15 października 2024, na konferencji w Zakładzie Jakości Żywności w Łodzi, zaprezentowaliśmy najnowsze osiągnięcia badawcze oraz innowacje opracowane przez IBPRS-PIB, które mają bezpośrednie zastosowanie w praktyce rolniczej i przetwórstwie spożywczym.
Konferencja była skierowana do doradców rolniczych, zainteresowanych innowacjami w rolnictwie i przetwórstwie dzięki środkom pozyskanym z AKIS..
Uczestnicy mieli okazję dyskutować na temat efektywnej współpracy między nauką a sektorem rolniczym, której celem jest poprawa jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych oraz zrównoważony rozwój rolnictwa.
W programie konferencji znalazły się wykłady prowadzone przez dr B. Bartodziejską i dr inż. A. Szosland-Fałtyn, a także warsztaty mikrobiologiczne, sensoryczne i fizykochemiczne, które miały na celu przybliżenie uczestnikom prac badawczych, prowadzonych w Zakładzie Jakości Żywności. W konferencji uczestniczyło 23 doradców z różnych oddziałów Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.