omawiania najważniejszych zagadnień, co znacząco przyczynia się do rozwoju i doskonalenia wiedzy, technologii i jakości produktów tłuszczowych. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno–Spożywczego Państwowy Instytut Badawczy im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie kontynuuje działalność konferencyjną. Obecna tematyka konferencji obejmowała aktualne zagadnienia naukowe związane z technologią, metodami analitycznymi oraz aspektami zdrowotnymi i żywieniowymi olejów oraz tłuszczów roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem oleju rzepakowego. Poszczególne referaty dotyczyły znaczenia zdrowotnego, żywieniowego oleju rzepakowego, oliwy z oliwek i innych olejów roślinnych , substancji bioaktywnych, procesów technologicznych takich jak tłoczenie, rafinacja, obróbka termiczna (smażenie), zastosowania oleożeli, analityki w badaniach olejów i tłuszczów. Ważnym tematem były przemiany zachodzące w olejach rafinowanych, tłoczonych na zimno oraz ich walory użytkowe i żywieniowe.

Wygłoszono 13 referatów, zaprezentowano 8 posterów, przeprowadzono degustację i ocenę oleju rzepakowego i produktów tłuszczowych. Istotnym i nierozłącznym elementem Konferencji była prezentacja produktów tłuszczowych „Jakość 2025”, zorganizowana przez Instytut dla producentów olejów uczestniczących w Konferencji. Na prezentację i wystawę zgłoszono w sumie 10 produktów – rzepakowe oleje rafinowane oraz oleje tłoczone na zimno z lnu, konopi, czarnuszki, rzepaku, kiełków rzepaku, ostropestu, wiesiołka, orzecha włoskiego, w tym ekologiczne. Wszystkie nadesłane produkty zostały ocenione przez specjalistyczny zespół badawczy Instytutu. W prezentacji uczestniczyły firmy: Komagra sp. z o.o. Kosów Lacki, Bielmar sp. z o. o. Bielsko-Biała, Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. – Kalisz, Dr Gola – Olejarnia Mińsk Mazowiecki, Bunge Polska sp. z o.o. – Kruszwica, Karczew.  Podsumowanie prezentacji wyrobów przedstawił w swoim wystąpieniu prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik. Instytut doceniając wysiłek zakładów produkcyjnych w systematycznym podnoszeniu jakości swoich wyrobów wyróżnił produkty pucharami i dyplomami „Jakość 2025”. Puchary „Jakość 2025” oraz dyplomy przyznano poniżej wymienionym produktom:

  • POLSKI olej rzepakowy, Komagra sp. z o.o., Kosów Lacki
  • Olej rzepakowy Beskidzki, Bielmar Sp. z o.o, Bielsko-Biała
  • Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. – Kalisz
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno – dr Gola – Olejarnia Mińsk Mazowiecki.

Organizatorzy gratulują wyróżnionym firmom i życzą sukcesów w doskonaleniu jakości produktów tłuszczowych. Bogaty i wszechstronny program naukowy konferencji jak również ocena jakościowa produktów, zostały przyjęte przez uczestników z uznaniem. Uczestnicy konferencji otrzymali butelki oleju rzepakowego, z orzecha włoskiego oraz inne. Wszyscy obecni uznali, że konferencje o tematyce tłuszczowej są niezbędne i wnoszą wiele elementów poznawczych dla wszystkich grup zawodowych. Bezpośrednie spotkanie nauki z przemysłem uaktywnia te grupy i stwarza możliwości współpracy. Organizatorzy, podjęli decyzję o organizacji Konferencji w roku 2026. Należy podkreślić, że Konferencja mogła być zrealizowana dzięki znaczącemu wsparciu firmy Komagra sp. z o.o., za co serdecznie dziękujemy.

Z serdecznym pozdrowieniem dla wszystkich Uczestników:

prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, dr inż. Sylwia Onacik-Gür