Zgłoszenia Patentowe
– w Urzędzie Patentowym RP
Lp. | Nazwa wynalazku | Zakład |
1. | Kaszanka smażona w postaci sypkiej. | OK |
2. | Sposób wytwarzania kaszanki smażonej instant. | OK |
3. | Sposób jednoetapowej, enzymatycznej hydrolizy skrobi instantyzowanej. | OK |
4. | Sposób wytwarzania koncentratu grzybowego z roztworów poblanszowniczych grzybów, zwłaszcza pieczarek. (Zgłoszenie patentowe P. 390 035 z 2009 r.) | OK |
5. | Sposób otrzymywania skrobi modyfikowanej, zwłaszcza stosowanej do klejenia osnów tkackich. (Zgłoszenie patentowe P. 390 036 z 2009 r.) | OK |
6. | Sposób otrzymywania kawy palonej o polepszonej jakości. | OK |
7. | Sposób wytwarzania ekstraktu mieszanki ziołowej w proszku. | OK |
8. | Sposób wytwarzania fermentowanych prozdrowotnych napojów zbożowych. | ZO |
9. | Sposób wytwarzania fermentowanych prozdrowotnych napojów owocowych. | ZO |
10. | Sposób niskotemperaturowej, enzymatycznej hydrolizy skrobi ziemniaczanej. | OK |
11. | Klej do tektury falistej. | OK |
12. | Sposób otrzymywania spożywczego oleju roślinnego o podwyższonej wartości biologiczno-żywieniowej. (Zgłoszenie patentowe P. 393 393 z 2010 r.) | OM |
13. | Wędlina podrobowa, zwłaszcza typu pasztetowa o podwyższonej zdrowotności. | OK |
14. | Sposób wytwarzania wędliny podrobowej, zwłaszcza typu pasztetowa o podwyższonej zdrowotności. (Zgłoszenie patentowe P. 393 394 z 2010 r.) | OK |
15. | Zupa błyskawiczna – czernina z makaronem. | OK |
16. | Sposób wytwarzania zupy błyskawicznej – czerniny z makaronem. (Zgłoszenie patentowe P. 393 399 z 2010 r.) | OK |
17. | Sposób wytwarzania preparatu wędzarniczego o modulowanych właściwościach barwiących i aromatyzujących. (Zgłoszenie patentowe P. 393 480 z 2010 r.) | OM |
18. | Sposób otrzymywania kukurydzy sałatkowej. | OK |
19. | Sposób wytwarzania karmelu w formie stałej. | OK |
20. | Prozdrowotny dodatek ziołowy i sposób jego wytwarzania. | OK |
21. | Kawa zbożowa z dodatkiem ziół. | OK |
22. | Nalewka prozdrowotna. | OK |
23. | Sposób wytwarzania nalewki bezalkoholowej. | OK |
24. | Pełnoziarnista kasza makaronowa. | OK |
25. | Sposób zrównoważonego przerobu ziarna kukurydzy. | OK |
26. | Sposób wytwarzania oleju spożywczego o naturalnym aromacie ziołowym. | OK |
27. | Bakteryjna kultura starterowa do kiszenia ogórków. | ZF, ZM |
28. | Bakteryjna kultura starterowa do kiszenia ogórków hamująca rozwój drożdży Geotrichum candidum. (Zgłoszenie patentowe P.397 657 z 2011 r.) | ZF |
29. | Sposób szacowania marmurkowatości mięsa tuszy wieprzowej. | OM |
30 | Urządzenie do termicznego rozkładu biomasy w złożu fluidalnym. | OM |
31. | Sposób oceny jakości tusz zwierząt rzeźnych. | OM |
32. | Sposób badania zawartości wody obcej w mięsie drobiowym oraz urządzenie do pobierania próbek z mięsa drobiowego. | OM |
33. | Sposób wytwarzania drobno rozdrobnionych przetworów z drobiu o właściwościach prozdrowotnych. | OM |
34. | Sposób wytwarzania peklowanej azotynowo kiełbasy parzonej o drobno rozdrobnionym farszu o poprawionych cechach jakości zdrowotnej i handlowej | OM |
35. | Olej diacyloglicerolowy i sposób jego otrzymywania na drodze enzymatycznej modyfikacji tłuszczu triacyloglicerolowego. | OM |
36. | Sposób uzdatniania wód amoniakalnych cukrowni. | OC |
37. | Sposób uruchamiania fermentacji octowej w warunkach przemysłowych. | ZM |
38. | Pożywka chromogenna do identyfikacji Listeria monocytogenes. | OCh |
39. | Bakteryjna kultura starterowa do pieczywa z inuliną. | ZF |
40. | Sposób otrzymywania enzymatycznych hydrolizatów z kaszki kukurydzianej, | OK |
41. | Sposób jednoczesnego wytwarzania enzymatycznego modyfikatu i hydrolizatu skrobiowego. (Zgłoszenie patentowe P. 401041 z 2012 r.) | OK |
42. | Koncentraty obiadowe instant na bazie kaszy zbożowej i sposób ich wytwarzania. | OK |
43. | Sposób dekompozycji ziarn skrobi ziemniaczanej. | OK |
44. | Sposób wytwarzania preparatu skrobiowego. | OK |
45. | Nowy szczep bakterii Lactobacillus buchneri A oraz wieloskładnikowy preparat do konserwowania roślin wysokoskrobiowych. | ZF |
46. | Ultradźwiękowy sposób szacowania marmurkowatości mięsni udźca zwierząt rzeźnych. (Zgłoszenie patentowe P. 399223 z 2012 r.) | OM |
47. | Sposób pozyskiwania obrazów anatomicznych przekrojów mięśni. | OM |
48. | Sposób szacowania marmurkowatości mięsa metodą optyczno-igłową. | OM |
– w zagranicznym Urzędzie Patentowym
Lp. | Nazwa wynalazku | Zakład |
1. | Makaron instant. | OK |
2. | New strain of Lactobacillus plantarum S, the use of the strain of Lactobacillus plantarum S and the preparation for roughages ensiling. | ZF |
3. | New strainof Lactobacillus plantarum S, the use of the strain of Lactobacillus plantarum S and the preparation for roughages ensiling. | ZF |
4. | New strein of Lactobacillus plantarum S, the use of the strain of Lactobacillus plantarum S and the preparation for roughages ensiling. | ZF |
5. | Method of production of fermented, pro-healthy fruit beverages. | ZO |
6. | Method of production of fermented, pro-healthy cereal beverages. | ZO |