SZKOLENIE W ZAKRESIE METODYKI OZNACZANIA WYBRANYCH WYRÓŻNIKÓW JAKOŚCIOWYCH ZIARNA I MĄKI
ORAZ INTERPRETACJI UZYSKIWANYCH WYNIKÓW BADAŃ
data: 28-29 marca 2023 r.
Szanowni Państwo,
Zapraszamy do udziału w szkoleniu w zakresie metodyki oznaczania wybranych wyróżników jakościowych ziarna i mąki oraz interpretacji uzyskiwanych wyników badań, organizowanego przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB.
Cel szkolenia:
Podniesienie kompetencji pracowników w zakresie wykonywania badań laboratoryjnych ziarna i przetworów zbożowych, zapoznanie z interpretacją wyników oznaczania wybranych wyróżników jakościowych, identyfikacja przyczyn problemów technologicznych występujących na linii produkcyjnej, wymiana doświadczeń między prowadzącymi szkolenie a uczestnikami.
Szkolenie skierowane do pracowników m.in.:
- laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich,
- osób odpowiedzialnych za opracowanie specyfikacji surowców,
- zatrudnionych w działach B+R ww. jednostek,
- zatrudnionych w działach produkcji i technologii,
- firm zajmujących się hodowlą nowych odmian zbóż.
Program szkolenia:
Wtorek 28 marca 2023 r.
9:30 Powitalna kawa
9:45 – 10:00 Rozpoczęcie szkolenia – sprawy organizacyjne
10:00 – 12:00 Blok tematyczny 1:
- Wykorzystanie norm przedmiotowych i norm na metody badań w działalności laboratorium zakładowego
- Budowa anatomiczna ziarna pszenicy
- Ocena organoleptyczna ziarna zbóż i przetworów zbożowych
- Oznaczanie zanieczyszczeń w ziarnie zbóż
- Regulacje prawne w zakresie substancji niepożądanych w ziarnie zbóż
- AgraStrip® Pro WATEX®- szybkie, proste i niezawodne testy do wykrywania mykotoksyn
12:00 – 12:20 Przerwa
12:20 – 13:50 Blok tematyczny 2: Metody oznaczania jakości ziarna zbóż i mąki
- Gęstość ziarna w stanie zsypnym
- Wilgotność ziarna i przetworów zbożowych
- Wyróżniki jakościowe charakteryzujące kompleks białkowy ziarna: zawartość białka, ilość i Jakość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego
- Liczba opadania jako metoda określająca aktywność alfa-amylazy w ziarnie pszenicy i żyta
13:50 – 14:30 Lunch
14:30 – 15:30 Blok tematyczny 3: Metody oznaczania jakości ziarna zbóż i mąki
- Technika pomiarowa NIR w ocenie jakości ziarna zbóż. Aspekty prawne stosowania sprzętu kontrolno-pomiarowego
- Kontrola pracy laboratorium – badania biegłości
- Dyskusja. Podsumowanie 1 dnia szkolenia
Środa 29 marca 2023 r.
8:45 Powitalna kawa
9:00 – 9:10 Rozpoczęcie szkolenia – sprawy organizacyjne
9:10 – 11:00 Blok tematyczny 4: Wyróżniki jakościowe charakteryzujące kompleks enzymatyczno-skrobiowy
- Ocena amylograficzna
- Stopień uszkodzenia skrobi
- Ocena za pomocą mixolabu
11:00 – 11:20 Przerwa
11:20 – 13:30 Blok tematyczny 5: Metody oceny cech reologicznych ciasta
- Ocena farinograficzna
- Ocena ekstensograficzna
- Ocena alweograficzna
13:30 – 14:10 Lunch
14:10 – 15:00 Blok tematyczny 6: Organizacja pracy w laboratorium
- Organizacja pracy w laboratorium zakładowym na przykładzie laboratorium Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
- Dyskusja, podsumowanie 2 dnia szkolenia i rozdanie świadectw
Forma szkolenia: hybrydowa
- Stacjonarne w Warszawie w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowego Instytutu Badawczego, ul. Rakowiecka 36,
- On-line za pośrednictwem platformy ZOOM – transmisja szkolenia na żywo
Koszt szkolenia (podano ceny netto, należy doliczyć 23% VAT):
Forma szkolenia |
28.03.2023 |
29.03.2023 |
28-29.03.2023 |
stacjonarne w Warszawie |
690 zł |
690 zł |
1280 zł |
on-line |
640 zł |
640 zł |
1180 zł |
Zgłoszenia:
Prosimy o wypełnienie karty zgłoszenia i przesłanie na adres: anna.szafranska@ibprs.pl
Do pobrania: Karta zgłoszenia [ pobierz plik ]
Program szkolenia [ pobierz plik ]
W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt telefoniczny (22 606 38 85) lub mailowy.
Ilość miejsc na szkolenie jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.