tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

11 i 12 grudnia 2024 r.

zapraszamy na Prezentację efektów prac zrealizowanych przez IBPRS-PIB w latach 2024 na rzecz MRiRW oraz Seminarium Pożniwne

na którym przedstawimy wyniki oceny jakości technologicznej i zdrowotnej ziarna zbóż i wybranych nasion oleistych ze zbiorów 2024 r.

Konferencja  odbędzie się w formie hybrydowej, tj. stacjonarnej Warszawie w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB, ul. Rakowiecka 36, sala A
– połączonej z webinarium (za pośrednictwem platformy ZOOM).

PROGRAM

Dzień 1:

10:00 – 10:10 Przywitanie gości i otwarcie konferencji
10:10 – 10:40 Analiza śladu węglowego wybranych produktów wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski i mięsny, dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa
10:40 – 10:50  Dyskusja
10:50 – 11:20   Jakość konsumencka warzyw mrożonych. dr inż. Joanna Markowska, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa
11:20 – 11:30   Dyskusja
11:30 – 11:40   Ocena jakości polskich superowoców pod kątem pierwotnej produkcji rolnej i rolniczego handlu detalicznego. dr inż. Justyna Szczepańska-Stolarczyk, Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych
11:40 – 11:50   Dyskusja
11:50 – 12:20   Przerwa kawowa
12:20 – 12:50   Ocena wybranych kiszonek warzywnych, dostępnych na polskim rynku, w aspekcie parametrów fizyko-chemicznych i składu mikrobioty jako podstawa do określenia standardów rynkowych. dr inż. Renata Choińska, Zakład Technologii Fermentacji
12:50 – 13:00  Dyskusja
13:00 – 13:30  Zapewnienie podstaw do tworzenia nowych produktów żywnościowych (novel food) o wzrastającym potencjale na rynku żywności. dr inż. Jacek Lewandowicz, Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych
13:30 – 13:40  Dyskusja
13:40 – 14:10  Opracowanie technologii i standardów produkcji wyrobów mięsnych ze zmniejszonym dodatkiem azotynu sodu dla małego przetwórstwa dr Piotr Szymański, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu
14:10 – 14:30.  Dyskusja i podsumowanie
14:30  Lunch

Dzień 2: „SPOTKANIE POŻNIWNE” (wstępny program)

10:00 -10:10 Rozpoczęcie spotkania
10:10 – 10:50 Aktualna sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak (InfoGrain)
10:50 – 11:10 Wartość technologiczna ziarna pszenicy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
11:10 – 11:25 Przyczyny pogorszenia jakości ziarna pszenicy – próba wyjaśnienia  prof. dr hab. inż. Grażyna Podolska – IUNG-PIB
11:25 – 11:35 Występowanie mykotoksyn w ziarnie zbóż ze zbiorów 2024 r. – dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
11:35 – 11:45 Występowanie alkaloidów tropanowych w kukurydzy i wybranych próbkach pseudozbóż pochodzących z upraw krajowych 2024 r.– dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS-PIB (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
11:45 – 12:00 przerwa kawowa
12:00 – 12:15 Wartość technologiczna ziarna żyta z krajowych zbiorów – mgr inż. Agnieszka Salamon
(Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
12:15 – 12:35 Analiza ryzyka występowania metali ciężkich w ziarnie zbóż z krajowych zbiorów – mgr inż. Angelika Kosowska (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
12:15 – 12:35 Analiza ryzyka występowania pozostałości pestycydów w ziarnie zbóż z krajowych zbiorów mgr inż. Daria Padewska (Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB)
12:35 – 12:50 Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów wybranych krajów UE. Aktualna dyskusja na poziomie unijnym dotycząca wymagań w zakresie substancji skażających w ziarnie zbóż
– mgr inż. Aleksandra Boniecka  (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
12:50 – 13:20 Wartość technologiczna ziarna pszenżyta, jęczmienia, owsa i kukurydzy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska, mgr inż. Agnieszka Salamon, mgr inż. Urszula Dotryw (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
13:20 -13:30 Wartość technologiczna nasion rzepaku i soi z krajowych zbiorów – inż. Justyna Grabarczyk, mgr inż. Witt Wilczyński (Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB)
13:30-13:40 Działalność upowszechnieniowa, współpraca i wymiana wiedzy z praktyką w ramach systemu AKIS – dr hab. inż. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS (Z-ca Dyrektora ds. Naukowych)
13:40 – 14:15 lunch
14:15 – 15:00 – dyskusja i zakończenie spotkania

 

Uwaga: udział w Konferencji jest bezpłatny. Warunkiem uczestnictwa jest przesłanie formularza zgłoszenia.

Odwołanie udziału w konferencji (przy uczestnictwie stacjonarnym) po 5.12.2023 r. skutkuje wystawieniem faktury na kwotę 100 zł+VAT.

Prosimy o przemyślane decyzje 🙂

 

Materiały do pobrania:

  1. Formularz zgłoszeniowy [ pobierz plik .doc ]
  2. Program Spotkania Pożniwnego 2024 [ pobierz plik .pdf ]

 

Dołącz do spotkania:

Dzień 1 (11 grudnia 2024 r.) – link jeszcze nieaktywny

Dzień 2 (12 grudnia 2024 r.) – link jeszcze nieaktywny

Zgłoszenie uczestnictwa w Konferencji 11-12 grudnia 2024 r.

„Prezentacja efektów prac zrealizowanych przez IBPRS-PIB w roku 2024 na rzecz MRiRW”, „Spotkanie pożniwne 2024”

Akceptuję warunki uczestnictwa w Konferencji i wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu przeprowadzenia rejestracji.

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE oraz ustawą o ochronie danych osobowych, wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie moich danych osobowych przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy (IBPRS – PIB), z siedzibą w Warszawie, w celu świadczenia usług szkoleniowych, wykonywania umów i czynności związanych ze świadczeniem usług szkoleniowych. Jestem świadomy, że wyrażoną zgodę mogę odwołać w dowolnym momencie.

Pełny tekst klauzuli informacyjnej o przetwarzaniu danych osobowych znajduje się na stronie: https://www.ibprs.pl/rodo/.

Uczestnictwo w dniu 11 grudnia 2024 r.

Uczestnictwo w dniu 12 grudnia 2024 r.

1 + 8 =

PATRONAT HONOROWY:

PATRONAT MEDIOWY: